Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stadspenning ‘Rotterdammert’ voor ‘lefgozer’ Ron Bormans

Gepubliceerd: 30 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws

Ron Bormans heeft bij zijn afscheid als collegevoorzitter de stadspenning ‘Rotterdammert’ ontvangen uit handen van onderwijswethouder Said Kasmi. De wethouder prees namens het Rotterdamse college van b&w Bormans’ ‘kennis, kunde en aanstekelijke bevlogenheid voor het onderwijs’.

Wethouder Kasmi en Ron Bormans, die bloemen in zijn hand heeft en de wolfert van Borselen Penning

In een bijna volle Willem Burgerzaal van concertgebouw De Doelen maakte Kasmi duidelijk dat Bormans veel heeft gedaan voor de stad en voor de jongeren in de stad. Hij noemde het door Bormans ‘aanjagen van burgerschap’ bij jongeren en ook de komst van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI), dat onder andere zorgde voor veel ‘Mentoren op Zuid’. Kasmi: ‘Het is een belangrijk onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).’ De wethouder karakteriseerde de afscheidnemende HR-bestuurder als ‘fel, confronterend maar altijd oprecht en eerlijk’.

De bronzen stadspenning ‘Rotterdammert’ is in het leven geroepen voor personen die zich vanwege hun werk intensief hebben ingezet voor Rotterdam en haar inwoners.

‘Hij lacht het eerst om zijn eigen grappen’

Sander van den Eijnden, een aantal decennia geleden bij het Ministerie van Onderwijs directe collega van Bormans, had tijdens de afscheidsbijeenkomst eveneens lovende woorden voor zijn vriend en oud-collega. Hij schuwde de spot over Bormans, die hij een ‘lefgozer’ noemde, echter niet. ‘Hij lacht het eerst om zijn eigen grappen’, deelde Van den Eijnden met het publiek. En: ‘Ron refereert graag aan zijn jaren als topambtenaar. Wat hij ook was geworden, als-ie wat langer was gebleven …’

De zaal lag dubbel, en lachte misschien nog wel harder toen Van den Eijnden op het grote scherm terloops een foto van Bormans uit zijn jonge jaren liet zien: een Bormans met – donker – haar, op zowel zijn hoofd, kin als tussen zijn neus en bovenlip.

‘Altijd in de weer voor het onderwijs, 24/7’

Coert Beerman, voorzitter van de raad van toezicht van de HR, had wat serieuzere woorden voor de vertrekkende collegevoorzitter. ‘Ron was altijd in de weer voor het onderwijs, 24/7. Sleuren en slepen voor de goede zaak, dat deed hij’, aldus Beerman die met name de ‘impactvolle’ coronaperiode aanhaalde waarin Bormans in zijn ogen een goede rol speelde.

‘Sleuren en slepen voor de goede zaak’

Bormans zelf focuste zich in zijn afsluitende woorden op de contacten die hij de afgelopen elf jaar had met studenten en medewerkers van de HR. Zoals tijdens een bijeenkomst met Oekraïense, Russische en Witrussische studenten net nadat Rusland Oekraïne binnenviel. ‘We hebben samen gegeten, dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt.’

Ook noemt hij het gesprek met hogeschoolmedewerkers die zich, tijdens de coronaperiode, niet wilden laten vaccineren. En een gesprek met twee studenten die met een geldig visum naar de Verenigde Staten reisden maar het land niet in mochten omdat een stempel in hun paspoort duidelijk maakte dat ze ook in Mekka waren geweest. Bormans: ‘Ze vroegen mij wat ze moesten doen om onderdeel te worden van onze samenleving.’

‘Koester het beroepsonderwijs’

Zo ongeveer aan het eind van zijn toespraak hield Bormans niet voor het eerst een pleidooi voor een sterke positie van het hoger beroeps onderwijs ten opzichte van het universitair onderwijs. ‘Koester het beroepsonderwijs! Minister Dijkgraaf is gekomen met de waaier aan typen onderwijs, maar er moet boter bij de vis! Het hbo moet beter worden gefaciliteerd.’

Het is nu aan zijn opvolger Sarah Wilton-Wels, die op het afscheid aanwezig was en alvast de nodige handen schudde van toekomstige collega’s, om daar invulling aan te geven. Bormans zelf is nog niet echt weg maar blijft tot eind augustus om zijn werkzaamheden af te ronden en over te dragen. Collegelid Wijnand van den Brink is het eerste aanspreekpunt tot Wilton-Wels begint. Het college wordt daarnaast ondersteund door Mariska Wit en Marleen Goumans, tot er een opvolger voor Zakia Guernina is gevonden.

Lees ook het Profielen-afscheidsinterview met Bormans

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Erno Wientjens

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top