Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blok vier: te vol en te weinig tijd

Gepubliceerd: 16 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Moeten we op de Hogeschool Rotterdam gaan sleutelen aan het vierde blok van tien collegeweken? De centrale medezeggenschapsraad (cmr) vindt van wel.

1 tot en met 4

Tijdens de vergadering van de cmr werd deze week duidelijk dat er nogal wat onvrede heerst over vooral de laatste tien weken van het collegejaar. Volgens de raad staat blok vier jaarlijks onder druk omdat er veel dagen uitvallen door bijvoorbeeld Hemelvaart en Pinksteren. Ook worden in blok vier zowel de tentamens uit blok drie als blok vier herkanst.

Chaos
Docent en cmr-lid Anneke Kistemaker kaartte het probleem aan. Ze wil dat het college van bestuur hogeschoolbreed gaat onderzoeken of het collegejaar op een andere manier is in te delen. Kistemaker: ‘In blok vier vallen er veel dagen uit en dat levert chaos op bij zowel studenten als docenten.’

Kimberley Hermann, student-lid van de cmr, vulde aan: ‘Die chaos is vooral in het eerste jaar goed merkbaar. Er zit heel weinig tijd tussen tentamens en herkansingen en studenten zijn daar niet op voorbereid.’

Hoe moet het dan?
Collegevoorzitter Ron Bormans is bereid te onderzoeken hoe het anders kan. ‘Ik begrijp de onvrede en ben bereid te kijken of we er iets aan moeten doen.’ Bormans wil eerst meer docenten en studenten horen voordat er een hogeschoolbreed onderzoek komt. Hij vraagt zich ook af hoe de cmr zo’n herindeling dan voor zich ziet. Minder collegeweken in het eerste blok, meer in het laatste blok? ‘We kunnen in ieder geval niet sleutelen aan het totale aantal lesweken.’

Student-lid Esmée Paling gaf een voorbeeld van hoe het in ieder geval níet moet. Bij haar opleiding human resource management is al eens geprobeerd het collegejaar aan te passen. Zonder succes. ‘Blok drie en vier werden aan elkaar gekoppeld. Twintig weken, waarvan vier weken tentamens en deadlines. Dat liep uit op complete chaos en verwarring.’

Femke Radder

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Blok vier: te vol en te weinig tijd

  1. In deeltijd is het zo dat blok vier altijd een week korter duurt dan de rest van de blokken. Dus tentamens in week 8 in plaats van week 9.

  2. Supermakkelijk! Alles 1 week naar voren schuiven (week 1.1 wordt alleen maar gebruikt voor de startweek, die kan toch wel een weekje eerder) en dan heb je een onderwijsweek extra in periode 4!

  3. Inderdaad, in blok 4 valt altijd veel uit. In studeer in deeltijd, en mijn lessen zijn altijd op maandag en woensdag. Vooral de maandagen vallen veel uit ivm feestdagen. Dit in combinatie met inderdaad één week minder les én het feit dat je als deeltijder al minder lessen hebt, maakt dat blok 4 wel erg krap in de tijd zit.

  4. Erg herkenbaar en groot probleem. Vaak zijn er zes geplande bijeenkomsten in plaats van acht. Er mag dan absoluut geen les meer uitvallen wegens ziekte, stroomstoring, excursie van een ander vak of andere calamiteit. Dit maakt een vak in blok 4 bij uitstek kwetsbaar voor een slechte beoordeling en rendement.

  5. Inderdaad heel herkenbaar!
    Dit komt elk jaar weer bij het studentenoverleg en vergadering van de opleidingscommissie ter sprake. En elke keer komen we tot de conclusie dat er niets aan te doen valt, studenten moeten dit maar slikken met soms de meest onmogelijke situaties tot gevolg. Zoals het herkansen van een groot artikel waarvan je vrijdagmiddag de feedback van hebt ontvangen en maandagochtend de herkansing voor moet inleveren.
    Goed dat de CMR dit oppakt!

  6. TU Delft hanteert 11 weken voor blok 4. De extra week compenseert voor een deel de dagen die verloren gaan aan feestdagen. Ik vind het een prettig systeem, het schept iets meer rust. Maargoed, dat zou betekenen dat de zomervakantie later begint (en dat wil natuurlijk niemand!), en er minder tijd is tussen afronding van het kwartaal en de herkansing. Alles een week opschuiven en een week later beginnen, zoals Steven voorstelt, is denk ik een hele goede optie.

  7. Bij EAS zijn we bij een paar opleidingen aan het experimenteren met een alternatief programma, ook in het kader van studiesucces. We willen hertentamens echt apart plannen, dus niet meer tijdens collegeweken. Dat lost het hierboven beschreven probleem ook voor een deel op. Het 4 x 10 weken programma wordt dan 8 + 1 week tentamen, dan weer 8 + 1 week tentamen, dan 2 weken voor alle hertentamens van dat semester. Dat geeft aan het einde van blok 4 ook wat meer rust voor studenten (mits goed gepland en georganiseerd).

    Wij denken graag mee over alternatieven!

    Emile van de Logt
    Onderwijsmanager ELE & GZT (EAS)

  8. Alle opleidingen in het economisch domein worden uitgedaagd om een nieuw curriculum te ontwikkelen (IBMS out of the box/IBL 2.0., etc, etc), maar de voorwaarden waaronder een curriculum ontwikkelt moet worden, worden niet gesteld, ergo iedere opleiding en instituut doet zijn eigen ding. Zo heeft Commerciële Economie al besloten om van 4 OP’s van 10 weken naar 8 OP’s van 5 weken te gaan, dus discussie is al achterhaald voordat deze begonnen is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top