Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Open en gesloten tuberculose op HR

Gepubliceerd: 2 March 2015 • Leestijd: 4 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij een HR-student van de locatie Kralingse Zoom is onlangs een besmettelijke vorm van tbc vastgesteld. De student wordt inmiddels geïsoleerd behandeld en kan volgens de GGD nu niemand meer besmetten.

tbc_bacteria

De GGD is naar aanleiding van de tbc-besmetting begonnen met een contactonderzoek.

‘In eerste instantie worden de mensen onderzocht die veel contact hebben met de student zoals familieleden, klasgenoten en docenten’, stelt de Hogeschool Rotterdam. De 26 klasgenoten en docenten van de besmette student worden morgen, dinsdag 3 maart, op de locatie Kralingse Zoom onderzocht. Begin volgende maand verwacht de GGD de uitslagen van dit onderzoek. Aan de hand van de uitslagen bepaalt de GGD dan of er uitbreiding van het onderzoek nodig is.

Staartje wordt staart
Een andere tbc-besmetting, van een jaar geleden, blijkt daarnaast een staartje te hebben gekregen; bij een oud-student van de Rotterdam Academy, locatie Pieter de Hoochweg, is onlangs tuberculose (tbc) vastgesteld. Het gaat bij deze persoon om een niet-besmettelijke vorm van tbc. Dit tbc-geval heeft geen verband met de besmetting op de Kralingse Zoom, blijkt uit onderzoek van de RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Omdat de bacterie van dit ziektegeval dezelfde is als die begin 2014 bij een andere student van de Rotterdam Academy werd gevonden, volgt nu een uitgebreid onderzoek bij alle studenten en medewerkers die in de periode van 1 september 2013 tot en met 1 januari 2014 aanwezig waren op de Rotterdam Academy. Dit om er zeker van te zijn dat de bacterie van destijds (dus begin 2014) niet meer mensen heeft besmet. In totaal zijn dit ongeveer 740 personen. Daarnaast worden zo’n 200 oud-studenten door de GGD opgeroepen om het onderzoek bij de GGD in hun woonplaats te laten doen.

Het onderzoek vindt plaats op maandag 23 en dinsdag 24 maart op de locatie Pieter de Hoochweg. De uitslag van dat onderzoek verwacht de GGD begin april. Volgens de GGD is er nu en was er de afgelopen periode op de locatie Pieter de Hoochweg geen besmettingsgevaar.

Mantouxtest
Het onderzoek bestaat uit een Mantouxtest waarbij een medewerker van de GGD een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van de onderarm spuit. De test wordt drie dagen later beoordeeld door de GGD-medewerker. Het lichaam reageert, in de vorm van een bultje waar de vloeistof is ingespoten, als het eerder in contact is geweest met de tuberculosebacterie of met bacteriën die erop lijken.

Geïnfecteerd
Uit het onderzoek van een jaar geleden bleek één klasgenoot van de toen besmette student ziekteverschijnselen te hebben (niet-besmettelijke tbc) en acht klasgenoten en een docent hadden een tuberculose-infectie (besmetting). Zij waren drager van de bacterie, maar niet ziek en niet besmettelijk. Deze negen zijn preventief behandeld met medicijnen om te voorkomen dat ze ziek zouden worden. De klasgenoot met ziekteverschijnselen is behandeld met een medicijnkuur, deze persoon was niet besmettelijk.

Te beperkt?
Daarop besloot de GGD het onderzoek op de locatie Pieter de Hoochweg niet verder uit te breiden omdat de kans op besmetting van mensen die weinig direct contact hebben gehad met de bron, klein was. Is het onderzoek toen, achteraf gezien, te beperkt geweest?

‘Tbc-onderzoek gebeurt in Nederland via het zogenaamde ringprincipe’, legt Nathalie de Rechter uit. Zij is communicatieadviseur van de GGD. ‘In de eerste ring zitten mensen die het meeste contact met de patiënt hebben gehad, meestal de huisgenoten. In de tweede ring worden mensen onderzocht die minder contact met de patiënt hebben gehad. De derde ring bestaat uit mogelijke incidentele contacten, zoals bijvoorbeeld een supermarktbezoeker of een treinreiziger. Op grond van de gevonden infecties in de eerste en tweede ring bepaalt de GGD of het nodig is de mogelijke incidentele contacten te onderzoeken.

‘De mensen die vorig jaar veel contact hadden met de student, namelijk de klasgenoten en de betrokken docenten, zijn onderzocht. Hoe vaker iemand contact heeft met een persoon met besmettelijke tbc, hoe groter de kans is op een infectie met tbc. Het contactonderzoek van vorig jaar bevestigde dit; onder de klasgenoten werden enkele infecties gevonden en onder de docenten, die minder intensief contact hadden met de student dan de klasgenoten, werd slechts één infectie gevonden. De GGD zag op basis van deze uitkomst geen aanleiding om het onderzoek verder uit te breiden naar studenten en medewerkers met een naar verwachting veel kleinere kans op besmetting.

‘Een dergelijke uitbreiding als nu bij de hogeschool komt in Rotterdam niet vaak voor. Soms wordt bij zo’n groot contactonderzoek toch een aantal infecties gevonden, maar het is ook al voorgekomen dat bij vele honderden onderzochte personen geen infecties werden vastgesteld. In het laatste geval heeft de tweede patiënt van de locatie Pieter de Hoochweg gewoon heel veel pech gehad dat hij of zij besmet is geraakt en vervolgens ook nog eens de ziekte ontwikkelde.

‘Waarschijnlijk is de oud-student ergens in het gebouw besmet. De kans op besmetting in dit soort situaties is dus in het algemeen klein tot erg klein. Maar soms staat iemand net ‘op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats’, naast iemand die aan het hoesten is en achteraf tbc blijkt te hebben. Zo kan iemand toch besmet raken.’

Wat is tbc?
Tuberculose is een ziekte die meestal in de longen zit. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Pas wanneer er ziekteverschijnselen zijn en er tuberculosebacteriën in het slijm van de luchtwegen worden gevonden, is sprake van ‘open’ tbc. Dan kan de bacterie, door hoesten of niezen, worden overgedragen op anderen. Ziekteverschijnselen zijn onder andere veel hoesten, nachtzweten, een verminderde eetlust en afvallen. Het is ook mogelijk dat mensen met longtuberculose geen bacteriën ophoesten. Zij zijn dan ook niet besmettelijk. Deze niet-besmettelijke vorm wordt ‘gesloten’ longtuberculose genoemd.

Tuberculose is niet overdraagbaar via kleding, kopjes of ander materiaal. De ziekte is goed met medicijnen, antibiotica, te behandelen, maar kan in sommige gevallen dodelijk zijn. De incubatietijd kan variëren van maanden tot jaren.

Meer informatie: www.rivm.nl of bij de ggd.

Zeven doden in afgelopen vier jaar
In 2013 is bij 124 patiënten tuberculose (tbc) vastgesteld onder inwoners van de gemeenten in het verzorgingsgebied van de GGD Rotterdam-Rijnmond. De vorm open tbc kwam in deze regio in 2013 30 keer voor, blijkt uit cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond (in 2011 44 keer, in 2012 33 keer). Onder de patiënten bij wie in 2012 een behandeling is gestart, overleed er (tot en met eind 2013) niemand. De behandeljaren ervoor kennen wel overlijdensgevallen: voor het jaar 2010 gaat het om vijf patiënten, voor 2011 twee.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top