Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De V van voldoende is voor Kevin niet genoeg

Gepubliceerd: 6 May 2013 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een voldoende in de vorm van een ‘V’; veel studenten zullen het prima vinden maar Kevin niet. Omdat de V maar telt voor een 5,5, komt zijn aanmelding voor een pre-master in gevaar.

Kevin Jorna - sportmarketing en management  - Hogeschool RotterdamNa zijn hbo-opleiding wil Kevin in september graag beginnen met een pre-master business administration, aan de Rotterdam School of Management (RSM, Erasmus Universiteit). Eén probleem: de RSM stelt als eis dat de aankomende student op het hbo een gewogen gemiddelde van een 7,0 heeft gehaald. Kevin komt op dit moment aan een ruime 6,9 maar kwam er onlangs achter dat de V’s en VLD’s (voldaan) die hij voor een aantal vakken kreeg slechts meetellen voor resp. een 5,5 en een 6,0.

Voorlopige toelating
‘Dit terwijl er geen hoger cijfer kon worden gehaald’, vertelt Kevin. Zouden V’tjes alsnog voor 7,0 meetellen dan komt hij net niet aan een 7,0. Daarmee wordt Kevin voorlopig toegelaten tot de pre-master. ‘Maar eind augustus moet ik alsnog aantonen dat het cijfer een 7,0 of hoger is’, aldus de student die daarom hoopt op minstens een hoog cijfer voor zijn scriptie.

Vanzelfsprekend zet Kevin zich in voor zijn eigen belang, maar hij vindt het ook een hogeschool-brede kwestie. ‘Het belemmert studenten in hun doorgroei. En dat de V’s worden meegerekend als 5,5 valt de gemiddelde student niet op, tenzij hij het narekent.’

HR-brede kwestie
Eefje van Herwijnen, voorzitter van de examencommissie van het Instituut voor Commercieel Management (COM), is het met Kevin eens dat het om een HR-brede kwestie gaat. ‘Als examencommissie nemen we hierin dan ook niet meteen een ‘zelfstandig’ besluit.’ Van Herwijnen geeft studenten in het advies zelf een cijferlijst te maken met een gewogen gemiddelde zónder de V’s en VLD’s daarbij te betrekken. ‘Indien dat vereist is, is de examencommissie bereid er een handtekening onder te zetten’, aldus Van Herwijnen. Ook Kevin is dat van plan maar het is de vraag of de RSM daarmee akkoord gaat.

Inmiddels heeft de sgmr (studentengeleding centrale medezeggenschapsraad) de kwestie in algemene zin aan de orde gebracht in hun overleg met collegebestuurder Gerard van Drielen. De sgmr stelde voor om alle beoordeling in letterwaarden af te schaffen en alleen nog maar voor cijfers te kiezen. Van Drielen gaf aan dat de meningen daarover op de HR verdeeld zijn. Cijfers (laat staan cijfers achter de komma) zijn lastig te geven voor onder andere presentaties en groepswerk.

‘Kijken naar mogelijkheid’
De sgmr wijst Van Drielen op het getuigschrift dat studenten bij de propedeuseuitreiking krijgen en waarop niet alleen melding wordt gemaakt van een V maar ook van een RV (ruim voldoende, 7) en een U (uitmuntend, 9). Op dit moment maakt in elk geval COM geen gebruik van RV, U of andere waarden die gelijkstaan aan cijfers hoger dan een 6,0.

Van Drielen gaf aan te kijken naar de mogelijkheid om hier iets aan te doen. Kevin heeft hier overigens niets aan, want zo’n wijziging zou op z’n vroegst pas komend studiejaar ingaan.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

17 Responses to De V van voldoende is voor Kevin niet genoeg

  1. Dat wordt moeilijk, ja, kan ik me voorstellen. Is er dan geen aparte cijferlijst waar aangetoond kan worden wat de individuele cijfers zijn per vak? Want dan kan de Erasmus zelf met een rekenmachinetje aan het eindcijfer komen. Of is een aparte cijferlijst voor hen ‘onvoldoende’?

