Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Donna is derdejaars student human resource management. Ze schrijft het liefst over klunzige momenten uit haar studentenleven, taalkundige fratsen die haar opvallen en als het nodig is geeft ze haar mening over alles dat in haar ogen niet deugt.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Soms zie je ineens wat er altijd al was

Gepubliceerd: 12 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Donna

Toen ik laatst geheel spontaan in Den Haag de tentoonstelling Escher in Het Paleis bezocht, werd ik omver geblazen. Maar dat was niet vanwege de kunst.

Een jaar of tien geleden heb ik mijn Escher-fase al uitgezwaaid. Met een spreekbeurt over optische illusies en prentenboeken met dubbelzinnige illustraties had ik mezelf gebombardeerd tot amateur-meesterkenner in optische illusies en Escher-prenten. Het is jammer dat ik, naarmate ik ouder word, dat soort leuke informatie vergeet, anders kon ik mijn gezelschap in iedere hoek van de tentoonstelling voorzien van een fun-fact. 

Terwijl ik me als 14-jarige liet meeslepen door Eschers vissen en vogels, werd ik als 24-jarige plots geroerd door de locatie, het winterpaleis van Koningin-moeder Emma. Bij binnenkomst van de tentoonstelling werd ik onthaald door een vriendelijke meneer in chique kledij met zelfs witte handschoentjes aan. Het was al echt een beetje een koninklijke bedoening. Toch vraag ik me af hoe het kan dat de nog steeds waanzinnige kunst die me eerst zo aangreep, me nu koud laat. Zou dat op den duur altijd gebeuren met smaak?

Juist omdat ik me nooit verdiept had in de geschiedenis van het paleis, of het leven van Emma of Wilhelmina an sich, vond ik het een magische ervaring. Ik struinde door de voorsalon, balzaal en badkamer, waar vroeger een rood marmeren bad heeft gestaan. Het algemeen bekende balkon waar veel gezwaaid werd door bijvoorbeeld Wilhelmina stond in de steigers, maar zelfs dat stelde me niet teleur. De zalen met de mooie muren en beschilderingen – waar de prenten knap tentoongesteld waren – lieten me niet los. Ook de kelder, waar tegenwoordig de wc’s en kluisjes zich bevinden; daar zat vroeger de keuken en op die trappen liep het personeel heen en weer. Ik zag die mensen van tachtig jaar geleden voor me. En dat terwijl ik niet eens van kostuumdrama’s houd.

Ben ik nou een truttige oude tak geworden? Na de tentoonstelling maakte ik me een beetje zorgen. De kunst is er nog steeds, waarom voél ik het dan niet? Of waarom vond ik het niet op zijn minst net zo leuk als vroeger?

De vriendelijke meneer in de chique kledij bij de uitgang stelde me gerust nadat ik mijn zorgen had gedeeld. ‘Ik heb nooit beseft hoe mooi het hier is!’, zei ik vluchtig. Waarop hij zei: ‘Soms zie je ineens wat er altijd al was’. En hoewel het waarschijnlijk niet zijn bedoeling was, vond ik dat nog wel het beste wat ik die dag geleerd had.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Donna: Soms zie je ineens wat er altijd al was

 1. Mooi geschreven, Donna! En nou ben ik ook benieuwd naar het winterpaleis.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top