Meldpunt voor dure verplichte studiereisjes
Gepubliceerd: 17 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Tentamenboetes, dure verplichte studiereisjes… Studenten kunnen aankloppen bij het Interstedelijk Studenten Overleg als ze voor hun opleiding meer moeten betalen dan het gebruikelijke collegegeld.
In principe hoeven studenten alleen maar collegegeld te betalen om een jaar lang te kunnen studeren. Voor verplichte onderdelen mag een opleiding geen extra geld vragen. Gebeurt dat toch, dan kunnen studenten klagen bij het nieuwe Meldpunt Collegegeld. Het ISO zoekt dan uit of de extra kosten onwettig zijn.
‘Ze blijven het proberen’
Om hen nog eens aan de regels te herinneren heeft het ISO deze week bovendien een brief verstuurd aan hogescholen en universiteiten die de fout in zijn gegaan. ‘Het is niet de eerste keer dat ze erop gewezen worden dat het verplichten van extra kosten niet toegestaan is, maar ze blijven het proberen’, zegt ISO-voorzitter Ruud Nauts. Om welke instellingen het gaat, wil hij niet zeggen.
Veel faculteiten leggen studenten die zich te laat voor een tentamen inschrijven een boete op, bleek eergisteren. En hoewel dit al jarenlang bij veel instellingen gebeurt, mag het volgens de onderwijsinspectie niet. Ook veel Kamerleden zijn er niet blij mee.
Studiereisjes op Hogeschool Rotterdam
In het verleden is er ook op de Hogeschool Rotterdam discussie geweest over de kosten van verplichte studiereizen bij de opleiding mwd (maatschappelijk werk en dienstverlening). Het is nog steeds een item, antwoordt Yentl van Heest, voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad, desgevraagd. ‘Er worden nog steeds deelnamekosten gevraagd voor verplichte reizen. Een slechte zaak, en we verzetten ons er nog steeds tegen.’
Jeroen Oversier, directeur van het instituut waar mwd onder valt, bevestigt dat van studenten een eigen bijdrage wordt verlangd. Wel worden studenten daar vroegtijdig over geïnformeerd, maakt hij duidelijk. ‘Informatie hierover hebben we opgenomen in de Onderwijs en Examen Regeling (OER, bladzijde 94 in de Hogeschoolgids, red.) en het informatieboekje voor studenten van de opleiding. Daarnaast worden studenten tijdens de open dag al geïnformeerd over de excursie.’ De reis- en verblijfkosten liggen tussen de 250 en 350 euro en dat moeten studenten zelf betalen, staat in de OER.
Vervangende opdracht
Oversier: ‘Indien een student gegronde problemen voorziet aan de deelname dan kan hij zich melden bij Studentzaken. Studentzaken zal, na onderzoek naar de aard en ernst van de verwachte problemen, vaststellen in hoeverre de student gebruik kan maken van speciale regelingen (bijvoorbeeld een subsidie uit een fonds, red).’ De OER stelt daarnaast dat een student na een onderzoek van Studentzaken mogelijk in aanmerking komt voor een vervangende opdracht.’
HOP, Petra Vissers/Profielen
Oftewel, de HRO doet er vrolijk aan mee en probeerd zich te verschuilen achter hun eigen opgestelde regeltjes…