College laat hygiëne horeca controleren
Gepubliceerd: 9 July 2015 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De horecauitbaters op de Hogeschool Rotterdam krijgen binnenkort een controleur op bezoek. Gekeken wordt of ze zich aan de hygiëneregels houden.
Collegevoorzitter Ron Bormans kondigde deze controle begin deze week aan nadat studenten van sgmr (studenten van de medezeggenschapsraad) met klachten kwamen, overigens zonder te vertellen om welke hogeschoollocatie(s) het gaat.
Zo zouden schoonmaakdoekjes bij het koffiezetten zowel voor sojamelk als gewone melk worden gebruikt, terwijl de student in kwestie allergisch is voor gewone melk. Een andere student klaagde over broodjes kaas en filet americain die de hele dag ongekoeld in de verkoop liggen.
Gescheiden afval
De studenten van de cmr vroegen in de vergadering ook aandacht voor gescheiden afvalinzameling op de HR. Bij de kantine op locatie Rochussenstraat gebeurt dat, op de andere locaties niet. Dat zou wel moeten, vinden de studenten. En niet alleen in de kantines.
Bormans neemt het pleidooi van de studenten serieus en gaat Toon de Jong, medewerker duurzaamheid op de HR, vragen om aan de hand van de wensen van de cmr, met een plan te komen.
Overigens bestrijdt de collegevoorzitter tijdens de vergadering het beeld dat HR niet zo veel aan duurzaamheid doet. ‘Bij de nieuwbouwplannen op Kralingse Zoom is duurzaamheid een heel belangrijke factor. Misschien brengen we het te weinig naar buiten?’
Jos van Nierop
Duurzaamheid heeft vele gezichten. Als onderwijsinstelling kiest de Hogeschool Rotterdam in het verlengde van haar opdracht tot het geven van Hoger beroepsonderwijs voor sociale duurzaamheid. Rotterdam heeft van oudsher een laag opgeleide bevolking, vaak starten studenten met een achterstand maar tegelijkertijd met voldoende capaciteit bij de HR, met extra begeleiding wordt gepoogd om deze studenten de eindstreep te laten halen.
De kennis van Hogeschool Rotterdam wordt gebruikt om de (duurzame) problemen van Rotterdam op te lossen door afstudeeropdrachten, stage’s en projecten uit te zetten. De studenten werken hiermee aan echte bestaande problemen. Door een goed huisvestingsbeleid zijn bijna alle gebouwen aan de kennisas van de metro gevestigd, vaak in oude gebouwen met een monumenten status waardoor deze gebouwen een tweede leven krijgen. Bijkomende voordelen zijn, het afdwingen van het gebruik van het openbaar vervoer en het leefbaar houden van oude wijken. Uit de CO2 benchmark blijkt dat onze CO2 uitstoot veroorzaakt voor 86% veroorzaakt wordt door mobiliteit. Tegelijkertijd horen we met onze uitstoot tot de 15% best scorende deelnemers aan de benchmark.
Bij alle aanbestedingen worden eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Voor de nieuwbouw van de Kralingse Zoom is deze gesteld in de eis BREEAM excellent. Hiermee moet dit gebouw voor duurzaamheid 70% beter scoren dan de eisen van het bouwbesluit. Voor afvalscheiding zijn ook eisen gesteld aan het voldoen aan wettelijke eisen, het rapporteren over afvalstromen. Het proactief adviseren over het verbeteren van afvalscheiding en het verminderen van logistieke bewegingen zijn ook als wens opgenomen. Echter het contract is pas gestart en de verbeteringen zijn nog niet zichtbaar. Recent is er door studenten van de IBMS een presentatie gehouden, ook hier was de conclusie dat we te weinig vertellen wat we aan duurzaamheid doen.
Goed om te horen, Toon de Jong, wat de hogeschool allemaal al doet aan duurzaamheid. Maar alle kleine beetjes helpen, dus wat fijn dat alerte en milieubewuste studenten op deze manier ook hun betrokkenheid tonen!
Helaas had ik vandaag een bakje eiersalade gepakt waar van de datum 4-9-2015 was en dat terwijl het vandaag 8-9-2015 is.
Ik kwam er achter toen ik een hap nam, een slechte zaak voor je het weet loop je een voedselvergifting op.
Goed dat er naar gekeken gaat worden!.