Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Uitwisselingsbeurs voor Caribische studenten in de maak

Gepubliceerd: 18 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws

Er komt een nieuwe studiebeurs voor uitwisselingsstudenten uit het Caribische deel van het koninkrijk. Dat heeft minister Dijkgraaf afgesproken met de ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Minister Dijkgraaf is in het Caribische deel van het koninkrijk voor het jaarlijkse vierlandenoverleg. Daar kwam onder andere het vervolgonderwijs van Caribische studenten in Nederland ter sprake.

Voor Caribische studenten is het soms moeilijk om naar Nederland te komen voor een opleiding of uitwisseling. Daarom komt er een ‘koninkrijksbeurs’, vergelijkbaar met de beurzen van het Europese Erasmus-programma. Het plan was al aangekondigd en wordt nu bevestigd.

Rechttrekken

‘Een student uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden (Bonaire, Saba, Sint Eustastius) kan nu met een beurs van Erasmus+ naar alle Europese landen, behalve Nederland’, staat in een verklaring. ‘De vier landen willen deze situatie rechttrekken.’

De koninkrijksbeurs moet mobiliteit in het mbo, hbo, en wo mogelijk maken, ‘zowel tussen de eilanden onderling als met Nederland’. Minister Dijkgraaf noemt het een concrete stap om het studiesucces te verbeteren. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we hen hier echt mee kunnen helpen.’

Oriëntatiejaar

Er is nog een afspraak gemaakt: voor een betere overstap naar het hbo of universitaire onderwijs willen de vier landen initiatieven voor een ‘pre-academic year’ bundelen en verder uitwerken in een ‘Caribbean academic orientation year’.

Het idee is dat de drie universiteiten in het Caribisch gebied een gezamenlijk voorbereidend programma gaan aanbieden, ‘waar gewenst in samenwerking met Nederlandse hogescholen en universiteiten’. Ook moet het voortgezet onderwijs in die delen van het koninkrijk worden versterkt om de overstap naar het vervolgonderwijs te verbeteren.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Uitwisselingsbeurs voor Caribische studenten in de maak

  1. Het verbaast me dat de redactie van Profielen dit bericht plaatst zonder enige referentie aan eerdere berichten van de redactie zelf over het initiatief ‘Studiesucces Caribische Studenten’, noch aan eerdere berichten van Ron Bormans over dit initiatief en over de werkconferentie op Aruba in september 2021. De besluiten van de vier ministers zijn namelijk het directe gevolg van de gezamenlijke voorstellen die door onderwijs- en overheidspartijen tijdens deze werkconferentie, onder voorzitterschap van Ron Bormans en Francis De Lanoy (Rector Magnificus, Universiteit van Curaçao), zijn ontwikkeld. Ik denk dat het voor onze Hogeschoolgemeenschap goed is om te weten dat de bijdrage van haar voorzitter dit positieve effect heeft.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top