Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Ruiken en proeven op de Rotterdamse Oogstmarkt

Gepubliceerd: 25 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 21 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Stel je voor: een zonnige zaterdagochtend in Rotterdam. Je struint over een gezellig plein, omringd door kraampjes vol kleurrijke groenten en fruit. De geur van versgebakken brood, versgeperste sapjes en gegrilde worstjes komt je tegemoet. Het water loopt je in de mond, want je hebt een missie. Dat is ruiken, proeven en eten! Op de Rotterdamse Oogstmarkt kan je zelfs als brakke student je geluk niet op, dus zocht ik voor je uit welke kraampjes je niet mag missen.

mensen op een markt

Deze wekelijkse buurtmarkt is een bijzondere, de producten zijn namelijk biologisch en lokaal. Sterker nog: volgens de oprichters van de oogstmarkt zijn alle producten geproduceerd binnen een straal van 50 kilometer (gemeten vanaf de Coolsingel).

Het verfrissende aan deze markt is het wisselende aanbod aan kraampjes. Of je nu een hotdog wil eten, sieraden wil kopen of je keukenmessen wil laten slijpen, elk kraampje is anders op zijn eigen manier. Ook staat er iedere zaterdag een muziekkraampje, met een gezellige meneer die om het kwartier een ander deuntje laat horen.

Kleine hap voor weinig

Als je over deze markt loopt, is de kans groot dat je wat mag proeven. Bij haast iedere kraam mag je eerst proeven voordat je koopt, van kaas tot aan olijfolie. De kraampjes waar je niet mag proeven, maar wel pareltjes tegenkomt heb ik voor je op een rij gezet.

Een krijtbord waarop gerechten worden aangeprezen

Bij het kleine kraampje ‘Nori’, worden ter plekke verse (vegan!) hapjes bereidt. De bestsellers zijn de sushi, aardappelkroketjes, verse limonade maar vooral: gefrituurde tofu op een stokje (geloof me, het is lekkerder dan het klinkt). De zelfgemaakte saus is lichtpittig en een beetje zoet, de tofu crispy en smaakvol (prijs: 4,-).

Mocht je het over de Hollandse boeg willen gooien en een haringliefhebber zijn zoals ik, is een broodje haring op deze markt een van de betere. Voor een schappelijk prijs (goedkoper dan op de grote markt!) heb je een vette, niet ziltige haring (prijs: 2,75).

Hoewel iedere veganist zijn hart hier kan ophalen, is voor de carnivoren onder ons nog genoeg over. Bij de kraam van de wildvleeschwinkel is het vlees niet te missen. De worsten zijn biologisch en de dieren worden van kop tot kont gebruikt, er wordt niks weggegooid. Ook het broodje hotdog mag als klassieker niet ontbreken (prijs: 3,95).

Tot de nok gevuld

Een turks broodje met salade

Tot slot (ik plofte bijna uit elkaar) proefde ik een broodje Griekse worst. Verser kan bijna niet, met gegrilde groenten en frisse tzatziki op versgemaakte flatbread heb je aan alleen dit gerecht al voldoende voor een goede lunch. Voor een bedrag van 9,50, iets duurder dan de rest, zit je tot de nok toe gevuld met eerlijk en gezond eten, en een goed geweten.

Deze markt is voor de sfeer en deze betaalbare hapjes zeker een aanrader. Ook als je een mooi cadeau zoekt, is een fles olijfolie of een mooi sieraad een goede tip. De enige kanttekening is dat voor studenten niet alles betaalbaar is. Groente en fruit is duurder dan in de supermarkt en kaas is een stuk prijziger dan je gewend bent. Desalniettemin zijn de producten op een duurzame en natuurlijke manier gemaakt, waar jammer genoeg soms een prijskaartje aan hangt.

Waardering:

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren

Uitgegeven: Markt is gratis, Tofu: 4,- euro, haring: 2,75, hotdog: 3,95, Griekse worst op flatbread 9,50, limonade: 3,-

Adres: Noordplein 151, 3035 EC Rotterdam

Toegankelijkheid/Bereikbaarheid: Tram 7 en 8 – uitstappen bij halte Noorderbrug; tram 4 – uitstappen bij halte Noordsingel; stadsbus 39 – uitstappen bij halte Noorderbrug. Met de fiets of te voet is het meest aan te raden.

Openingstijden: Iedere zaterdag van 10.00 tot 17:00 uur.

Tekst: Donna Wijnmaalen
Foto’s: Donna Wijnmaalen, Studio Infini
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top