Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘PVV-student’ bedreigd door stenengooiers

Gepubliceerd: 10 March 2015 • Leestijd: 2 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jake Owen Raats is student aan de Hogeschool Rotterdam én PVV-kandidaat voor de provinciale verkiezingen in Noord-Brabant. Met dat laatste kan niet iedereen leven: de stenen vlogen bij Jake Owen door de ramen.

Jake Owen Raats - PVV

Dit interview zou eigenlijk alleen gaan over waarom student Jake Owen Raats zich kandidaat stelt voor de provinciale staten én waarom voor de PVV. Het vorige week afgenomen interview wordt echter achterhaald door de actualiteit: zijn ouderlijke woning is al een tijdje doelwit van mensen die het blijkbaar niet met Jake Owens kandidatuur eens zijn. Het stenen gooien gebeurde ‘zelfs’ live tijdens een tv-opname van Powned.

‘Schandalig’, reageert Alexander van Hattem, PVV-fractievoorzitter in Noord-Brabant. ‘Dit moet gewoon niet kunnen in een democratie, iedereen die zich kandidaat stelt, moet zich veilig kunnen voelen.’ En wat vindt Jake Owen? ‘Ik geef mijn strijd hierdoor niet op. Ik geloof er juist meer in.’

Terug naar het ‘gewone’ interview.

Op basis van de landelijke peilingen acht Jake Owen het ‘niet onrealistisch’ dat hij, met zijn twaalfde plek op de kandidatenlijst, in de Provinciale Staten van Noord-Brabant komt. De eerstejaars student financial services management is al actief voor de gemeenteraad in zijn woonplaats Etten-Leur (voor Leefbaar Etten-Leur, het kost hem gemiddeld zo’n veertien uur per week), maar het politieke werk in de provincie kan daar ook nog wel bij, denkt hij.

‘De provincie is niet sexy, en zeker niet voor jongeren. Dat is het beeld’, weet ook Jake Owen, twintig jaar jong. Toch stelt hij zich op 18 maart beschikbaar voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant. ‘Ik vind het belangrijk dat de provincie zich op haar kerntaken focust, en daar wil ik mij voor inzetten.’

Die kerntaken zijn in de ogen van Jake Owen onder andere de provinciale wegen, economie en landbouw. ‘Meer asfalt, dat is sowieso een standpunt van de PVV. Om files tegen te gaan en om de bedrijvigheid te bevorderen.’

Maar de provincie houdt zich niet bij haar kerntaken?
Jake Owen: ‘Nee, er gaat te veel geld naar allerlei cultuursubsidies. Zo was er een of ander project in Tilburg waarbij er kerstbomen op het dak van de bibliotheek werden gezet. Of dat natuur of cultuur is, maakt niet uit, maar het kostte een ton. Wij zijn tegen linkse hobby’s en onzinsubsidies.’

‘De PVV wil voorkomen dat er ook maar één cent subsidie naar islamitische organisaties gaat’ staat er letterlijk in het verkiezingsprogramma van de PVV Noord-Brabant. Harmonieën, amateurtoneelverenigingen, carnaval, kloosters, streekproducten en molens vinden jullie daarentegen wel heel belangrijk, valt te lezen in het verkiezingsprogramma…
‘Ja, Brabant is cultureel erfgoed en dat moet beschermd worden. Het is belangrijk dat je je identiteit behoudt. Subsidie hoeft niet per se alleen daarnaar toe maar harmonieën en andere verenigingen zijn belangrijk om de leefbaarheid hoog te houden.’

‘Een moslima in de klas is m’n beste vriendin’

Je studeert aan een hogeschool waar jongeren met allerlei achtergronden studeren. Ook moslims, terwijl jij een anti-islam standpunt uitdraagt. Hoe ga je daarmee om?
‘In mijn klas zit een meisje dat moslima is, zij is – in mijn klas – mijn beste vriendin. Ze weet dat ik van de PVV ben, maar ze heeft nooit gezegd dat ze het niet vond kunnen. De enigen die mij een racist vinden, zijn autochtone Nederlanders. Toen met de aanslag in Parijs zeiden er een paar, op de groeps-app van de klas: “Je zult wel blij zijn dat het moslims waren, da’s goed voor je partij.” Ik ben er niet op ingegaan, dat heeft denk niet zoveel zin. Allochtonen op school zeggen er niets over, en ik ga goed met ze om.’

Wat vind je ervan, dat je racist wordt genoemd?
‘Raar. De PVV benoemt gewoon de feiten, zoals politiecijfers waaruit blijkt dat niet-westerse allochtonen veel vaker verdacht worden van criminele activiteiten dan autochtonen.’

Maar Geert Wilders zette met zijn ‘Minder, minder-uitspraak’ een hele groep weg…
‘Het was geen uitspraak maar een vraag. En mensen gaan eraan voorbij dat in het PVV-programma al acht jaar staat dat de migratie uit moslimlanden moet stoppen, dat vrijwillige remigratie moet worden bevorderd en dat van criminele allochtonen het Nederlands paspoort moet worden afgepakt. Als je die drie dingen doet, krijg je automatisch minder Marokkanen. Het is dus helemaal geen rare vraag van Wilders.’

Hoe ben je eigenlijk met de politiek en met de PVV in aanraking gekomen?
‘Op de middelbare school kwam de film Fitna ter sprake; ik wist er niks van, maar raakte geïnteresseerd, en de standpunten van de PVV spraken me aan.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to ‘PVV-student’ bedreigd door stenengooiers

  1. Met meer asfalt los je het file prbleem niet op, je maakt het juist erger. Je lost het file probleem alleen op door mensen uit hun auto te krijgen. Hier is bergen van onderzoek naar gedaan.

