Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collegegeld stijgt naar 1.906 euro

Gepubliceerd: 4 October 2013 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Volgend studiejaar gaan studenten voor het eerst meer dan negentienhonderd euro collegegeld betalen: 1.906 euro. Dat is 71 euro meer dan nu.

Als het tarief in dit tempo blijft stijgen, moeten ze in september 2016 meer dan tweeduizend euro betalen. Vijf jaar geleden waren ze nog een stuk goedkoper uit. Toen was het tarief 1.565 euro. Het nieuwe bedrag staat in een regeling van het ministerie van OCW. Er is geen wetswijziging voor nodig.

Inflatie
Het collegegeld volgt de inflatie. Bovendien is vijf jaar geleden besloten dat er jaarlijks 22 euro bij komt. Dit geld wordt gebruikt om leraren en hbo-docenten naar een hogere salarisschaal te promoveren, zoals het ministerie en de onderwijsinstellingen met elkaar hebben afgesproken.

Studenten betalen het wettelijk collegegeld voor hun bacheloropleiding zolang ze nog geen bachelordiploma in het hoger onderwijs hebben behaald. Hetzelfde geldt voor hun masteropleiding.

Als studenten na hun eerste studie een tweede willen volgen, betalen ze in principe het instellingscollegegeld: dat is het tarief dat universiteiten en hogescholen zelf mogen vaststellen. Vaak is dat duizenden euro’s hoger, maar soms ook niet.

Het lage, wettelijke tarief geldt wel voor studenten die na hun eerste opleiding een zorg- of onderwijsopleiding gaan volgen. Want de politiek wil mensen niet ontmoedigen om alsnog voor de zorg of het onderwijs te kiezen. Studenten hoeven maar één keer het wettelijke collegegeld te betalen, ook als ze twee studies volgen. Bovendien mogen dubbelstudenten beide studies tegen het lage tarief afmaken.

4 procent duurder
De redactie van de Keuzegids merkte het nieuwe tarief als eerste op. Studeren wordt vier procent duurder, twitterde de redactie.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Collegegeld stijgt naar 1.906 euro

  1. Dit is te gek voor woorden!
    De lonen stijgen amper en de kosten worden alsmaar hoger,..
    Het is totaal ongepast om het collegegeld te verhogen als je kijkt naar de belabberde kwaliteit van het onderwijs hier op de HR.
    Bijna 2k betalen als je wekelijks 700 kranten bezorgd tegen 2,5ct per adres doet pijn.

  2. Tis belachelijk, ze mogen dan wel eens de opleidingen en docenten een stuk gaan verbeteren!

  3. Ik heb een idee. Waarom schaft de overheid het collegegeld niet af en compenseert dit door ook de basisbeurs en het OV-recht af te schaffen? Qua kosten voor de Staat maakt dit weinig uit. Bovendien kunnen er duizenden ambtenaren uit, scheelt het veel administratiekosten en kan vrijwel het volledige DUO opgedoekt worden. Studenten betalen alleen maar hun eigen OV-abonnement. Zonder collegegeld kan dat prima.

  4. Lekker motiverend dit allemaal, onderwijs duurder maken dat is het toppunt van gebrek aan kennis. Meer “docenten” trekken maar minder studenten?amk

  5. Dat idee om de basisbeurs en de ov kaart af te schaffen is een nog dommer plan.
    Heel simpel rekensommetje 260 e basisbeurs *12 *4 = 12500 euro na 4 jaar. Dit ben je echt niet kwijt aan collegegeld. En dan wil je je ov kaart ook nog inleveren.

    Als die 70 euro meer of minder van invloed is op je motivatie op te studeren kun je beter meteen stoppen.

  6. Dus je woont nog bij je ouders. Dan heb je dus nog minder kosten.
    En er bestaat ook nog een mogelijkheid om iets te lenen tegen een heel laag rentepercentage.

  7. Minder kosten inderdaad, dus een lagere basisbeurs. Wat is precies het probleem?

    We hebben het overigens niet over lenen, die mogelijkheid moet blijven bestaan voor de mensen die dat nodig hebben. Ik heb het over de basisbeurs.

    Wat ik ermee wil zeggen is dat er een aantal zaken verschrikkelijk krom geregeld zijn in dit land. Het kan allemaal veel eenvoudiger en minder bureaucratisch.

    Het is een andere discussie, maar hetzelfde geldt feitelijk voor de toeslagen. Je zou in theorie alle toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag, etc.) af kunnen schaffen en de inkomstenbelasting evenredig kunnen verlagen (budgetneutraal). Hetzelfde effect, maar dan geen fraude meer, minder administratie, minder instanties en wederom veel minder ambtenaren. Daarnaast stimuleert het mensen om te gaan werken.

    Ik heb de vliegen niet geteld, maar het zijn er best wat in één klap dacht ik zo.

  8. Probleem is dat iedereen nogal veel klaagt. In tijden van recessie zal iedereen wel iets merken. En 70e is best te overzien als je het mij vraagt.

  9. Als studiefinanciering omhoog gaat met 4 procent, vind ik het prima.

  10. “Bovendien kunnen er duizenden ambtenaren uit, scheelt het veel administratiekosten en kan vrijwel het volledige DUO opgedoekt worden.”

    En wie gaat de uitkering van die duizenden ambtenaren betalen? Iedereen levert in, ik vind de huidige situatie eigenlijk wel prima.

  11. Ambtenaren zijn de duurste om te ontslaan door al hun regelingen. Als je geen collegegeld vraagt dan doen de studenten maar wat. Het maakt toch niet uit qua kosten. Totaal niet stimulerend dus.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top