Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

8 vragen over associate degrees

Gepubliceerd: 25 April 2013 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam heeft negen associate degree opleidingen, AD’s, die in een apart onderwijsinstituut worden aangeboden. Wat zijn dat eigenlijk: AD’s? Welke opleidingen zijn er? Deze en zes andere vragen over associate degrees.

Door Dorine van Namen

1. Wat zijn associate degrees?
Associate degrees (AD’s) zijn tweejarige hbo-opleidingen. De AD is vooral bedoeld voor mbo’ers die best nog willen doorstuderen, maar niet voor een vierjarige hbo-bachelorop­leiding kiezen en voor mensen met een baan die weer een studie willen oppakken. Bij de Hogeschool Rotterdam worden de AD’s aangeboden door de Rotterdam Academy (RAC).

2. Welke AD’s kun je volgen bij de HR?
• Arts en crafts (voltijd)
• Engineering (voltijd, deeltijd en duaal)
• ICT (voltijd en deeltijd)
• Maintenance & mechanics (voltijd en deeltijd)
• Management in de zorg (deeltijd)
• Officemanagement (voltijd en deeltijd)
• Ondernemen (voltijd en duaal)
• Onderwijsondersteuner (gezondheidszorg en welzijn, en technische beroepen) (deeltijd)
• Pedagogisch-educatief medewerker (voltijd en deeltijd)

3. Voor wie en door wie?
Voor wie zijn de AD’s bedoeld? Studenten met een mbo-4 of havo-diploma. Er werken zowel mbo- als hbo-docenten bij de RAC. De mbo-docenten werken ook als studieloopbaancoach.

4. Hoeveel AD-studenten zijn er?
In het collegejaar 2012-2013 kozen 450 studenten voor een associate degree. Een jaar daarvoor waren dat er nog 160. Driekwart is afkomstig van het mbo, een kwart van de havo. Het aantal aanmeldingen voor het studiejaar 2013-1014 liep in maart al naar de tweehonderd.

5. Wil de Rotterdam Academy groeien?
Elsemieke Heins, directeur van de Rotterdam Academy: ‘Ja, ons doel is om in 2015 1500 AD-studenten te hebben. We hebben nu acht opleidingen, we willen graag dat dat er vijftien worden. In het tienpuntenplan van het college van bestuur, Focus, is vastgelegd dat de hogeschool de Rotterdam Academy verder wil uitbouwen.’

6. Stromen er veel studenten door naar de bachelor?
Heins: ‘Dat weten we nog niet. De Rotterdam Academy bestaat pas sinds 2011. Over de doorstroom kunnen we pas volgend jaar meer zeggen.’

7. Hoe zit het met de studiefinanciering en de collegegeldtarieven?
AD-studenten hebben, ook als ze 48 maanden prestatiebeurs hebben ontvangen tijdens hun mbo-opleiding, recht op 48 maanden prestatiebeurs voor het hbo. 24 maanden daarvan zijn beschikbaar voor een AD. Besluit een student na een AD nog een voltijd bachelor te gaan volgen, dan zijn er nog 24 maanden prestatiebeurs over. Besluit een student na de eerste AD een tweede AD te gaan volgen, dan krijgt hij daarvoor geen prestatiebeurs meer. Een AD-student betaalt het wettelijk collegegeld. Ook als hij een tweede AD of aansluitend een bachelor besluit te volgen, betaalt hij het wettelijk collegegeld. Pas ná de voltijd bacheloropleiding – en dan ook nog eens afhankelijk van de opleiding die je kiest – betaal je mogelijk het instellingscollegegeld van 7.250 euro voor het studiejaar 2013-2014.
Bron: DUO Het wettelijk collegegeld voor AD-opleidingen voltijd, deeltijd en duaal is gelijk aan dat van de bachelor. Voor het collegejaar 2013/2014 is dat respectievelijk 1.835 (voltijd) en 1.517 (deeltijd) euro.

8. Waarom een aparte organisatie?
De Rotterdam Academy is een samen­werkingsverband van Hogeschool Rotterdam met de ROC’s Albeda College en Zadkine. Heins: ‘We willen de AD’s met een eigen gezicht in de markt zetten, zichtbaar maken dat een AD echt wat anders is dan een bachelor. Bovendien dragen de drie organisaties gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat gaat het beste door die vorm te geven binnen een eigen organisatie, gehuisvest aan de Pieter de Hoochweg. Dat betekent inderdaad dat we een eigen opleidings- en curriculumcommis­sie hebben, een instituutsmedezeggen­schapsraad en een beroepenveldcom­missie. De examencommissie is van de bachelor en bewaakt de kwaliteit van de diploma’s. De HR heeft de licentie en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs.’

 

 

 

 

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top