Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collegebestuur wil van docenten horen hoe werkdruk omlaag kan

Gepubliceerd: 2 February 2015 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er komt een ‘Taskforce Werkdruk’, bestaande uit docenten, die met aanbevelingen moet komen om de werkdruk te verminderen. Dat heeft het collegebestuur besloten als reactie op het laatste medewerkersonderzoek (MO).

Werkdruk HR

Meer dan de helft van de docenten ervaart een te hoge werkdruk: 8 procent vindt de werkdruk ‘veel te hoog’, 44 procent ‘te hoog’. Bij de medewerkers van de diensten gaat het om resp. 3 en 23 procent. Voor 11 procent van de medewerkers (zowel van de diensten als docenten) was de te hoge werkdruk in een periode van een jaar reden voor een ziekmelding. Piekbelasting is voor de Hogeschool Rotterdam-medewerkers de meest genoemde oorzaak van werkdruk.

Zorgen
Collegebestuurder Jan Roelof schrijft in een bericht op Hint dat het college zich, naar aanleiding van het medewerkersonderzoek, zorgen maakt over de werkdruk. Daar moet iets aan gedaan worden. Roelof: ‘Dit ondanks het feit dat de hieraan gerelateerde onderwerpen, zoals ‘werk-privé balans’ en ‘emotionele druk’, positiever zijn beoordeeld dan in 2013.’ De cijfers over het thema werkdruk vergelijken met die van een jaar geleden is lastig omdat onderzoeksbureau Integron een paar vragen heeft toegevoegd. Toen was de werkdruk bij zeven onderwijsinstituten toegenomen.

Het collegebestuur wil graag dat de eerder genoemde taskforce op korte termijn met aanbevelingen komt.

Inloopspreekuur
Een andere actie is dat het collegebestuur een wekelijks inloopspreekuur in het leven roept, het eerste is al op 4 februari. Aanleiding is de score (gemiddeld een 5,8) bij de vraag ‘De kennis van het cvb over wat er leeft onder de medewerkers’. Het college vindt dat onvoldoende.

‘Zeer zorgelijk’ vindt het collegebestuur dat meer dan tweehonderd medewerkers aangeven zich het afgelopen jaar op het werk weleens onveilig of onprettig te hebben gevoeld. Het kan dan daarbij gaan om seksuele intimidatie, discriminatie, geweld of pesten. De dienst O&O zal worden gevraagd om met voorstellen te komen die de ervaren en gevoelde veiligheid vergroten.’

Geluidsoverlast
Hogeschoolmedewerkers zijn, is een andere conclusie uit het MO, minder tevreden over de werkomstandigheden op de werkplek dan een jaar geleden. De score is met 1.0 gedaald. Slechte verlichting, geluidsoverlast en een slecht werkende klimaatbeheersing zijn enkele van de klachten. De dienst FIT gaat de knelpunten inventariseren en de problemen, zo mogelijk, snel verhelpen.

Ondanks genoemde negatieve punten is het overall-oordeel voor de HR beter dan een jaar geleden. De gemiddelde tevredenheid is nu 7,2, dat was 6,9. Aan het medewerkersonderzoek deden eind 2014 in totaal 2.234 van de 2.932 medewerkers van de Hogeschool Rotterdam mee, dat is 76 procent.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Collegebestuur wil van docenten horen hoe werkdruk omlaag kan

  1. Ik ook! Ik heb ook ideeën voor werkdrukvermindering. Wordt ook op deze manier gecommuniceerd wie er in de taskforce zitten?
    Kan ik me aanmelden :)?

  2. Hallo Veerle, wij weten niet wie er in de taskforce komt te zitten. Als je wil meedenken over werkdruk, kun je dat laten weten tijdens het nieuwe spreekuur van het cvb (elke woensdagochtend tussen 9.00-10.00 u) of door een mail te sturen aan collegebestuurder Jan Roelof.

  3. Haha, weer een overleggroep, waar zou nu toch die die werkdruk vandaan komen??
    Niet cynisch bedoeld, maar wel de essentie.
    Heel nuttig en belangrijk al die overlegorganen maar wel een versnippering van taken in al die overleggen en al die commissies zitten. Wellicht een tip om hier eens goed naar te kijken! Vraag maar aan een willekeurige docent in hoeveel commissies, overleggroepjes, werkgroepjes, programma’s, projecten en wat al niet meer, zit. En wat vaak het ergst is, is dat die overleggroepjes niet bij iedereen in de taakbelasting komt omdat dit behoort bij professionaliseringstaken (??? Moet men zich niet met echte professionalisering bezighouden?)
    Ik zou graag meepraten vanuit capaciteitsberekening/operational management oogpunt, helaas ik ben overbelast……
    Marcel

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top