Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student bestraft voor verzonnen stage

Gepubliceerd: 2 October 2012 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student van de Hogeschool Rotterdam is van school gestuurd en mag nooit meer terugkomen. Reden: hij verzon zijn stage en knutselde bewijsmateriaal in elkaar, inclusief 178 vervalste handtekeningen.

Klacht van: student ISO
Tegen: examencommissie ISO
Uitspraak: ONGEGROND

Een student van ISO (sociale opleidingen) krijgt een aangetekende brief van de hogeschool waarin staat dat hij onterecht zou hebben aangegeven stage te hebben gelopen bij een stichting en daardoor op frauduleuze wijze studiepunten heeft verkregen. De examencommissie legt daarop een sanctie op.

Werkzaamheden per stagedag
De student gaat daartegen in beroep en neemt twee documenten naar de zitting mee. Een urenverantwoordingsdocument dat door zijn praktijkbegeleiders is ondertekend en waarin per stagedag exact beschreven staat wat zijn werkzaamheden waren en een bewijsschrift, getekend door de facilitair manager van de stichting, waarin staat dat de student de stage met succes heeft gevolgd. Het bewijsschrift eindigt met de opmerking dat men ervan uitgaat dat door dit schrijven de stage op een positieve manier wordt beoordeeld.

Nooit aangenomen
Uit navraag van de stagebegeleider van de hogeschool blijkt dat de student wel gesolliciteerd heeft bij de stichting, maar nooit is aangenomen. De personen die genoemd zijn in het bewijsschrift blijken er niet werkzaam en/of bekend. De in totaal 178 handtekeningen in de documenten zien er precies hetzelfde uit en komen van één en dezelfde persoon. Er staan bovendien zoveel onwaarheden in dat deze onmogelijk door iemand van de stichting geschreven kunnen zijn. En last but not least verklaart de stichting dat de student geen stage bij hen heeft gelopen.

‘Zeer ernstig’
Het college van beroep voor de examens (cbe) kan niet anders dan concluderen dat de student schuldig is aan fraude en het beroep daarom ongegrond is. Het cbe onderstreept dat fraude een zeer ernstige kwestie is. Dat is in z’n algemeenheid al het geval, maar het geldt zeker bij het aanleveren van frauduleus bewijsmateriaal ter zitting. Het cbe handhaaft dan ook het besluit van de examencommissie om de student uit te sluiten van tentamens en examens gedurende de rest van het collegejaar en de studiepunten in te trekken van een cursus die parallel aan de stage moest worden gevolgd.

Uitgeschreven
Bij ernstige fraude kan het college van bestuur (cvb) op voorstel van de examencommissie besluiten de inschrijving van een student definitief te beëindigen en vervolgens niet meer toe te laten tot de opleiding. Reden is dan dat de student door zijn gedrag ongeschikt wordt geacht voor het beroep. Het cvb heeft dit besluit inmiddels genomen. Het was de eerste keer dat deze allerzwaarste sanctie door de hogeschool werd opgelegd. De student in kwestie is inmiddels uitgeschreven.

Pim Bijl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Student bestraft voor verzonnen stage

  1. Heeft de opleiding zichzelf ook een bewijs van onvermogen en wanprestatie gegeven? Is het niet noodzakelijk dat de stagebegeleiding van de student en de stagebegeleider in het bedrijf vooraf contact hebben? Bij een normale begeleiding van de stage kan dit m.i. onmogelijk gebeuren. Als een student door dit soort gebrek aan aandacht het verkeerde pad op gaat, lijkt qua laakbaar gedrag een spiraal de diepte in ook zeer voorspelbaar. De hogeschool zou er misschien goed aan doen eens goed in de spiegel te kijken, en daar in dit soort ‘uitlekkende’ verslagen ook melding van te maken.

  2. De stagebegeleiding vanuit school had dit toch al veel eerder aan het licht moeten brengen? Als de stageplek wordt doorgelicht komt zoiets vanzelf bovendrijven. Zoals m.j. trapman al voor me zei dit had nooit zo ver gekomen als de school en het bedrijf vooraf contact hadden gehad.

  3. Ach, hij kan altijd nog iets leuks voor zichzelf beginnen. Daar was ‘ie trouwens al druk mee doende.

  4. Dat deze student het “verkeerde pad” heeft ingeslagen (zie reactie M.J. Trapman) omdat hij te weinig aandacht heeft gekregen van de Hogeschool, is zo fundamenteel absurd dat ik een moment dacht dat mijn ogen mij bedrogen! Zit die student op de kleuterschool? Zijn zijn pycho-emotionele vaardigheden zo onder de maat dat hij bij tekort aan aandacht de boel gaat bedonderen? Dit is precies de reden waarom wij vervallen in MIDDELMATIGHEID, het begint overal de kop op te steken. Deze student wist HEEL goed dat hij verkeerd bezig is geweest, en het is terecht dat hij van de opleiding verwijderd is. Achteraf zielig doen dat hij zo alleen was, is belachelijk. Van studenten mag verwacht worden dat ze a priori aand e bel trekken als het niet goed gaat, dat is je eigen verantwoordelijkheid.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top