Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

5 redenen om een extra beurs te krijgen

Gepubliceerd: 7 September 2015 • Leestijd: 3 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De basisbeurs mag dan zijn verdwenen, heel veel andere beurzen zijn dat niet. Maar die beurzen zijn vaak onbekend en lang niet iedereen komt er voor in aanmerking. Jij misschien wel… Vijf redenen waarom je een beurs kunt krijgen.

Meiden met geld - foto Tax Credits Flickr

 

1.Omdat je goed én gemotiveerd bent.
Sommige grote bedrijven en brancheorganisaties schenken gemotiveerde studenten geld. Bijvoorbeeld ter hoogte van het collegegeld en gedurende twee jaar. De student maakt kennis met misschien wel zijn toekomstige werkgever en het bedrijf met een misschien wel een getalenteerde toekomstige werknemer. In ruil voor de beurs wordt de student geacht zich als ambassadeur voor het bedrijf te gedragen, bijvoorbeeld door media, zoals Profielen, te informeren over de bewuste beurs en het bedrijf.

Dat laatste deed Nicha Zwarenstein Tutunji, derdejaars civiele techniek. Een docent informeerde hem over studiebeurzen die de Topsector Water uitreikt. Na het opsturen van een motivatiebrief (met een cv en een cijferlijst) volgde een gesprek bij waterbedrijf Evides. ‘Ik dacht dat het veel ingewikkelder was om een beurs te krijgen’, vertelt Nicha die evenementen van Evides bezoekt, bij het bedrijf een mentor heeft en er stage gaat lopen. ‘Ik heb grote vrijheid om kennis op te doen over het bedrijf en om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die er zijn om hier als toekomstig civiel technicus aan de slag te gaan.’

Meerdere sectoren kennen dergelijke beurzen en dus komen ook studenten uit andere studierichtingen in aanmerking. Informeer ernaar bij je studieloopbaancoach of een andere docent. En als gemotiveerde student ga je natuurlijk zelf op onderzoek uit…

2.Omdat het even niet meezit.
Wat doe je als je een handicap hebt of vluchteling bent en wilt toch studeren? Of je dreigt studievertraging op te lopen omdat je veel tijd besteedt aan je bestuursfunctie bij een studievereniging? Het Profileringsfonds van de Hogeschool Rotterdam, maar ook particuliere fondsen kunnen dan uitkomst bieden. Voor vluchtelingstudenten is er bijvoorbeeld het UAF en verder zijn er nog allerlei grote en kleine fondsen, zoals het Bekker la Bastide Fonds.

Studenten met persoonlijke problemen zijn vaak al in beeld bij decanen die studenten kunnen wijzen op het bestaan van, en kunnen helpen bij het aanschrijven van zo’n fonds. Dergelijke fondsen vergoeden overigens niet per se alleen maar studiekosten.

Decaan Dorie Geers: ‘Ik heb een studente, die in de problemen zat, geholpen door haar te wijzen op een fonds. Zij kreeg een bijdrage om haar collegegeld te betalen en een bijdrage – en dat is een uitzondering – voor levensonderhoud.’
Particuliere fondsen stellen meestal de eis dat studenten al maximaal geleend hebben bij DUO.

3.Omdat je vrouw bent…
De gefortuneerde Grada Nicoline van Beek-Donner richtte in 1940 de Van Beek-Donner Stichting op. Met die stichting, en het geld dat ze daar instopte, wilde mevrouw Van Beek-Donner meisjes en vrouwen stimuleren zich dusdanig te ontwikkelen dat zij een zelfstandig leven kunnen leiden. Het huidige stichtingsbestuur vult het doel van de oprichtster onder andere in door studerende vrouwen financieel te ondersteunen. Een voorwaarde van de Rotterdamse stichting is dat de aanvraagster in Rotterdam woont, werkt of studeert.

Een aanvraag indienen wil, net als bij heel veel andere fondsen, niet zeggen dat die ook wordt gehonoreerd. Overigens: er bestaan meer fondsen die zich alleen op vrouwen richten.

4.Omdat je in het buitenland gaat studeren.
Ga je een paar maanden studeren aan een onderwijsinstelling in een ander Europees land, dan kom je in aanmerking voor de Erasmusbeurs. De beurzenverstrekker is de Europese Commissie die het belangrijk vindt dat studenten over de grens kijken. Er gaat veel geld in om. Voor studenten (en ook medewerkers) van de HR is er dit jaar 450.000 euro te besteden. Studenten krijgen zo’n 200 euro per maand. Voor studie of stage buiten Europa is er ook nog Explorer, een relatief klein fonds van de HR dat maximaal 675 euro uitkeert voor een groepsreis (in totaal zo’n vijftien reizen per jaar) en 200 à 250 euro per individuele reis.

Er bestaan nog heel veel andere studiebeurzen als je in het buitenland wilt studeren. Meer informatie daarover is te krijgen bij het Center of International Affairs van de HR en/of op Wilweg.nl.

5.Omdat je in het buitenland gaat studeren én goed bent.
Nieuw is het Holland Scholarship Program, beurzen die deels door de rijksoverheid en deels door de hogeschool worden betaald. Naast vier beurzen voor buitenlandse studenten die op de HR gaan studeren, zijn er vier beurzen voor uitgaande studenten (à 1250 euro, voor een studie of stage van een half jaar in het buitenland). Zo’n beurs krijg je niet zomaar. Op basis van behaalde cijfers en ingestuurde motivatiebrieven, kiest de HR vier studenten uit.

Er is meer…
In deze Top 5 worden slechts een paar beurzen en fondsen bij naam genoemd. Er zijn er echter veel meer. Kijk op Beursopener.nl of vraag het aan je decaan of slc.

 

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to 5 redenen om een extra beurs te krijgen

  1. Helaas kom ik voor geen van deze beurzen in de aanmerking. Tijd dat iemand een beurs aanbiedt voor gezonde mannen met blond haar en blauwe ogen die gemiddeld presteren en tevreden zijn met een 5.5. Een soort troostprijs onder de studiebeurzen.

  2. Helaas Thomas! Ik zou je hard maken voor de mannenemancipatie. Tijd voor wat gelijkheid anno 2015!

  3. “Voor studie of stage buiten Europa is er ook nog Explorer, een relatief klein fonds van de HR dat maximaal 675 euro uitkeert voor een groepsreis (in totaal zo’n vijftien reizen per jaar) en 200 à 250 euro per individuele reis.”

    Volgens mij is dit niet echt accuraat, heb namelijk EUR160 toegekend gekregen en dat is volgens mij 4 tientjes lager dat wat op het artikel staat. Ach jah, ‘ Het is Hogeschool Rotterdam he’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top