Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wat zeggie? Azzievalt dan leggie!

Gepubliceerd: 18 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Afke

‘Ik ben een echt Rotturdams meissie hoor!’ zegt de mevrouw van de bloedbank terwijl ze een klein gemeen naaldje in mijn vinger jetst. We hebben een gesprekje over verre vakanties en Zuid-Hollandse campings aan zee.

Even later lig ik op een stoel met een grotere naald in mijn arm en hoor ik hoe ze een Engels sprekende klant naast mij, op zijn Rotterdams uitlegt hoe hij kan voorkomen dat hij duizelig wordt. De meneer knikt driftig en doet wat ze zegt. Hartstikke mooi hoe mensen elkaar in de dagelijkse praktijk prima begrijpen, zonder dat het taalkundig of grammaticaal helemaal klopt.

Terwijl mijn bloed in het zakje naast me stroomt, dwalen mijn gedachten af naar die andere praktijk: die van het hoger onderwijs. Hier word je geacht onberispelijk Nederlands te schrijven. Maar ook iedereen weet dat er facts on paper and facts on the ground zijn; niet elk verslag of elke cursushandleiding is foutloos. Kuch. Ook in België is het bal: ‘Het aantal taal- en vooral dt-fouten is onvoorstelbaar. Ik begin mij af te vragen of ze [de studenten] afspraken om een grap met mij uit te halen en om er allemaal opzettelijk zoveel mogelijk neer te schrijven’, merkte Professor Filip Lardon van de Universiteit Antwerpen op Twitter op.

Demissionair Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs doet er nog een schepje bovenop. Hij schreef dit voorjaar in een wetsvoorstel dat internationale studenten op Nederlandse universiteiten en hogescholen Nederlands moeten leren. Ik ga ervan uit dat de 46 Engelstalige programma’s op de Hogeschool Rotterdam met een goede reden Engelstalig zijn en dat die niet door het plannetje van de minister ineens in het Nederlands gegeven gaan worden. Sterker nog, het hart en de doelstelling van deze studies zou volledig onderuit gehaald worden. En daarnaast, wie heeft er wat aan als straks bij deze studies de voertaal halfbakken Nederlands is? Want goed Nederlands leer je niet op een paar namiddagen, voorafgaand aan het nieuwe collegejaar.

Mijn docentenbrein zegt ja tegen streven naar foutloos Nederlands op school, want echt, ik kan hiervoor wel 1001 redenen noemen. Maar mijn burgerhart zegt nee tegen verplicht Nederlands kunnen spreken als verkapt toegangsticket tot het Nederlandse hoger onderwijs. ‘Elkaars taal spreken’ zit in zoveel meer dan werkwoorden goed kunnen vervoegen en de spellingsregels correct kunnen toepassen.

De mevrouw van de bloedbank trekt bijna venijnig de naald uit mijn arm en haalt nog een kopje thee voor me. ‘Pas op dat je straks niet te snel opstaat hoor, want azzievalt dan leggie!’ Mijn hart springt op bij het horen van die uitdrukking, want ook ík ben een Rotterdams meisje en deze taal schept een band.

Ineens denk ik: laat dat Nederlands maar zitten, want zou het niet leuk zijn om alle deelnemers van de hogeschool-community een cursusje Rotterdams aan te bieden? Dan spreken we toch ineens, al dan niet foutloos, dezelfde taal.

Ja toch, niettan? Nou dan!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Afke: Wat zeggie? Azzievalt dan leggie!

  1. Rake Blog, Afke. Met plezier en een grote glimlach gelezen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top