  2. Ik doe zelf de minor doorstroom Premaster Bedrijfskunde, de V’s hoef je niet op je cijferlijst te zetten. Het gaat de uni alleen om de cijfers. Je maakt zelf een excel bestand waarin je al je cijfers weergeeft, dan bereken je een gewogen gemiddelde en als dat boven de 7 uitkomt heb je voldaan aan die eis.

  3. DEze regeling geldttrouwens ook voor de cum laude regeling

  4. Dus als ik het goeg begrijp is het halen van een V het hoogst haalbare en telt deze vervolgens in de cijferlijst mee als een 5,5.

    Wanneer dit het geval is vind ik dit grenzen aan bedrog.

    Als eerste de argumenten voor het handhaven van de V. In het stuk staat dat het geven van cijfers (tot een tiende) lastig is voor presentaties en groepswerk. Daar kan ik helemaal mee inkomen. Maar dan moet er vervolgens ook niet in de lijst een 5,5 komen te staan. Want dan is het net alsof het wel te doen is om een cijfer te geven voor zulke werken.

    Ten tweede, en dit is meer een vraag. Is het dan ook niet mogelijk om je P cum-laude te halen? Want dan kan ik nooit gemiddeld boven de 8,0 uitkomen. Dit bevordert totaal niet. Sterker nog, deze regel is de meest vruchtbare voor het creeren van een 6jes cultuur. Belachelijk!

    En ten slotte als derde. Het bedrog. Je zegt namelijk dat het voldaan is terwijl het rekenprogramma een 5,5 neerzet. De laatste keer dat ik iets kocht en het bleek totaal niet te zijn wat mij verteld is, voelde ik me behoorlijk bedrogen. De kat in de zak kopen.

    Dit gezegd hebbende, kan ik me niets anders voorstellen dan dat de verantwoordelijke instelling, of orgaan binnen het HRO dit zeer snel veranderd.

    Gr Lennart

  5. leuk verhaaltje kevin, maar er klopt dus helemaal niks van. Ik ben zelf toegelaten tot de IBA pre master en zoals Rick al eerder aangaf mag je de V en G niet eens meetellen in je gemiddelde. Dus ja het klinkt heel leuk, maar voortaan eerst de voorwaarden lezen en dan pas oordelen. En gewoon hogere cijfers halen om het gemiddelde te halen. In het excel sheet om je GPA te berekenen staat letterlijk ” *** Do not fill in passes, exemptions etc.” Hier kan je het excel sheet downloaden kun je het zelf zien! Beter opletten dus!
    bron: http://www.rsm.nl/master/premaster-in-business-administration-nederlandstalig/aanmeldingsprocedure/

  6. @Lennart: geheel mee eens!

    Ik heb dit ook al eens informeel aangekaart bij CMI. De reactie van Van Drielen is een typische bestuurdersreactie, zich verschuilend achter regeltjes en meningen van anderen. De HR zit hier keihard fout en moet dit oplossen.

  7. @H.C. Righolt, bedoelt u met “Deze regeling geld trouwens ook voor de cum laude regeling” dat de V’s of G’s niet meetellen voor het gemiddelde cijfer?
    Mvg
    Tijmen van Eijk

  8. Dit verhaal klopt van geen kant ! Op dit moment komt Kevin aan een “ruime” 6,9 ? En als de V-tjes meetellen als een 7 ipv een 5,5 komt Kevin net niet aan een 7 ??
    Dat wil ik graag uitgelegd krijgen want hier snap ik niets van !
    1) wat is een ruime 6,9 ? een 6,9 en een half ?
    2) als de 5,5-en een 7 worden haalt hij nog geen 7 ? Hoe kan dat dan ? Wat voor cijfers heeft Kevin dan nog meer gehaald ?

  9. @ marcel van Nieuwland, Ja dus dat precies. Kevin zoekt lekker de publiciteit op maar zijn verhaal klopt niet. Gewoon niet goed ingelezen, of zich van de domme gehouden. En geen goede cijfers gehaald, anders kan je inderdaad niet van een 6.9 nog steeds geen 7 halen als die v een 7 wordt ipv 5.5!
    Je bent universitair waardig of niet, en als je het niet aan kan, no offense, moet je het ook gewoon niet doen. Want als je nu al niet makkelijk aan de 7 komt, ga je het op de RSM ook niet redden!

