Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Compenseren onvoldoendes soms toestaan’

Gepubliceerd: 5 March 2014 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Behaalde onvoldoendes compenseren met voldoendes. Dat wil het collegebestuur van de HR mogelijk maken en in de Hogeschoolgids opnemen.

‘Het huidige compensatieverbod gaat eruit’, vertelde Herman Veenema, secretaris van het collegebestuur, in de vergadering van de sgmr (studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad). ‘Opleidingen kunnen dan zelf besluiten of en in welke gevallen er gecompenseerd mag worden. Er mag dus verschil zijn tussen opleidingen.’ Niet alles mag worden gecompenseerd, onder andere omdat de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie) steeds strenger toeziet op de kwaliteit van de behaalde diploma’s.

Cum laude
In de Hogeschoolgids van 2014/15 wordt waarschijnlijk vastgelegd dat het mogelijk wordt om behaalde voldoendes te herkansen. Dat is bijvoorbeeld handig voor studenten die voor een bepaald vak een 6 halen maar cum laude willen afstuderen. Het collegebestuur wil er in beperkte mate uitvoering aan gaan geven en werkt nog uit hoe ze dat wil doen.

Nadrukkelijker dan het er nu in staat, wordt in de nieuwe Hogeschoolgids vermeld dat het onderwijsinstituten niet is toegestaan om studenten een boete te laten betalen als ze te laat zijn met het inschrijven voor een tentamen.

Medezeggenschap
De voorgestelde wijzigingen in de Hogeschoolgids worden over een aantal weken besproken met de centrale medezeggenschapsraad (cmr) en met de instituutsmedezeggenschapsraden (imr). In dat laatste geval gaat het om de Hogeschoolgidsen per instituut.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Compenseren onvoldoendes soms toestaan’

  1. Toch vreemd. Waarom bied je een vak in een beroepsopleiding überhaupt aan als je het best vindt dat je met een onvoldoende beheersing ervan toch dat beroep in kunt?

  2. @Bart, lol. Het gaat natuurlijk om bepaalde vakken die eigenlijk één geheel zijn, maar in twee vakken/periodes zijn opgedeeld omdat het anders te groot is. Waarom zou je dan niet op Natuurkunde 1 een 5 mogen halen en natuurkunde 2 een 9, als je dan gemiddeld voor natuurkunde een 7 staat. Dat is toch netjes. natuurlijk is het niet de bedoeling dat je twee stages met elkaar kan compenseren oid… zou nogal raar zijn

  3. Zelfs al zij het twee verschillende vakken lijkt het mij nog niet zo raar. Als iemand echt heel veel moeite heeft met een bepaalde vak en hier niks mee heeft masr met een ander wil zou ik zelfs graag willen dat er gecompenseerd kan worden. Stel je houdt van design maar totaal niet met marketing (ookal is het handig om daar iets van te weten) en je haal keer op keer en onvoldoende omdat het totaal niet jouw ding is en uren een boek lezen nog niet helpt. Waarom niet compenseren. Ik hoop iig dat het bij bepaalde vakken mag.

    Vindt het eerlijk gezegd heel raar en gek dat het niet mogelijk is te compenseren.

  4. Lager dan een 5, zou je niet mogen kunnen compenseren dat lijkt me inderdaad afdoen aan de beroepskwaliteit. Wat die combinatievakken betreft, waarom maak je er dan niet 1 groot vak van waarbinnen je deelcijfers hebt. dat bestaat nu ook al. Een combinatiecijfer van een tentamen, presentatie en verslag. Vergt alleen iets meer administratie van de leraar.

    Dat voldoendes herkansen nu mogelijk wordt is een vooruitgang omdat de mogelijkheid moet bestaan en weinig studenten dit toch zouden willen behalve de strebers die voor cum laude gaan o.i.d.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top