Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inschrijven voor tentamens, voor of tegen?

Gepubliceerd: 7 June 2013 • Leestijd: 3 minuten en 53 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten zouden automatisch ingeschreven moeten worden voor tentamens. Dat vinden de studentleden van de medezeggenschapsraad. Wie is voor, wie is tegen en wat zijn de argumenten?

inschrijven voor tentamensBadend in het zweet word je midden in de nacht wakker. Maar één vraag spookt door je hoofd: ‘Heb ik me wel ingeschreven voor mijn tentamens?!’ De volgende ochtend zet je meteen je computer aan, maar het is al te laat. Midden in je scherm staat de zin die je zo vreesde: ‘De inschrijving voor deze toetsperiode is gesloten.’ Deze nachtmerrie komt iedere periode terug. Bij vijf van de dertien onderwijsinstituten heeft de student zelf de verantwoordelijkheid voor zijn toetsinschrijving. Doet een student dat niet of te laat, dan wordt hij uitgesloten van deelname aan het tentamen en loopt hij studievertraging op. De sgmr (studentgeleding medezeggenschapsraad) vindt het geen goede zaak dat er tussen de instituten verschillen bestaan, en pleit voor één beleid van automatische toetsinschrijving. Als je voor een vak bent ingeschreven, sta je ook automatisch voor het reguliere tentamen ingeschreven. Profielen vroeg voor- en tegenstanders op de HR waarom er nu wel of niet automatisch moet worden ingeschreven voor toetsen.

VOOR
‘Jammer maar helaas’
Frank Verschoor, manager bedrijfsbureau EAS
‘Binnen ons instituut hebben wij er heel bewust voor gekozen om de student zelf zijn toetsinschrijving te laten regelen. Aan de ene kant is het voor ons financieel aantrekkelijker omdat wij precies weten hoeveel studenten de toets gaan maken. Zo kunnen wij heel exact ruimtes inplannen en hebben wij nooit te veel surveillanten rondlopen. Daarnaast is het in het belang van de student zelf. Op deze manier kunnen wij een student met bijvoorbeeld dyslexie op maat bedienen. ‘Als je automatisch inschrijft, weet je niet hoeveel studenten zullen komen en kun je onnodige kosten maken voor surveillanten. Ook staat de locatie Academieplein bekend om ruimtegebrek. Nu wij precies weten hoeveel studenten de toets komen maken, houden wij niet onnodig lokalen bezet. ‘De nadelen van automatisch inschrijven wegen voor ons zwaarder dan de voordelen voor de individuele student die het inschrijven in de vingers moet krijgen. En als een eerstejaars zich in de eerste periode vergeet in te schrijven, dan zijn we echt wel coulant. Na die eerste keer is het jammer maar helaas.’

VOOR
‘Je mag studenten best verantwoordelijkheid geven’
Bianca van der Gaag, hoofd administratie RBS
‘Dit jaar deden we op de Rotterdam Business School een pilot waarbij een groep studenten zelf de inschrijving van tentamens of keuzevakken moest regelen. Over de uitkomst kunnen we kort zijn. De cursusinschrijving is niet zo goed gelukt, maar de toetsinschrijving verliep een stuk beter, ook al waren er ondanks onze herinneringsmailtjes nog steeds studenten die het vergaten. Aangezien het om een pilot ging, moesten wij de studenten altijd alsnog inschrijven. ‘Wij hebben naar andere instituten gekeken en daarvan hebben we geleerd om de regel strak te hanteren. Alleen dan gaat het lukken. Als de student zich vergeet in te schrijven, zal hij dat waarschijnlijk geen tweede keer doen. Het plan is om volgend jaar de hele Kralingse Zoom over te laten gaan op zelf inschrijven. Je mag de studenten best verantwoordelijkheid geven, maar dan moeten wij wel heel duidelijk zijn in de communicatie naar de student. Daar is voor ons nog veel winst te boeken.’