  10. Kevin Jorna, ik zou toch graag jouw uitleg wel willen lezen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal qua cijfers niet klopt. Maar misschien is het wel verkeerd weergegeven en wordt jij op een foutieve manier weggezet als een zeurpiet.
    Maar nogmaals, de berekening die in het artikel staat klopt niet, misschien kan jij hier een ander licht op werpen ?

  11. @Ella Wagemakers:
    RSM vraagt om een excel sheet zoals ‘ibms student’ vermeldt.
    Echter heb ik een reactie ontvangen (zowel schriftelijk als telefonisch) waarin RSM aangeeft alleen naar de officiële gecertificeerde cijferlijst te kijken.

    @Rick:
    Zie reactie hierboven. Het klopt wat je zegt RSM doet echter niks met de excel sheet.
    De Hogeschool Rotterdam biedt nu aan de excel sheet te ondertekenen en op basis daarvan is het nog afwachten of RSM dit goedkeurt.

    @H.C. Righolt & Tijmen van Eijk
    Het klopt wat jullie zeggen. Er is mij verteld over een zaak in het verleden m.b.t. een cum laude regeling waar de exact zelfde situatie van toepassing was.

    Bedenk hierbij dat het gaat om het feit dat de cijfers vermeldt staan als een V maar ‘achter de schermen’ worden meegeteld als een 5,5.

    Hierdoor zijn extra handelingen vereist van de student om dit te verhelpen. Bovendien zal niet iedere student er weet van hebben.
    En zonder extra handeling hanteert de Hogeschool Rotterdam een ‘5,5 cultuur’.
    Er kan binnen COM namelijk niet hoger worden behaald dan de V.

    @Lennart
    Een V is het hoogst gehanteerd haalbare.
    In theorie is er meer beschikbaar, maar binnen COM wordt dit niet gebruikt.
    Dit is dan ook wat veranderd dient te worden. Zodat er geen extra handeling nodig is en onduidelijkheid wordt verholpen.

    @ibms student:
    Je reactie is verschrikkelijk offensief en vol (onjuiste!) aannames…
    De V en G worden ‘achter de schermen’ wél geteld als numeriek cijfer (5,5) in de officiële cijferlijst van de Hogeschool Rotterdam. Dit doet de Hogeschool Rotterdam automatisch.

    Uiteraard ben ik bekend met de aanmeldingsprocedure van RSM.
    Ik heb continue in contact gestaan met RSM, Examen Commissie COM, Centrale Medezeggenschap Raad (CMR) en profielen. Daarnaast ben ik zelf oud-lid van de student geleding binnen de CMR. De procedures zijn mij dan ook bekend.

    @Peter:
    Het zorgt voor extra werk voor alle betrokken partijen waar dit simpel verholpen kan worden door maatregelen te nemen. Vandaar dat het aangekaart wordt.

    @Marcel Nieuwland:
    Wederom net als ‘ibms student’ een aanname.
    De GPA berekeningen zijn voorgelegd aan alle betrokken partijen.

    Om op je vraag terug te komen;
    Exacte cijfers hoeven niet publiekelijk te worden gepubliceerd, maar het is wel de actuele situatie. Deze is onderbouwd bij de betrokken partijen d.m.v. overzichten van de cijferlijsten.

    Concluderend dient er dan ook een oplossing gevormd te worden waarbij het mogelijk is om een hoger cijfer te behalen dan het huidige hoogst haalbare V-tje (5,5).

  12. @Kevin Jorna : Wat is mijn aanname dan ? Beetje jammere reactie. Ipv op mijn vraag in te gaan, krijg ik een soort loze kreet als reactie ! Hoe zit dat nou met die 6,9 en die net geen 7 ??? Dat je het aan alle betrokken partijen voorlegt zal mij een worst wezen.
    Mijn conclusie moet dan ook zijn dat je een zeurpiet bent die niet hoog genoeg gescoord heeft.

