Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Numerus fixus-perikelen bij verpleegkunde

Gepubliceerd: 1 June 2015 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Verpleegkunde heeft fors meer aanmeldingen dan vorig jaar, maar de vraag is wat het waard is. De HR liet als enige in de Randstad de numerus fixus los en heeft nu veel aanmelders van buiten de regio.

boekslot papier 600px

Onderwijsmanager Els de Bock kan de aanmeldstanden volgen op DUO; ook die van andere hogescholen. Op haar eigen lijst ziet ze op dit moment ongeveer 1.200 aanmeldingen, maar de helft daarvan heeft een postcode van buiten de regio. Dit zijn aspirant-studenten die zich vanwege de numerus fixus van hun lokale hogeschool bij meerdere instellingen inschreven.

Tegelijkertijd ziet De Bock bij DUO dat de collega-hogescholen nog niet aan hun fixus zitten. ‘En dus moet ik concluderen dat veel aanmelders van buiten de regio wel ingeloot zullen worden bij de hogeschool in hun eigen buurt. Ik ga er eigenlijk al van uit dat we zullen eindigen met hetzelfde aantal eerstejaars als vorig jaar: ongeveer 250. ’

Verrast door toename
In 2013 werden verpleegkundeopleidingen in het hele land verrast door een flinke toename van het aantal studenten. De HR ontving er 460, terwijl dat er een jaar eerder – in 2012 – nog 290 waren. De groei zette de locatie en het docentenbestand onder druk. Bovendien bestond er zorg of er wel voldoende stageplekken zouden zijn.
Alle verpleegkundeopleidingen in de regio stelden een numerus fixus (of decentrale loting) in, op de HR werd de fixus op 450 studenten bepaald.

Deze loting had kennelijk zo’n afschrikwekkend effect dat de fixus niet alleen bij de HR, maar in het hele land niet werd gehaald. Geen 450 studenten stroomden in, maar 290. Directeur Hans van der Moolen verklaarde eind september 2014 op deze site dat hij de HR niet op achterstand wilde zetten. Hij ging ervan uit dat andere hogescholen de fixus eveneens zouden loslaten.

Windesheim en NHL
Maar die besloten de loting toch te handhaven om daarmee een signaal af te geven dat het lastig is om voldoende stageplekken te vinden, vertelt onderwijsmanager De Bock. ‘En daarmee waren wij onverwacht de enige hogeschool in de regio die geen numerus fixus meer had. Vandaar dit enorme aantal aanmeldingen. Alleen Windesheim in Zwolle en de NHL in Leeuwarden hebben de fixus ook losgelaten, maar dat heeft geen invloed op onze hogeschool.’

De Bock zegt alles in huis te hebben om 500 eerstejaars goed op te vangen: ruimte, docenten, zelfs stageplekken. ‘De arbeidsmarkt voor onze afgestudeerden trekt aan. Doordat we de stage uit het eerste jaar hebben gehaald, hebben we genoeg stageplekken. Die beslissing was ingegeven door krapte, maar we zien dat het sowieso een goede beslissing was. Er vallen nog zo veel eerstejaars af dat het niet reëel is om het werkveld al met de begeleiding van deze groep te belasten.’

Extra werk
De opleiding zit nu met de gebakken peren. De 1.200 aanmelders moeten allemaal uitgenodigd worden voor de studiekeuzecheck. Een groot deel laat het vervolgens afweten. Logisch, ze willen eigenlijk naar een andere hogeschool. ‘Dit jaar moet ik hier gewoon mee dealen’, zegt De Bock. ‘Het geeft ons veel extra werk voor waarschijnlijk hetzelfde aantal nieuwe eerstejaars. Maar om nu voor volgend jaar een numerus fixus aan te vragen vanwege logistieke problemen… dat vind ik wel de slechtste reden die je kunt hebben.’

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top