Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten willen verbod op slimme horloges tijdens tentamens

Gepubliceerd: 11 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er moet een verbod komen op het tijdens tentamens dragen of bij je hebben van horloges. Dat vindt de studentengeleding van de medezeggenschapsraad (sgmr) van de HR omdat er met smartwatches kans is op fraude.

Smartwatch - Janitors -Flickr

De sgmr maakt zich zorgen over de opkomst van de zogeheten smartwatches, is te lezen in het advies dat de raad aanstaande maandag in zijn vergadering voorlegt aan collegevoorzitter Ron Bormans. Met ‘slimme horloges’ kun je mail en andere berichten vanaf je horloge lezen. Ook zijn er foto’s mee te maken. De sgmr: ‘Het biedt dus meerdere mogelijkheden tot frauderen in de zin van spieken en kopiëren van tentamens door middel van het maken van foto’s. Wanneer er geen verbod komt, is het aan de surveillant om te controleren of er gefraudeerd wordt; dat is naar onze mening niet te doen omdat er slechts enkele seconden nodig zijn om te spieken.’

Alle horloges
Omdat de smartwatches vaak niet te onderscheiden zijn van gewone horloges, wil de sgmr een verbod op alle horloges. In het huidige tentamenreglement (hoofdstuk 11 van de Hogeschoolgids) staat overigens al wel vermeld dat de student voorafgaand aan het tentamen ‘de mobiele telefoon en alle andere communicatiemiddelen’ moet uitschakelen.

Jan de Waard is voorzitter van de examencommissie van de Rotterdam Business School van de HR en reageert positief op het advies van de sgmr. ‘Het is van belang dat we meelopen met de technische ontwikkelingen’, aldus De Waard. Fraudegevallen of pogingen daartoe met slimme horloges zijn hem overigens niet bekend. Dat geldt ook voor de juridische medewerkers van de HR, wat betreft beroepszaken over het spieken met smartwatches.

Klok in tentamenlokaal
Als er een verbod komt, vindt de sgmr wel dat er in alle lokalen waar tentamens worden afgelegd klokken moeten komen zodat studenten kunnen zien hoeveel tijd ze nog voor hun tentamen hebben.

Een verbod op slimme horloges is er inmiddels in elk geval op Hogeschool Zuyd en op de Arteveldehogeschool in Gent.

Jos van Nierop
Foto Janitors / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Studenten willen verbod op slimme horloges tijdens tentamens

  1. Meelopen met de technologische ontwikkelingen is geen vrijbrief voor zo’n typisch goedkope, snelle en makkelijke oplossing als: “een verbod op álle horloges”.

    Tuurlijk, het lost het probleem wél direct op, dat geef ik toe. Maar het is wederom zo’n maatregel die de gewone student een oor aan naait vanwege een kleine groep fraudeurs en kwaadwillenden…

    Er moet een andere methode zijn. Het liefst via preventie, door smartwatches snel en eenvoudig te kunnen onderscheiden van horloges. Een wat meer technologisch gevorderde aanpak is wel op zijn plaats voor de even zo technologisch gevorderde smartwatches.

  2. @ATE, Als je een betere oplossing weet mag je het zeggen.
    Het gaat hier niet om een paar fraudeurs pakken. Het gaat er om dat je er 100% zeker van kan zijn dat je diploma wat waard is als je hier na een paar jaar studeren weg loopt met een papiertje. Alle schijn van fraude levert gezeik op voor iedereen die een HR diploma heeft of gaat krijgen. en daarnaast, is het nou echt zo moeilijk om je horloge af te doen voor ander half uur?
    Om op je punt terug te komen, mensen maken fouten. Ik zal het nu al weer gebeuren dat er straks een student wordt gepakt met een normaal horloge dat op een smartwatch lijkt. Over het duperen van normale goedwillende studenten gesproken.

  3. Als dit zo doorgaat, zal van studenten binnen een aantal jaar verwacht worden dat ze voorafgaand aan een tentamen een urinestaal inleveren om te controleren of ze niet in de dagen voor het tentamen aan de allderall of ritalin gezeten hebben om beter te kunnen leren…

  4. Wederom een stap dichterbij met studentjes pesten. Ikzelf draag al jaren een horloge.(geen smartwatch) Misschien moeten jullie naar de primaire functie van een horloge kijken. Tijdens het maken van het examen heb ik de behoefte de tijd in de gaten te houden. Is het nou echt zo moeilijk om een regulier horloge van een smartwatch te onderscheiden? Of moet ik dan net zoals bij de bidons voor €5 een hogeschoolhorloge aanschaffen?

  5. Gewoon een goede maatregel, als die dingen ervoor zorgen dat je gemakkelijk kunt spieken, moeten ze simpelweg verboden worden tijdens een toets. Je horloge afdoen kost nog geen 10 seconden. Als het HR dan ervoor zorgt dat er altijd grote klokken aanwezig zijn tijdens een toets valt er niets te zeuren.

  6. Het verbaast me een beetje deze reaktie van de sgmr. Een typische ouderwetse voor de hand reaktie zou ik haast zeggen. Verbieden (repressie dus)! Nog even en we zijn terug in de middel eeuwen. Alleen papier en potlood (of is krijt of houtskool beter?) .
    Volgens mij gaat het hier bij een HBO instelling om “opvoeden”. Volwassen, creatieve, nieuwsgierige beroepsbeoefenaren moeten de collega-studenten van de leden van de sgmr toch worden? Misschien zou het beter zijn als zij (sgmr) via hun achterban (leden imr-en en klassenvertegenwoordigers) het fenomeen “slim horloge” op de agenda zetten, bespreekbaar maken. Er is niks makkelijker dan verbieden.

  7. Enerzijnds vind ik het een goede maatregel, anderzijds; hoever moeten we nog gaan? Er bestaan ook pennen waarmee je dus papier kan inscannen en die -als je hem goed vasthoud- voor een rondlopende surveillant niet te onderscheiden is van een normale pen, en aangezien sommige tentamens op de HR nog steeds meerdere jaren gebruikt worden is dat dus ook een risico op fraude. Maargoed, mocht het verbod worden ingesteld is het wel handig als de HR zorgt voor een klok in ieder lokaal. 🙂

  8. Het probleem van een klok in de ruimte is dat je in dat geval als student afhankelijk bent van de werking van de klok. Komt er dan iemand die op de dag van de tentamens controleert of de klok het wel doet? Komt er een vervangende klok (of batterij) als de klok het niet blijkt te doen? Het klinkt wel heel erg alsof problemen worden gezocht, maar dit zijn zaken die regelmatig voorkomen.

    Ik ben zelf nog nooit zonder horloge naar een tentamen gegaan, omdat het heel belangrijk is om grip te hebben op de tijd.

    Het hele drinkverhaal was al belachelijk, maar daar is nog voor een alternatief gezorgd. Zonder alternatief mag dit idee een enkeltje prullenbak.

    Overigens is het bespreekbaar maken van dit aanstaande probleem wel degelijk zinnig. Maar gaat het dan om een horloge, of om de technologie, die in steeds meer producten geplaatst kan worden. Valt het wel tegen te houden… of moeten we naar een structuur waar niet de parate kennis getoetst wordt, maar het kunnen toepassen van de (eventueel opgezochte) kennis? Interessante vraagstukken. 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top