Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Petitie docenten voor cvb geen reden stelling in te nemen over conflict in Gaza

Gepubliceerd: 16 April 2024 • Leestijd: 2 minuten en 34 seconden • Nieuws

Het college van bestuur (cvb) van de HR spreekt zich niet uit tegen de mensenrechtenschendingen door Israël in Gaza. ‘Een uitspraak van ons voor de een, leidt mogelijk tot een onveilig gevoel bij de ander en dat willen we in de klas en op de werkvloer voorkomen’, stelt het cvb in haar reactie op een door 160 docenten ondertekende petitie.

‘Belangrijk is om met elkaar in dialoog te gaan, naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaar, schrijft het college. ‘Neutraliteit is voor de identiteit van het hoger onderwijs van wezenlijk belang, omdat we een veilige leer- en werkomgeving willen zijn waar mensen met verschillende achtergronden en verschillende zienswijzen met elkaar kunnen samenwerken en leren.’

‘Voor een duurzame en vreedzame oplossing’

Het cvb verwijst naar haar statement van begin november 2023 op intranetsite Hint. Het cvb verklaarde daarin geschokt te zijn over de ‘verschrikkelijke gebeurtenissen waarbij slachtoffers vallen’. Ook sprak het bestuur haar medeleven uit aan ‘alle studenten en collega’s die zich persoonlijk geraakt voelen door deze situatie’. In lijn met dit statement zegt het cvb zich ‘nadrukkelijk’ uit te spreken voor ‘een duurzame en vreedzame oplossing voor alle betrokkenen in Palestina en Israël’.

Voor vijf docenten was dat statement van november onbevredigend. Begin maart startten ze een petitie die aan het eind van die maand, door 160 collega’s ondertekend, aan het cvb werd gestuurd. Het bestuur en de initiatiefnemers gingen vervolgens met elkaar in gesprek.

Daarna werd geconcludeerd dat ze ‘vanuit andere perspectieven naar de situatie kijken’, schrijven de vijf docenten aan de mede-ondertekenaars. De initiatiefnemers hebben in het gesprek ‘geprobeerd onze standpunten vanuit feitelijkheden en vanuit mensenrechtenkaders toe te lichten’, schrijven ze ook.

‘Meningen mogen verschillen’

De drie leden van het cvb schrijven in hun reactie op de petitie dat het gesprek hen heeft ‘geraakt’. ‘Het heeft ons weer dingen geleerd en we hebben veel waardering voor de open en nieuwsgierige houding richting ons in onze rol als bestuurders van onze mooie instelling’.

‘Voorop staat voor ons’, gaat het cvb verder in haar schrijven, ‘Dat we binnen onze instelling meningen mogen hebben(…). Een eigen kijk mag; dat is iets moois en iets wat we ook voorleven voor onze studenten. Het is voor ons even belangrijk dat wij binnen onze hogeschool ons allemaal veilig blijven voelen – hoe ingewikkeld de verschillende meningen ook mogen zijn’.

‘Afwegingen zijn complex’

In de petitie vragen de initiatiefnemers het cvb onder andere ook om alle banden met ‘medeplichtige Israëlische onderwijsinstellingen en bedrijven’ te verbreken. In haar reactie daarop stelt het cvb dat ze, vanwege onder ander geopolitieke ontwikkelingen, oorlogssituaties en klimaatvraagstukken, samenwerkingen sowieso tegen het licht gaat houden. ‘De afwegingen zijn complex en daarin zijn wij als hogeschool nog lerend’, voegt het cvb daar aan toe.

Als het bestuur zeer sterke overtuiging heeft om te moeten stoppen met een samenwerkingsverband, zal men dat doen, schrijft het cvb. Een aanleiding kan ‘bijvoorbeeld een duidelijke richtlijn zijn vanuit de Rijksoverheid, zoals het geval was bij Oekraïne – Rusland en Wit-Rusland. Maar ook als er aantoonbare aanwijzingen zijn dat de samenwerking indruist tegen onze kernwaarden en onze integriteits- en gedragscode’. Dit is in de ogen van de leden van het cvb ‘een grijs gebied, en levert dilemma’s op. Daar hebben we ook uitgebreid over gesproken’.

Op pleidooi Palestijnse samenwerking gaat cvb niet in

Op het in de petitie opgenomen pleidooi om relaties met Palestijnse hoger onderwijsinstellingen aan te gaan en om studiebeurzen te verstrekken aan Palestijnse studenten en wetenschappers, gaat het college niet in.

De vijf petitie-opstellers willen op dit moment niet reageren op de reactie van het cvb. ‘We willen eerst met elkaar afstemmen om daarna met een reactie te komen’, reageert Ragnar Dienske, een van de opstellers.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Petitie docenten voor cvb geen reden stelling in te nemen over conflict in Gaza

  1. neutraliteit is het supporten van de genocide. belachelijk. ik schaam me voor mijn school.

