Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR 13e van de 17 grote hogescholen

Gepubliceerd: 8 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Niet Avans Hogeschool, maar de Hogeschool Zeeland staat dit jaar bovenaan in de ranglijst van de Keuzegids Hbo. De HR staat met 56,5 punten op de 13e plaats van de 17 grote hogescholen.

Zeeland troeft Avans voor het eerst in drie jaar af en scoort 71 van de honderd punten. De Zeeuwse studenten zijn enthousiast over de 24 kleinschalige opleidingen en blij met de voorzieningen en docenten. De uitval is laag en de studieduur is korter dan gemiddeld.

Toch doen Avans Hogeschool (69,5 punten) en de NHTV Breda (68,5) weinig voor Zeeland onder. Zij staan dit jaar op de posities twee en drie.

De middenmoot van grote hogescholen wordt aangevoerd door Fontys (62,5) en Zuyd Hogeschool (62), die stuivertje hebben gewisseld. De Hogeschool Rotterdam (56,5), Utrecht (55,5), Leiden (55), Amsterdam (53,5) en Inholland (53) eindigen net als vorig jaar onderin het klassement. Wel behalen ze – op Amsterdam na – iets meer punten. De Hogeschool Rotterdam haalde vorig jaar 56 punten en stond toen ook op de 13e plaats.

Bij de middelgrote hogescholen wordt de ranglijst opnieuw aangevoerd door de Gereformeerde Hogeschool (82,5) en de Christelijke Hogeschool Ede (78). De door bestuurlijke perikelen geplaagde Rotterdamse kunstenhogeschool Codarts scoort net als vorig jaar het laagst (53), maar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (54) doet het weinig beter. Onderwijskeurmeester NVAO is lovend over de Haagse muziekopleidingen, maar de studenten denken er anders over. Ze zijn kritisch over het onderwijsprogramma en de praktische organisatie.

De kleine particuliere IVA Hogeschool in Driebergen, die managers voor de autobranche opleidt, is met 91 punten de allerbest beoordeelde hogeschool. Maar ook de christelijke en katholieke zelfstandige pabo’s scoren weer goed in de categorie kleinste instellingen.

Kleinschaligheid loont
Wie een opleiding uitzoekt, moet eigenlijk niet op instellingenranglijst afgaan, waarschuwt de Keuzegids. Ook goede hogescholen hebben soms slechte opleidingen – en omgekeerd. De redactie onderscheidt dit jaar 152 topopleidingen. Het zijn merendeels kleinschalige opleidingen: ‘Kleinschalig én intensief onderwijs blijkt te lonen’, aldus de Keuzegids.

De jaarlijkse verschijnende Keuzegids Hbo is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van sterke en zwakke punten van opleidingen op grond van studentoordelen uit de Nationale Studenten Enquête. Ook de statistieken over het studiesucces, het aantal contacturen per week en de oordelen van onderwijskeurmeester NVAO wegen mee.

Profielen komt zo spoedig mogelijk met de ranglijst van de 54 beoordeelde opleidingen.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to HR 13e van de 17 grote hogescholen

  1. Wel 0,5 meer punten behaald dan vorig jaar. Niet iets om trots op te zijn lijkt mij.

    Werk aan de winkel voor de HR dus. Met name op het gebied van de docenten, begeleiding en inhoud van de opleiding is het niveau ondermaats (CE student).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top