  2. Daargelaten dat ik de PVV en haar gedachtengoed op geen enkele manier ook maar enigszins zou kunnen ondersteunen, vind ik “onze” student Jake Owen Raats top. Commitment en de drive een bijdrage te willen leveren aan in dit geval een bestuurlijk niveau op deze leeftijd zegt iets over het authentiek en gedreven willen zijn. Ergens voor willen (en durven) staan. Of het nu politiek is of het starten van je eigen onderneming of een bijdrage willen leveren aan bepaalde groepen uit stad of regio maakt dat je positie kiest, iets wil zijn of je idee in een onderneming terug wil zien komen. Hoe meer hoe beter zou ik zeggen. Als je door dit soort commitment “langstudeerder” wordt (wel diploma halen natuurlijk) dan wil ik daar best een aantal van in mijn instituut hebben.

  3. Alweer een PVV’er met een nogal hermetisch wereldbeeld. Voor de goede orde: in Nederland zijn wij allen gelijk voor de wet. Het maakt de wetgever, subsidiegever of beleidsambtenaar dan ook niet uit of iemand Joods, Christelijk, atheïst of Moslim is. Raats’ idee geen cent subsidie aan islamitische organiaties te willen verstrekken druist in tegen het gelijkheidsprincipe dat onze rechtsstaat kenmerkt. Pure willekeur de ene groep van subsidie uit te willen sluiten en de andere niet. De katholieke carnavalsvereniging dient wel gesubsidieerd te worden? Waarom moeten hossende bierdrinkers eigenlijk gesubsidieerd worden? Of je houdt van de scheiding van kerk en staat en subsidieert geen enkele kerk of religieuze vereniging, of je geeft ze allemaal wat krenten uit de staatspap.
    Wat Raats bovendien vergeet in zijn naïviteit is wel dat subsidiegevers beleidsbepalend zijn en corrigerend kunnen optreden. Geef je – ook Islamitische organisaties – een beetje subsidie dan kun je meekijken bij zo’n club, het beleid sturen, ongewenste ontwikkelingen corrigeren en wellicht radicalisering voorkomen of (enigzins) bestrijden.
    Dit soort logica is voor de meeste PVV’ers te hoog gegrepen.
    Verder is zijn combinatie van asfalt en mooi Brabant een contradictio in terminis. Wil je Brabant mooi houden en behouden zoals het is, dan staat het volplempen van deze provincie met asfalt hier haaks op.
    Verder is zijn wens bestuurlijke functies te stapelen ongezond en een kenmerk van de PVV dat doorgaans haaks staat op het leveren van goed bestuur.
    Verder staat het willen behouden van Brabant zoals het is en was haaks op mondiale ontwikkelingen. Ook hier wordt Raats’denken bepaald door willekeur en onderbuikgevoelens.
    Toen Vincent van Gogh in Brabant woonde en werkte, leefden veel Brabanterders nog in plaggenhutten. Dit stadium is men daar gelukkig voorbij. Het is puur willekur de tijd te willen fixeren in molens, kazen, hoempapaverenigingen en wat al niet meer.
    De wereld is groter dan je eigen achtertuin en veel mensen uit veel landen zijn feitelijk uw broeders en zusters; niets anders dan dat. Soms onbekende broeders met afwijkende gewoontes, maar gewoon mensen die een plekje onder de zon ambiëren. Het volkse denken van de PVV lijkt sterk, maar is uitermate kortzichtig en beperkt.
    Kortom: enige intellectuele kritiek op het denkraam van de PVV blijft nog steeds mogelijk. Het is gewoon te beperkt, te willekuerig, niet rechtsstaat bestendig en in zichzelf vaak inconsequent.
    Desalniettemin zou het prettig zijn als Raats’ opponenten voortaan geen stenen meer maar argumenten aanleveren om hun eigen overtuiging kracht bij te zetten…

  4. Tenslotte is forse kritiek op de onzinterm ‘linkse hobbies’ mogelijk. Natuurbehoud is géén linkse hobby. Om de toekomst van onze planeet veilig te stellen, zul je het nodige aan natuurbehoud moeten doen. Goed voor onze gezondheid, dus kostenbesparend, goed voor ons welzijn, goed voor het toerisme en daarmee de economie en belangrijk als vestigingscriterium voor nieuwe, vaak buitenlandse, bedrijven. Ook hier valt de PVV weer in haar eigen zwaard van onnadenkendheid.
    Voor Kunst en Cultuur geldt hetzelfde: een innovatieve en concurrerende economie is gebaat bij een sterke creatieve sector. Iedere euro die je in de culturele sector investeert, komt er aan de achterkant 3 keer uit. En da’s gewoon een wetenschappelijk onderzocht feit.
    Kortom: de one-liners van de PVV zijn vaak te schril en onnadenkend. De ‘oplossingen’ die de PVV voorstelt bevorderen groei, welvaart en welzijn meestal dus niet of in niet optimale mate en da’s jammer. Daarmee doet de PVV-stemmer zichzelf, zijn eigen toekomst en (toekomstige) samenleving tekort. Het kan allemaal zoveel rijker en beter dan de PVV voorstelt…

    (En excuses voor een paar typefouten in mijn eerste bijdrage).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top