  2. Het is prijzenswaardig dat een onderwijsstelling geen partij kiest. Politiek en religie bedrijf je maar ergens anders.

  3. Zwaar beladen onderwerp waar ik zeker een mening over heb, maar waar ik ook zeker heel veel mensen mee kwets. Daarom denk ik dat ik mij onthoud van verder commentaar, behalve het statement dat ik hier een hele duidelijke en snoeiharde mening over heb!

  4. 2 maten meten: Rusland wel boycotten bij de inval in Oekraïne en ook nog is 1 minujt stilstaan bij de gevallen slachtoffers aan Oekraïense zijde, maar geen actie nemen als Israël mensenrechten schendt en Gaza binnenvalt. Top school

  5. Ruim 35.000 onschuldige kinderen, vrouwen en mannen VERMOORD. Het minste wat je kan doen is je uitspreken tegen de schending van mensenrechten. We staan vooraan in de rij om ons uit te spreken tegen Rusland en Iran, maar nee dit conflict is te complex. Nee, we kijken wel uit want het zou een onveilig gevoel kunnen creëren (Islamitische studenten voelen zich al jaren onveilig, but who gives a ****). Ook best knap om te zien hoe men het alsnog zo kan framen, dat de ander het slachtoffer is (want onveilig gevoel).

    Wat dit mij zegt, is dat de kleur, etniciteit en religie van de slachtoffers bepaalt hoe begaan wij als organisatie zijn met de slachtoffers. Wat dit mij zegt is dat je als Islamitische student of medewerker moet weten dat wanneer er mensen die op jou lijken vermoord worden, dat wij dat als organisatie niet zo erg vinden. Ik denk dat die wetenschap de meeste studenten wel een veilig gevoel geeft, voelt als een warm bad. Maar hey! Vergeet niet ook even afstand te nemen van wat er gebeurt is op 7 oktober he? Want die mensen lijken op jou.

    Wat een hypocrisie, ongelofelijk. Diep teleurgesteld in ons CvB en onze organisatie. Niet serieus te nemen.

  6. Heel fijn dat er op de HR ook ruimte en begrip is voor de voorstanders van genocide.

  7. @stella, @justin, @stewie, @beau: eens. Ben niet eens teleurgesteld want ik had de reactie van dit CvB verwacht maar het maakt me toch weer boos en verdrietig dat er zo duidelijk met twee maten wordt gemeten. Je kunt niet in de ene (politieke) situatie kleur bekennen en dat niet in een andere doen waar dezelfde wantoestanden voorkomen alleen dan met moslims als slachtoffers. En nee, het is niet anti-semitisch om een apartheidsregime te veroordelen dat al veel langer bestaat dan 7 oktober. En het is zeker niet anti-semitisch om het vermoorden en verminken van onschuldige kinderen (laat ik het bij kinderen houden want je-weet-maar-nooit-of-die-vrouwen-en-mannen-Hamas-zijn-en-dus-schuldig) met de grootst mogelijke afschuw te veroordelen. En ja, ik veroordeel geweld, ook het geweld van 7 oktober waarbij onschuldige slachtoffers zijn gevallen, overigens deels door IDF zoals door Israelische ooggetuigen is bevestigd. Maar dit aanhoudende geweld, deze genocide gaat alle perken te buiten. De beelden hiervan worden nooit vergeten en dit laffe standpunt van onze eigen hogeschool ook niet.

  8. @Karen, zoals eerder aangegeven heb ik ook een mening over de oorlogsmisdrijven van Israël, maar gezien de eerdere reacties van de autoriteiten wanneer ik die snoeiharde mening uit, denk ik nog steeds dat het beter is dat ik die mening hier niet geef! 😉

  9. @joost, excuses;) Daar gaat het dus mis wat mij betreft – als de waarheid, hoe snoeihard en onaangenaam deze ook is, niet geuit kan worden…

  10. @karen Het is meer “smoesjes” dan “excuses”, er komen continu stevige meningen van verschillende sociaal-politieke perspectieven gewoon door in de reacties. Dit betreft ook feitenvrije beweringen zonder enige ondersteunend bewijs, wanneer deze reacties tenminste uit proposities bestaan en niet uit beledigingen.

    Degenen die gefilterd worden zijn waarschijnlijk gewoon inhoudsloze berichten die het puur op de man of op de populatie spelen maar het is een veelvoorkomend psychologisch fenomeen: de dader speelt graag de slachtofferkaart.

  11. Grappig dat mensen hier durven te spreken over een dubbele maat,.. terwijl ze israel veroordelen voor het plegen van mensenrechten (terecht) maar Hamas totaal buiten schot laten, die met mensenrechtenschendingen hun bevolking onderdrukt en mede verandwoordelijk is voor de hoge mate aan slachtoffers.

    Zegt weer genoeg.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top