TEGEN
‘Het is puur studentje pesten’
Sjoerd van Vliet, docent bedrijfseconomie ifm (financieel management) en cmr-lid
‘Ik ben met name tegen het zelf inschrijven voor eerstejaars studenten. Zij hebben een vast programma voor het hele jaar. Waarom zou je je dan nog zelf moeten inschrijven? De student betaalt collegegeld voor onderwijs. Daar horen ook toetsen bij. De hogeschool mag ervan uitgaan dat je in het eerste jaar gewoon komt opdagen. Na het eerste en tweede blok worden trouwens klassen geschrapt en samengevoegd. Op die manier kan de opleiding rekening houden met het aantal studenten per ruimte en per surveillant. Dat argument is dan ook van de baan. ‘Soms zijn er omstandigheden waardoor studenten zich vergeten in te schrijven of dat te laat doen. Wij maken als docenten ook weleens een fout en dan moet je in staat worden gesteld die te corrigeren. Als je studenten deelname weigert aan een tentamen, ontneem je ze die kans. Dat vind ik puur studentje pesten. Je rekent ze dan niet af op kennis maar op de procedure. ‘Het doet me ook denken aan een eerder plan om studenten te weigeren voor tentamens als ze niet aanwezig waren bij de lessen. Dat plan is uiteindelijk door de examencommissie afgeschoten. Je mag studenten wettelijk niet weigeren, omdat ze collegegeld betalen. Nu worden studenten die te laat zijn wel geweigerd. Dan begeef je je op glad ijs.’

TEGEN
‘Zelfs professoren vergeten zich in te schrijven’
Wetenschappers Thaler en Sunstein
Professoren Richard Thaler en Cass Sunstein vertellen in hun boek Nudge (duwtje in de goede richting, red.) dat de keuzes van mensen beïnvloed kunnen worden door een kleine aanpassing in de keuzemogelijkheden. Aan de hand van een voorbeeld van hun eigen werkgever, de Universiteit van Chicago, geven zij aan dat zelfs de slimste mensen, hun collega-professoren, weleens de ‘open inschrijvingsperiode’ vergeten, waarin zij hun keuze voor […] ziektekostenverzekeringen en pensioenregelingen mogen herzien. Thaler en Sunstein vinden het daarom beter dat de werknemer of student niet altijd opnieuw een keuze hoeft te maken. Laat iemand dus automatisch voor de toets ingeschreven staan, als hij voor dat vak is ingeschreven, adviseren zij.

Deze vormen van toetsinschrijving worden op de HR toegepast.
1.
Automatische inschrijving van de toets bij cursusinschrijving. De student staat dus al inschreven voor de toets aan het begin van de cursus.
2. Aparte inschrijving van de toets bij cursusinschrijving. De student moet zich zelf inschrijven voor de toets aan het begin van de cursus.
3. Automatische inschrijving van de toets door automatische cursusinschrijving. De student hoeft zich voor zowel de cursus als de toets niet in te schrijven, dat gebeurt automatisch.

Jonathan van Noord

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Inschrijven voor tentamens, voor of tegen?

  1. Inschrijven voor tentamens is regelrechte onzin. Bij instituut IFM moet kun je je voor tentamens inschrijven in week 2 en 3, terwijl de tentamens doorgaans plaatsvinden in week 9 en 10. In week 2 en 3 ben je optimistisch en schrijf je je dus óf in voor alle tentamens waar inschrijving voor mogelijk is, óf je vergeet helemaal om je in te schrijven. Gedurende het blok kan er van alles gebeuren, waardoor je toch het tentamen niet wilt maken, maar het intrekken van je inschrijving kan ook alleen maar in week 2 en 3, dus je blijft ingeschreven staan voor het tentamen, terwijl je helemaal niet meer van zins bent om deel te nemen. Voor het instituut is er dus geen enkele aanwijzing hoeveel studenten er komen opdagen, volgend uit de inschrijfprocedure.

