Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

59 studiepunten: dat maakt je nog niet ongeschikt

Gepubliceerd: 24 November 2015 • Leestijd: 3 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De rechter zet vraagtekens bij nominaal = normaal, maar op de HR zijn de juridische problemen al lang afgedekt.

Mag je studenten wegsturen die net geen zestig punten halen? Op de Erasmus Universiteit moeten studenten alle vakken in één jaar halen. Zo niet, dan is het einde oefening. Ook als je bijna zestig punten hebt.

5vijf9negen

De rechter betwijfelde vorige maand in een voorlopige voorziening of dit wel legaal is. Studenten die minder dan zestig punten halen zijn niet per se ongeschikt voor de opleiding, denkt de rechter. En opleidingen mogen studenten volgens de wet alleen een bindend negatief studieadvies geven (om ze weg te sturen) als ze ‘kennelijk ongeschikt’ zijn.

Alleen maar tienen
Ben je ‘kennelijk ongeschikt’ als je 59 studiepunten haalt? De secretaris van de onderwijsrechtbank (het CBHO) geeft desgevraagd een voorbeeld. Stel dat een student alle vakken met alleen maar tienen haalt, maar voor één vak geen tentamen doet. Is die student dan ongeschikt omdat hij één studiepunt mist? Natuurlijk niet.

Wat de onderwijsrechter betreft is het dan ook een retorische vraag, zegt de secretaris van het CBHO, Monique van Fessem. ‘Je zult op zijn minst een hardheidsclausule moeten opnemen in de regels, zodat je bijzondere omstandigheden kunt meewegen.’

De EUR heeft de zaak inmiddels geschikt met de student en de rechter zal dus geen definitieve uitspraak doen. De retorische vraag zal daarom voorlopig boven de markt blijven hangen.

Nerveus
Sommige mensen worden daar nerveus van. De medezeggenschapsraad van de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld, vroeg zich in haar vorige openbare vergadering af of het college van bestuur wel goed over de gevolgen van rechtszaken heeft nagedacht. Dit jaar experimenteert immers het Instituut voor Commercieel Management met een zestig punten-eis voor alle eerstejaars.

Maar wat de medezeggenschapsraad vergeet ook weet* is dat de regels van de Hogeschool Rotterdam al lang voorzien in allerlei escapes voor bijzondere studenten of studenten in bijzondere omstandigheden.

Uitzonderingen
Zo staat in de hogeschoolgids (artikel 9.11) dat wanneer zich ‘kennelijke onbillijkheden’ voordoen, de examencommissie of instituutsdirectie tot uitzonderingen kan beslissen. In de hogeschoolgids worden wel voorbeelden gegeven, maar wat precies ‘onbillijk’ (onredelijk, onrechtvaardig) is, blijft uiteindelijk vaag. Precies daarom kan de directie of examencommissie zelf afwegen of een student uitgezonderd moet worden of niet.

Artikel 9.11 verwijst ook naar ‘persoonlijke omstandigheden’, die elders in de gids staan omschreven. Daaronder vallen studenten die zich niet volledig op school kunnen richten door bijvoorbeeld een zwangerschap, familieomstandigheden of lichamelijke beperkingen. Maar ook ‘andere omstandigheden’ tellen, wat wederom compleet vaag is en juist aan de beoordelaar om verder in te vullen.

Deze hardheidsclausules (regels die uitzonderingen toestaan voor mensen die bijzonder hard getroffen worden door de regels) gelden voor alle studenten van de hogeschool. Maar naast deze algemene en vage clausules zijn er ook specifieke regels voor mensen die net niet genoeg punten hebben om hun propedeuse te halen. Of om een negatief studieadvies te ontlopen.

Drie punten te weinig
Zo kunnen studenten van deze hogeschool een extra kans voor een toets aanvragen als ze één, twee of drie punten te weinig hebben voor hun propedeuse of voor een positief studieadvies. (Bij de meeste opleidingen ligt de bsa-norm op 48 punten. Als studenten maximaal drie punten te weinig hebben, moeten ze wel zélf naar de examencommissie stappen voor een extra kans om onder een negatief bsa uit te komen. Dat gebeurde bijvoorbeeld niet in deze zaak.)

Op de algemene regel geldt weer een uitzondering voor de eerstejaars van Commercieel Management. Zij mogen tot maximaal acht punten onder hun bsa-norm (van 60 punten) zitten om in aanmerking te komen voor een extra herkansing. (Dat kunnen zijn twee kennisvakken, of één praktijkvak of de stage.)

