Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vijftig euro om aan verplichte taaltoets mee te doen

Gepubliceerd: 14 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenbond ISO heeft een zwartboek aangelegd met klachten van studenten die op extra kosten worden gejaagd. Bijdragen voor verplichte excursies, extra studiemateriaal en voor te laat inschrijven voor tentamens worden het vaakst genoemd.

Na klachten over boetes die instellingen hun studenten geven als ze zich te laat voor een tentamen inschrijven, opende het ISO begin dit jaar een ‘meldpunt collegegeld’. Daar kwamen in vijf weken tijd 124 meldingen binnen. In de Hogeschoolgids van de HR komt komend studiejaar overigens nog nadrukkelijker te staan dat het niet is toegestaan dat onderwijsinstituten studenten een boetebedrag vraagt bij het te laat inschrijven voor een tentamen.

Wettelijk niet toegestaan
Het ISO laat er geen misverstand over bestaan: het is wettelijk niet toegestaan om extra kosten naast het collegegeld te heffen, zonder dat er door de opleiding een alternatief wordt geboden. ‘Als een student zijn collegegeld heeft betaald, dan moet hij alle studiepunten kunnen behalen’, zegt ISO-voorzitter Ruud Nauts.

Maar niet alles wat onwettig is, is per definitie ook ongewenst. Het ISO ziet ook wel in dat het jammer zou zijn als vaak zeer gewaardeerde studiereizen uit het curriculum verdwijnen. En studenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen zijn vaak ook wel blij als ze dit tegen betaling van een boete alsnog kunnen doen.

Schaduwpraktijken
‘Daarom wordt het tijd dat de minister zorgt voor heldere wet- en regelgeving, waar geen ruimte is voor schaduwpraktijken’, aldus Nauts.

HOP, Hein Cuppen / Profielen

 

Een bloemlezing van klachten uit het zwartboek:

Ik heb vandaag nog een boete betaald van 25 euro om in te schrijven voor 1 tentamen. Ik had het al gisteren gedaan, maar blijkbaar verkeerd ingevuld.

Eind vorig jaar moesten we ons inschrijven voor de vakken van het tweede semester. Dit was ik i.v.m. drukte vergeten. Nu is er vandaag een na-aanmeldingsdag om je als nog voor de vakken aan te melden. Echter worden hier €70,- administratiekosten voor gerekend.

Ik werd dit jaar verplicht een ‘Hogeschool taaltoets’ te maken, waarvoor ik een licentie moest kopen met inlogcode.. 50 euro! Als ik die toets weiger te maken, krijg ik de studiepunten voor het vak ‘Communicatie’ niet.

Vorig jaar moesten alle eerstejaars bachelor studenten een ‘clicker’ kopen twv 65 euro, waarmee tentamens gemaakt moesten worden.

Voor één van mijn vakken moest ik digitale toetsen maken en inleveren. Deze tellen vervolgens mee voor mijn, cijfer, dus deze móest ik maken. Echter, om toegang te krijgen tot de digitale toetsen moest ik een boek met inlogcode aanschaffen (terwijl ik het boek zelf al tot mijn beschikking had). Kortom: ik moest een inlogcode van 60 euro aanschaffen om een toets te kunnen maken.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Vijftig euro om aan verplichte taaltoets mee te doen

  1. ‘De vaak zeer gewaardeerde studiereizen…’

    Hmmm… ik heb alleen nog maar negatieve geluiden opgevangen over het verplicht weg zijn uit je eigen omgeving. En dan ook nog eens de jackpot betalen voor een reis waar je eigenlijk niet aan mee wil doen.

  2. Ik heb mijn studiereis vanuit school als zeer leuk ervaren. Het schept een band tussen studenten en heeft de sfeer binnen mijn klas een stuk positiever gemaakt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top