Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Analyse: Bussemaker moet gokken op verkiezingen Eerste Kamer

Gepubliceerd: 1 July 2013 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker zit in het nauw. Alleen als regeringspartijen VVD en PvdA de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 winnen, krijgt ze haar leenstelsel door de Eerste Kamer.

Afgelopen vrijdag stuurde minister Bussemaker een wet naar de Tweede Kamer die een einde moet maken aan de basisbeurs voor masterstudenten per september 2014. Een jaar later wil ze met een tweede wet ook de basisbeurs voor bachelorstudenten schrappen. Alles bij elkaar zou het leenstelsel ongeveer een miljard euro moeten opleveren.

Geen meerderheid
Maar de regering heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en Bussemakers onderhandelingen met D66 en GroenLinks zijn vastgelopen. Ze zagen niets van hun gesprekken terug in het wetsvoorstel, zeiden ze verbolgen.

Deze oppositiepartijen zijn niet principieel tegen een leenstelsel, maar eisen allerlei extra investeringen in het onderwijs en daar heeft Bussemaker geen geld voor. Dat geld komt er ook niet, nu het kabinet volgend jaar zes miljard extra moet bezuinigen.

September 2014
Dus zal de basisbeurs voor masterstudenten in september 2014 nog niet zijn afgeschaft, hoe graag Bussemaker dat ook wil. Misschien lukt het een jaar later, maar dan moeten de regeringspartijen wel een meerderheid in de Eerste Kamer bemachtigen. In 2015 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die op hun beurt de leden van de Eerste Kamer kiezen. Begin juni 2015 zal de volgende senaat worden geïnstalleerd.

In juni 2015 hebben de senatoren een maand de tijd om de wetten er doorheen te jassen die de basisbeurs voor bachelor- en masterstudenten afschaffen. Normaal gesproken lenen senatoren zich niet voor zulk haastwerk, maar de tijden zijn veranderd. De Eerste Kamer bedrijft meer politiek dan vroeger.

Zijlstra
Dat bleek in 2012, toen staatssecretaris Zijlstra de langstudeerboete nog voor het nieuwe collegejaar wilde invoeren. De senaat nam de wet onder flinke druk vlak voor de zomer aan, om hem in januari weer te schrappen toen de nieuwe regering er een streep door haalde.

In principe zijn de volgende parlementsverkiezingen in 2016. Mocht het kabinet voortijdig vallen, zoals de vorige zes kabinetten overkwam, dan is het al helemaal onduidelijk wat er met het leenstelsel gaat gebeuren.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top