  13. @ Kevin
    De RSM gebruikt de excel sheet om het berekende gemiddelde te zien. Vervolgens laat je je cijferlijst uitprinten bij het bedrijfsbureau, die laat je ondertekenen en stempelen. Als dat geregeld is, je staat een 7 (ik raad je aan toch minimaal een 7,5 te staan) en je hebt een goede motivatie, dan word je toegelaten. Zo is het mij ook gelukt, dus ik zie geen reden waarom het jou niet zou lukken.

  14. net als @ marcel nieuwland, vind ik dit een vrij vreemde reactie. Aangezien het gewoon niet klopt wat je beweerd. ook al doet de RSM niks met de excel sheet, het gaat om een 7 als GPA waarin de vtjes en g-tjes die als 5.5 worden gerekend niet worden meegerekend. Het feit dat je geen 7 staat, ligt niet aan allerlei instanties commissie, v-tjes, G-tjes, Maar toch echt aan jezelf! Ik vind het daarom vrij ‘ goedkoop’ en ‘ naief’ om hier andere de ‘schuld’ van te geven. RSM vraagt een gemiddelde om de pre-master te mogen volgen, en terecht, als je op het HBO dat gemiddelde niet haalt, ga je het op de RSM al helemaal niet redden. Ik wens je veel succes met het ‘redden’ van je gemiddeld cijfer!

  15. Jullie missen het punt van het artikel..
    Het is geschreven m.b.t. de gehanteerde procedures van de Hogeschool Rotterdam.
    Jullie gaan allen in op mijn individuele geval.
    Het uiteindelijk wel/niet behalen is daarin totaal niet van belang om een wijziging te moeten doorvoeren.
    Het dient slechts als situatie schets waarin het van belang zou kunnen zijn.

    Dat het hoogst haalbare cijfer een V (5,5) is hoort namelijk niet te kunnen.

    RSM geeft aan alleen naar de officiële gecertificeerde lijst te kijken waardoor er ‘extra actie’ ondernomen dient te worden om de lijst zónder V’s (de excelsheet) ondertekend te krijgen door de betreffende examencommissie.

    RSM is in deze discussie daarbij tevens niet van belang doordat het de procedures van Hogeschool Rotterdam betreft.
    Mocht RSM namelijk de excel sheet wél goed keuren is het nog altijd fout dat het hoogst haalbare cijfer een 5,5 betreft.

    PS. Werk aan je offensieve manier van schrijven!
    Mocht het geen Hogeschool brede kwestie zijn zou ik je na zo’n oppervlakkige persoonlijke uitlating niet eens meer te woord staan.
    Enig respect i.p.v. een persoonlijke aanval is zeker op zijn plaats.

    Het is een informatief artikel dat verder intern besproken zal worden.
    Ik wens me er verder dan ook niet inhoudelijk over uit te laten. Alle informatie is eerder beschreven.

  16. en jij mist het punt van onze reacties, “Het dient slechts als situatie schets waarin het van belang zou kunnen zijn.”

    Het punt is namelijk dat de situatie die jij schets, dit helemaal niet van belang is. Zoals al eerder aangegeven.
    Als je je naam koppelt aan een bericht waarin halve waarheden staan, kan je verwachten dat mensen op deze halve waarheden ingaan, om het zo wel een informatief artikel te laten zijn. Namelijk dat het echte informatie verstrekt en niet halve waarheden. Dit heeft niks met offensief schrijven te maken. Door eerst te reageren en nu vervolgens aan te geven dat je er niet meer inhoudelijk op ingaat vind ik erg zwak. Wanneer je A zegt, moet je ook B zeggen!

  17. Iemand enig idee hoe je alsnog toegelaten kan worden aan de Erasmus Universiteit (RBS) met een GPA onder de 7.0?
    Erasmus beweert dat ze daar heel streng over zijn en niemand met een GPA onder de 7.0 wordt toegelaten, maar er zal toch wel een loophole moeten zijn lijkt me zo.

    Bij voorbaat dank,

    Edwin S.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top