Argumenten
Een eerstejaars van COM die zijn of haar propedeuse niet in één jaar haalt heeft daarom grofweg twee mogelijkheden. Als je acht punten of minder mist, kun je in de zomervakantie wellicht een extra kans krijgen om die punten alsnog te halen. Of je beargumenteert waarom de zestig punten-eis jou in het bijzonder ‘onbillijk’ hard treft. Bijvoorbeeld omdat je het hele jaar alleen maar tienen haalde, op één vak na.

Als je goede argumenten hebt en de examencommissie of directie gaan niet akkoord, dan kan de onderwijsrechter zich altijd nog over je zaak buigen. En gezien de retoriek uit zijn voorlopige vonnis zal hij dat graag doen.

Olmo Linthorst

*Update, 17:35 uur: De voorzitter van de studenten van de medezeggenschapsraad, Brian van der Sluijs, maakt in een reactie bezwaar tegen het woord ‘vergeet’. ‘De studentenraad heeft er juist voor gezorgd dat er een extra escape kwam voor studenten van COM. We hebben er wel degelijk kennis van.’

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to 59 studiepunten: dat maakt je nog niet ongeschikt

  1. Olmo Linthorst geeft de situatie bij Hogeschool Rotterdam op dit moment goed weer op één ding na. De CMR vergeet helemaal niet dat zaken redelijk goed geregeld zijn. De zaken zijn juist geregeld omdat de CMR met name bij de laatste hogeschoolbrede verhoging van de bsa norm een hardheidsclausule heeft afgedwongen en ten behoeve van het experiment bij COM als voorwaarde voor instemming, met het CvB heeft afgesproken dat de “8 punten regeling” en de hardheidsclausule integraal deel uit maken van het experiment bij COM.
    Wat de CMR recentelijk aan de orde heeft gesteld is de vraag of de reflectie van het CBHO niet de bijl legt aan de wortel van het selectiemiddel bsa in zijn algemeenheid. Helaas heeft de schikking van de Erasmus Universiteit meer helderheid in deze kwestie verhinderd. Het is wachten op een student en een onderwijsinstelling die weigeren te schikken en ‘tot de bodem’ willen gaan.
    Fons van Maldeghem
    vz CMR

  2. Laten we even eerlijk zijn; het hele voorbeeld: “Stel dat een student alle vakken met alleen maar tienen haalt, maar voor één vak geen tentamen doet. Is die student dan ongeschikt omdat hij één studiepunt mist?” is weer eens een onzettend onzinnig voorbeeld. De meeste studenten die in soortgelijke situatie zitten zijn eerste of tweedejaars studenten die tussen de 52 en 57 punten hebben en vaak met een gemiddelde van een 6,5 of lager.

    Ik kan niet spreken voor alle studies op de HRO, maar voor alle studies die op de RBS worden gegeven is het zowat onmogelijk om binnen twee jaar niet 60 punten uit het eerste jaar te behalen, tenzij je chronisch ziek bent of een andere uiterst uitzonderlijk situatie had. De meeste studenten hebben gewoon een luie zesjes cultuur houding. Vakken uit het eerste jaar zijn dan absoluut niet moeilijk en zijn vaak middelbaarschool niveau of lager.

  3. @ De Koning: het gaat om studenten die in één jaar alle punten moeten halen; ‘nominaal is normaal’, wordt dat meestal genoemd. Het gaat om een hypothetisch voorbeeld waaraan je kunt zien of een regel al dan niet deugt. De praktijk is natuurlijk anders. (OL)

  4. @ de koning: Is dit niet deels OORZAAK: “Vakken uit het eerste jaar zijn dan absoluut niet moeilijk en zijn vaak middelbaarschool niveau of lager.” GEVOLG: “De meeste studenten hebben gewoon een luie zesjes cultuur houding.”

    Wordt het niet is tijd dat er gekeken gaat worden hoe de huidige generatie meer betrokken kan worden bij het onderwijs ipv constant blijven roepen dat het luie studenten zijn. Waaruit blijkt dit?> omdat ze gemiddeld een 6,5 hebben? Slippery slope zou ik zeggen. Zou het misschien niet ook deels kunnen liggen aan een missende prikkel van deze jonge geesten? Prikkel die mogelijk vanuit een opleiding zou kunnen komen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top