Yentl van Heest wil terug in de cmr
Gepubliceerd: 3 December 2013 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Vandaag start de campagne voor de verkiezingen van de cmr. 17, 18 en 19 december kunnen studenten hun stem uitbrengen op een medestudent. Opvallende kandidaat: Yentl van Heest. Afgelopen voorjaar nam hij afscheid maar hij wil de raad weer in.
Hij werd geroemd om zijn vasthoudendheid en stortte zich, anders dan vrijwel alle andere studenten in de raad, vol overgave op de meest lastige dossiers. Yentl van Heest, vierdejaars maatschappelijk werk en dienstverlening (mwd), verdween niet helemaal na zijn afscheid en bleef aan als voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad van ISO, waar zijn opleiding onder valt. Maar de centrale medezeggenschapsraad (cmr) trekt nog steeds.
Waarom wil je terug?
‘Ik merk dat het nodig is. Het hele Focus-programma wordt uitgevoerd, en Ron Bormans maakt daarin forse stappen. Terwijl er goed over nagedacht moet worden. De cmr moet ook weer wat slagvaardiger worden, en daarom heeft voorzitter Fons van Maldeghem gevraagd of ik mij weer kandidaat wil stellen. Daarnaast kan ik het goed vinden met Arthur Maijer, de voorzitter van de studentengeleding (sgmr). Graag wil ik mij samen met hem inzetten voor de hogeschool.’
Maar moet je niet afstuderen?
‘Formeel studeer ik in juli af maar als ik word gekozen, ga ik dat uitstellen tot december. Dat kost mij collegegeld maar ik heb inmiddels een fulltimebaan en ontvang ook een vergoeding voor het cmr-werk. Ik doe het niet voor het geld maar om het studentenbelang te vertegenwoordigen. Studentenvertegenwoordiger, dat is wie ik ben.’
Heeft de cmr jou nodig? Gaat het niet goed met de cmr?
‘Er is minder vasthoudendheid. Neem bijvoorbeeld het rookbeleid, daar gebeurt gewoon nog te weinig. En de sgmr mocht meebeslissen over de catering, maar is uiteindelijk met een kluitje in het riet gestuurd. Ik wil overigens geen voorzitter van de sgmr worden, maar wil wel Arthur kennis laten maken met mijn netwerk. Als voorzitter maakte ik gebruik van informele gesprekken met bijvoorbeeld het collegebestuur; daar werden dingen geregeld.’
Wat zijn onderwerpen waar je je nog meer mee bezig gaat houden?
‘Focus natuurlijk en de kwaliteit van het onderwijs. En ik wil de ‘commissie-organisatie’ van de cmr weer goed neerzetten, wij leverden toen ik er nog inzat de meeste stukken. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de huisvestingsplannen op de Kralingse Zoom, die al lang en breed én goed door de cmr besproken hadden moeten worden. En over het ICT-meerjarenplan en de verbouwing op Museumpark; je moet zaken vooraf goed bespreken, en niet als er met bijvoorbeeld de verbouwing iets fout gaat. Dan is het te laat. Ik wil graag mét de cmr en mét het collegebestuur meedenken over hoe we alles gaan doen met z’n allen.’
En, ga je nog campagne voeren?
‘Zeker, dat is zo’n beetje het leukste dat er is. Flyeren? Nee, dat ga ik niet. Wat wél, dat merken jullie wel. Ik hoop dat iedereen op mij stemt. Als je echt gaat voor een vinger in de pap, moet je mij weten te vinden!’
Jos van Nierop
Studenten ontvangen deze week, via hun hogeschoolmailadres, een bericht over de start van de campagne voor de verkiezingen. 17, 18 en 19 december kan er daadwerkelijk worden gestemd. Studenten kunnen dan digitaal een stem uitbrengen op een van de medestudenten die zich kandidaat stelt voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr). De verkiezingen zijn per locatie, wat wil zeggen dat je kunt kiezen op een student van een van de opleidingen die op jouw locatie zijn gehuisvest. Er kan ook gestemd worden op kandidaten voor de instituutsmedezeggenschapsraden.
Nou Yentl, nu moet ik toch even wat dingen rechtzetten. Nadat je mij vertelde weer te kandideren voor de CMR heb ik in eerste instantie mijn bedenkingen geuit in verband met je afstuderen. Daarop gaf je aan er voor te willen gaan en je studie wat later af te willen ronden. Daarop heb ik je aangemoedigd je best te doen in de campagne. Dat is wat anders dan dat ik je gevraagd zou hebben je weer kandidaat te stellen voor de CMR.
Verder wil ik het graag opnemen voor de commissie organisatie. Na een wat haperende start kan ik niet anders vaststellen dat op dit moment het onderhanden werk prima door de commissie is en wordt opgepakt. Neem het door jouw gememoreerde rookbeleid. Er gaat geen bijeenkomst voorbij of dit onderwerp staat op de agenda. Ook is het zo dat de commissie een en ander maal tegenover het CvB aangeeft meer resultaten te willen zien. Tegelijkertijd is er echter afgesproken dat de directeuren per locatie de tijd krijgen om zelf effectieve maatregelen te nemen. En afspraak is afspraak. De commissie organisatie houdt hier strak de vinger aan de pols en zal kritisch zijn als de tijd daar is.
Verder moet ik je feliciteren met je interview. Weinig studenten krijgen zo een podium om zich te profileren.
Fons van Maldeghem
voorzitter CMR
O ja, ik vergat nog te vermelden: Dorine van Namen, hoofdredacteur van Profielen, heeft me verzekerd dat ook andere studenten, die zich willen profileren in verkiezingsstrijd zich kunnen melden bij Profielen.
Fons van Maldeghem
voorzitter CMR
De indruk bestaat wellicht dat Yentl de redactie heeft benaderd met het verzoek om hem te interviewen, en dat wij hem op die manier hebben voorgetrokken. Dat is niet zo. Ik (redacteur Jos van Nierop) heb hem benaderd voor een interview omdat we hoorden dat hij zich weer kandidaat had gesteld. Het is m.i. opvallend (nieuws dus) dat een student die in het recente verleden een grote en opmerkelijke rol heeft gespeeld in de cmr, na een eerder afscheid toch weer de raad in wil.
Buitengewoon merkwaardige reactie. Ik heb met jou(Fons) gesproken na afloop van een IMR vergadering. In dit gesprek gaf jij aan dat de SGMR en met name de Cie. Organisatie ‘daadkracht’ miste. Tijdens dit gesprek gaf ik aan te overwegen om terug te komen, waarna jij aangaf dit erg op prijs te stellen zolang ik dit kon impassen in mijn rooster.
Overigens heb ik de redacteur van profielen gevraagd te checken of hij dit kon opschrijven in het artikel. Dit is kennelijk niet gebeurd.