Collegevoorzitter Bormans betrokken bij ROC Leiden-debacle
Gepubliceerd: 8 December 2015 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Collegevoorzitter Ron Bormans zat van 2006 tot 2010 in de raad van toezicht van het ROC Leiden. Het bestuur van de onderwijsinstelling bouwde in die tijd twee nieuwe onderwijsgebouwen die het roc dit jaar bijna de kop kostten. De overheid moet 40 miljoen bijpassen om een faillissement van ROC Leiden te voorkomen.
Om uit te zoeken wat er is misgegaan bij ROC Leiden, werd een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van hoogleraar Pauline Meurs. De commissie oordeelt hard over het toenmalige collegebestuur van het roc. Het zou graag zien dat het bestuur aansprakelijk wordt gesteld wegens onbehoorlijk bestuur. Ook de raad van toezicht, het ministerie van Onderwijs, de onderwijsinspectie, de gemeente Leiden en de adviseurs van de roc-leiding krijgen een veeg uit de pan.
Over de raad van toezicht is de commissie kritisch, omdat het op cruciale ‘go-no-go momenten’ in het proces rond de nieuwbouw ‘rode vlaggen’ waarneemt, maar uiteindelijk toch akkoord gaat. De raad werd in deze periode wel steeds kritischer op het cvb en zette de bestuursvoorzitter uiteindelijk zelfs uit zijn functie. Ook nam het andere maatregelen; het was echter steeds te weinig en te laat, constateert de commissie-Meurs.
De leden van de raad van toezicht hoeven volgens de commissie niet persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Meurs ziet geen aanleiding voor nader onderzoek naar verwijtbaar handelen van de raad van toezicht.
Bormans (sinds 2012 collegevoorzitter van de HR) kwam in juni 2006 binnen bij de net nieuwe raad van toezicht, als één van de zeven leden. Hij nam zitting in de commissie nieuwbouw, terwijl de voorbereiding voor de nieuwbouw al in volle gang was. Het bestuur had toen al besloten dat het niet slechts de benodigde 32 duizend vierkante meter vastgoed ging ontwikkelen, maar het drievoudige daarvan: het wilde namelijk ook commercieel vastgoed bouwen. Het vervolg in een notendop: een kostenoverschrijding van miljoenen op de bouw en een afspraak met de enige investeerder over verkoop, terughuur en verplichte terugkoop van het gebouw Lammenschans die het ROC Leiden zwaar benadeelde.
Afgelopen donderdag, 3 december, plaatste Bormans een communiqué op intranet Hint waarin hij zegt zich als lid van de rvt ‘altijd kritisch en met een focus op het primaire proces te hebben opgesteld’. ‘Maar’, vervolgt hij, ‘ik herken het beeld dat in het rapport wordt geschetst. Met de kennis van nu is het betreurenswaardig dat wij als raad van toezicht destijds niet eerder en harder hebben ingegrepen. We hadden eerder dan gebeurd is het vertrouwen in het bestuur en haar beleid moeten opzeggen.’
Redactie Profielen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top