Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Petitie-docenten teleurgesteld in neutrale opstelling cvb over Gaza

Gepubliceerd: 19 April 2024 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws

De vijf docenten van de ‘Gaza-petitie’ zijn teleurgesteld dat het college van bestuur zich neutraal opstelt ‘inzake de mensenrechtenschendingen in Gaza’. Dat schrijven ze aan het cvb. Ze organiseren een bijeenkomst waar de ondertekenaars in gesprek kunnen gaan met het college.

Graag hadden de docenten een standpunt gezien in lijn met dat van de Universiteit van Galway. De collegevoorzitter van die Ierse universiteit wijst op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof waarin onder andere wordt gesteld dat ‘Israël alle maatregelen moet nemen die in zijn macht liggen om het (…) aanzetten tot het plegen van genocide met betrekking tot leden van het Palestijnse volk in de Gazastrook te voorkomen en te bestraffen’.

Bijval van voor- en tegenstanders

Zowel het college van bestuur als de petitie-docenten vinden bijval van personen die reageren onder het nieuwsbericht over de reactie van het cvb. Pablo schrijft: ‘Het is prijzenswaardig dat een onderwijsstelling geen partij kiest. Politiek en religie bedrijf je maar ergens anders’. Daar tegenover staat onder ander Stella: ‘Neutraliteit is het supporten van de genocide. Belachelijk. Ik schaam me voor mijn school’.

Anti-Israel protest op een tegel in het toilet op locatie Museumpark. Tekst: 'Stop de banden tussen de HR en Israel'.
Protesttekst in een wc op locatie Museumpark

Er zijn ook personen die op een andere manieren reageren, zoals blijkt uit teksten in een van de heren-wc’s op locatie Museumpark. ‘Stop de banden tussen de HR en Israël’, is er op een tegel geschreven. Eronder is iets bloederigs getekend.

‘Studiebeurzen Palestijnse studenten’

In hun petitie vroegen de docenten om een statement van het bestuur. Daarnaast verzochten ze de banden met ‘medeplichtige Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven’ te verbreken’, iets wat de HR vooralsnog niet gaat doen. ‘Als het bestuur zeer sterke overtuiging heeft om te moeten stoppen met een samenwerkingsverband, zal men dat doen, motiveerde het cvb.

Het cvb heeft niet op elk verzoek gereageerd. De petitie-opstellers zien daarom graag, schrijven ze aan het cvb, dat de bestuurders onder andere ook nog reageren op het verzoek om ‘relaties te faciliteren met Palestijnse instellingen voor hoger onderwijs’ en om ‘studiebeurzen en middelen te verstrekken aan Palestijnse studenten en wetenschappers’.

Gesprek cvb met ondertekenaars

De docenten zeggen wel ‘blij’ te zijn dat het college ook vindt ‘dat het gesprek hierover gevoerd moet blijven worden’. Die handdoek pakken de petitie-initiatiefnemers dan ook op. Ze hebben de 160 ondertekenaars van de petitie uitgenodigd voor een gesprek met leden van het college van bestuur op 21 mei.

De bijeenkomst is volgens de initiatiefnemers een gelegenheid ‘om de ingenomen positie van bestuurlijke neutraliteit toe te lichten en met de ondertekenaars te bespreken.’

De opgave die de aanbieders van de petitie zien is ‘het voorkomen van stilte rondom Gaza’; ze willen op 21 mei ook in gesprek gaan over hoe ze dat kunnen bereiken. Als het aan de vijf docenten ligt is de bijeenkomst het startmoment ‘voor een plan van aanpak waarin invulling wordt gegeven aan de wijze waarop wij in het onderwijs en onderzoek aandacht geven aan mensenrechtenschendingen in Gaza’.

Petitie nu ook open voor studenten

Op verzoek een aantal personen hebben de docenten de petitie inmiddels weer opengezet. Eerder was de petitie alleen bedoeld voor medewerkers van de HR, nu worden ook studenten in de gelegenheid gesteld om de petitie te ondertekenen.

‘De mensen die nu ondertekenen krijgen een mail met daarin de mogelijkheid zich aan te melden voor 21 mei’, laten de initiatiefnemers weten.

Tekst en foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Petitie-docenten teleurgesteld in neutrale opstelling cvb over Gaza

 1. Ik lees: “Ze hebben de 160 ondertekenaars van de petitie uitgenodigd voor een gesprek met leden van het college van bestuur op 21 mei”. Is het niet wat vreemd om alleen de voorstanders van hetgeen in de petitie staat uit te nodigen voor een gesprek? Er zijn natuurlijk ook mensen die de petitie weliswaar gelezen hebben, maar die niet ondertekend hebben, en geluiden van hen blijven dan onderbelicht in een gesprek.

 2. Hoi Mark,
  Volgens mij is dat juist niet vreemd. We hebben ervoor gekozen om alleen met mensen bij elkaar te komen die getekend hebben, juist omdat we verdieping zoeken en niet oeverloos over nuance verschillen in opvattingen willen discussiëren. Voor mensen die niet hebben ondertekend maar wel behoefte hebben aan een gesprek: het staat mensen uiteraard vrij om zelf iets op touw te zetten!

 3. @Ragnar Dienske, Het is/voelt erg hypocriet wat jullie doen.

 4. @jasper, jammer van je gevoelens joh. En laat het is maar weg uit je statement want je onderbouwt totaal niet wat er hypocriet aan zou zijn. En aan Mark zou ik ook willen zeggen: zou je willen dat de volgende keer als er iemand over iets in gesprek wil met het CvB, dat ze meteen allerlei andere mensen mee moeten nemen die iets anders zouden moeten vinden? Misschien maar doen want anders voelt Jasper zich weer zo slecht.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top