Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten medische hulpverlening eisen schadevergoeding

Gepubliceerd: 3 November 2014 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vijftig studenten van de Utrechtse opleiding medische hulpverlening stappen naar de rechter. Ze stellen de hogeschool aansprakelijk voor hun studievertraging en gederfde inkomsten.

Dit is een herziene versie van het artikel. De informatie over de Hogeschool Rotterdam was in de eerste versie gebaseerd op een onjuiste aanname.

Hun beroep is nog altijd niet geregistreerd in het zogeheten BIG-register voor medische professionals. Zonder die registratie mogen ze hun beroep niet uitoefenen. Bovendien lopen veel studenten studievertraging op, omdat er te weinig stageplaatsen zijn.

Claimen
‘We gaan claimen’, zei Gaëtan van Vloten van het Landelijk Studenten Rechtsbureau gisteravond in actualiteitenprogramma EenVandaag. Hij wil dat de studenten schadeloos worden gesteld, omdat ze verkeerd zijn voorgelicht en zelf niets aan hun studievertraging kunnen doen. Er is steeds gezegd dat het wel goed zou komen met die registratie.

‘Het is lastig te zeggen om welk bedrag het gaat’, licht hij desgevraagd toe. ‘We gaan uit van gederfde inkomsten, omdat de studenten nog geen baan konden hebben, en van de kosten van studievertraging. De precieze berekening laten we over aan letselschadeadvocaten.’

Hogeschool Rotterdam
De opleiding medische hulpverlening wordt ook aan de Hogeschool Rotterdam aangeboden maar alleen studierichtingen waarvoor geen BIG-registratie noodzakelijk is. Het gaat om de richtingen anesthesiologische zorg en operatieve zorg waarbij afgestudeerden altijd samen met een BIG-geregistreerde werken en een eigen BIG-registratie daarom niet vereist is.

‘Dat betekent dat deze rechtszaak niet van toepassing is op onze studenten’, stelt woordvoerder Frank van der Loo namens de directie van IvG (Instituut voor Gezondheidszorg). ‘Pas nu bekend is geworden dat de BIG-registratie voor BMH’ers voorlopig wettelijk wordt geregeld, zijn we mogelijkheden aan het inventariseren om studierichtingen aan te bieden waarbij de BIG-registratie wél een vereiste is.’

Stageplaatsen
De kwestie, in met name Utrecht, sleept al sinds de zomer van 2012, toen duidelijk werd dat er te weinig stageplaatsen waren. Verschillende ambulancediensten en ziekenhuizen wilden geen stagiairs begeleiden als die later niet in het beroep aan de slag mogen.

Er is volgens het ministerie van Volksgezondheid al twee jaar overleg over de kwestie. De aanvragers van de registratie moeten aantonen dat het beroep aan de eisen voldoet om opgenomen te worden in het BIG-register.

‘In elk geval zijn de studenten er niet voor verantwoordelijk’, zegt Van Vloten. ‘Zij mochten erop vertrouwen dat ze met hun diploma aan de slag zouden kunnen.’

Compensatie
Afgelopen mei stelde het Interstedelijk Studenten Overleg dat de studenten door het ministerie van Onderwijs gecompenseerd moesten worden. ‘Het is niet te geloven dat deze studenten hiervan de dupe worden, terwijl hun opleiding geaccrediteerd is, gewenst is en aan alle gestelde eisen voldoet.’

Deze zomer besloot minister Schippers dat medische hulpverleners alvast een tijdelijke erkenning zullen krijgen, vooruitlopend op de registratie. Dat komt voor veel studenten nogal laat: zij moesten wachten op een stageplaats en konden niet verder.

Vorig jaar stonden er 467 studenten bij de drie opleidingen ingeschreven.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten medische hulpverlening eisen schadevergoeding

  1. In Rotterdam heb je hetzelfde probleem. Al een studiejaar lang hebben studenten anesthesie en chirurgie pakweg geen stageplek en lopen vertraging op hierdoor. Vervolgens wordt het verwacht dat de student stage van een heel jaar(3e leerjr) het geheel kan opschuiven naar het 4e leerjr plus de stage van het vierde jaar (halfjr), plus minor en het afstuderen. Als je dit niet behaald loop je zelf studievertraging op en dan is HET JE EIGEN SCHULD. Wij betalen een jaarlang studiegeld terwijl de opleiding beloftes maakt dat zij het zullen regelen en het verder goed zal komen. We zijn een jr verder en de schoolkosten gaan door zonder enige fatsoenlijke lessen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top