    Zeker in het eerste jaar, waar een BSA van 48 punten van toepassing is, zal iedere student zich voor alle tentamens willen inschrijven. Als je vergeet je in te schrijven kan dat het einde van je studie betekenen. Het belang van een individuele student is in dit geval toch veel groter, dan het belang van het instituut. Het instituut is enkel de kosten kwijt om een student voor een( paar) toets(en) in te schrijven, terwijl je als student meer dan 1700 euro collegegeld kwijt bent en een jaar studiefinanciering hebt uitgegeven. Laat studenten dan ten minste achteraf inschrijven tegen de werkelijke administratiekosten!

    Daarnaast vind ik het argument van het besparen van geld onzin. Ik zie veel makkelijkere manieren om geld te besparen. Zo heb ik eens een natschooltentamen gemaakt op de zogenoemde n@tschooldag, waarbij de surveillant voor mij alleen was komen opdraven, terwijl er in andere lokalen ook zeer kleine groepjes studenten zaten. Daarnaast worden steeds vaker docenten ingezet om te surveilleren. Als er twijfel is hoeveel studenten er kunnen komen opdagen, en er komen er onverhoopt meer dan gedacht opdagen, kunnen makkelijk docenten worden ingezet die anders opdrachten of tentamens na zouden kijken. Je zou dan een soort achterwachtrooster kunnen maken.

    Daarnaast vraag ik mij ook steeds af waarom de tentameninschrijving in week 2 en 3 plaatsvindt. Veel minder studenten zouden vergeten zich in te schrijven als je al in de tentamenperiode van het voorgaande blok zou kunnen inschrijven, omdat je dan al met tentamens in je hoofd zit.

  2. Opt-out

    Waarom niet gewoon andersom? Schrijf cursisten automatisch in en geef ze de kans om tot 2 weken voor de tentamenweken de inschrijving te annuleren! Zo hoeven zelfverzekerde studenten niets te doen, kunnen twijfelende studenten toch nog nee zeggen en heeft de school ruim van te voren een overzicht van de te verwachte leerlingen. Opgelost en eerlijk.

  3. TEGEN!!!!!!

    Inschrijven voor de toetsen is echt complete onzin. Iedereen moet gewoon automatisch ingeschreven zijn en studenten moeten de mogelijkheid hebben om zich uit te schrijven mochten ze niet willen deelnemen aan de tentamens. Hoop studenten vergeten zich in te schrijven en zijn er meer studenten voor de herkansing, dit kost toch ook geld? Egoïstisch van de instellingen die dit hanteren. Puur om eigen financieel belang, maken jullie de studenten soms het leven zuur.

  4. Tegen!!!
    Inschrijven voor de tentamens is onzin! De studenten horen automatisch ingeschreven te staan voor de tentamens. Ze zouden de mogelijkheid moeten krijgen zich uit te kunnen schrijven, mochten ze niet willen/ kunnen deelnemen. Dat zou de studenten zeker een hoop stress besparen. Bovendien is de student niet verantwoordelijk voor de financiele bezuinigingen van Hogeschool Rotterdam!

  5. Als docent én SLB coach zou ik een nuance voorstellen…..er wordt geredeneerd vanuit de klassieke machine organisatie……….heel modern is de klant centraal!!
    Dus; na sluiting inschrijftermijn nog uitzondering mogelijk maken. Als dit te lastig is….afschaffen de regel voor in ieder geval jaar 1.

  6. Het inschrijven voor toetsen vind ik ook onzin. Zeker in het eerste jaar waar er van uit moet worden gegaan dat elke eerste jaars student de toets zal maken. Maar ook voor latere studiejaren is dit mogelijk. Via N@tschool, wat overigens ook een chaotisch systeem is, moet je je aanmelden voor een cursus/vak om zo readers in informatie te vinden. Laat het dan hieraan gekoppeld zijn, want iedereen die het vak volgt zal ook de readers downloaden.
    Ook het feit dat je niet voor alle toetsen hoeft in te schrijven is storend. Toetsen die bij een project horen vereisen geen inschrijving. Als er dan moet worden ingeschreven, doe dat dan voor alle toetsen.

  7. Inschrijven kost alleen maar tijd en het is een verspilling van inkt omdat ik allemaal onnodige paperassen moet uitprinten.

    Dus afschaffen deze onzin.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top