Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Siham: ‘Moslimstudenten kunnen meer zeggen dan ze doen’

Gepubliceerd: 24 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Haagse Siham (19) is tweedejaars lerarenopleiding Engels en gaat bloggen voor Profielen.

Siham

En? Hoe gaat het op school? Bevalt de lerarenopleiding je?
‘Het gaat supergoed. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik loop stage op de islamitische middelbare school Avicenna en geef les aan de 1e, 2e en 4e klas van het vmbo. Ik ben daar helemaal op mijn plaats.’

Je bent traditioneel gekleed, met een halflange hoofddoek en zwarte lange kleding. Is het om die reden moeilijk geweest om een stageplaats te vinden?
‘Ja. Ik werd op basis van mijn brief wel uitgenodigd, maar nergens aangenomen als ze me eenmaal hadden gezien. Aan de ene kant is dat wel jammer, maar ik heb het zo naar mijn zin dat ik het nu helemaal niet meer erg vind. Op de hogeschool is er wel discussie geweest of ik bij Avicenna stage mocht lopen – de school was geen officiële stageschool – maar gelukkig heb ik toestemming gekregen.’

Wanneer ben je je traditioneel gaan kleden?
‘Op m’n 13e ben ik een hoofddoek gaan dragen en op mijn 15e ging ik me traditioneel islamitisch kleden. Mijn ouders moesten er erg aan wennen. Ik wil eigenlijk nog verder gaan en ook een enkellange hoofddoek gaan dragen. Aan gezichtsbedekking zal ik in Nederland niet doen nee, maar als ik ooit nog ga studeren in een islamitisch land waarschijnlijk wel.’

Zou je dat graag willen? Studeren in een islamitisch land?
‘Ja! Ik zou graag een islamstudie doen in Saudi-Arabië – ik heb echt honger naar meer kennis – maar daarna wil ik wel weer terug naar Nederland. Ik heb niet de behoefte om definitief te emigreren.’

Bezoek je de moskee?
‘Ja, Ik ga naar kleine, knusse moskeetjes, waar de preek of lezing in elk geval vertaald wordt in het Nederlands of in het berbers, want ik ben het Arabisch niet machtig.’

Hoe ziet je vriendenkring eruit? Ben je bevriend met niet-moslims?
‘Mijn vriendenkring varieert van zusters met een boerka tot niet-moslima’s die uitgaan. Ik vind mijzelf sociaal en kan met iedereen opschieten. Ik hou van gesprekken met inhoud.’

Waarom wil je schrijven voor Profielen?
‘Er zijn veel moslimstudenten op de hogeschool maar die worden niet altijd gehoord. Ik denk dat wij, moslimstudenten, ook meer kunnen zeggen dan we doen. Dat vind ik belangrijk. Daarom wil ik voor jullie schrijven.’

Dorine van Namen

Lees de eerste bijdrage van Siham hier.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

15 Responses to Siham: ‘Moslimstudenten kunnen meer zeggen dan ze doen’

  1. Goed initiatief.

    Mooi om te lezen dat “het geloof geen dwang kent. Niemand mag of kan mij iets opleggen, maar slechts adviseren. Een ware moslima hoort dan ook zelf te kiezen voor de hijaab, wetende dat het in haar eigen voordeel is: een bescherming, opdat wij herkend en niet lastiggevallen zullen worden. Op deze wijze wordt het mogelijk gemaakt om ons puur te beoordelen op basis van onze kwaliteiten.”. Dat er veel moslimstudenten op Hogeschool Rotterdam zijn die niet altijd worden gehoord weet ik niet. ” Veel en niet altijd” neem ik dan ook maar van je aan.

    Wat ik ook weet en daar vraag ik graag dan ook aandacht voor is, dat er naast moslimstudenten, ook studenten bij ons onderwijs genieten, die uit andere onderwijssystemen en culturen komen. De uit het buitenland komende student, of het nu Spanje, Frankrijk, Duitsland of Letland is. Finland, Engeland, Oekraine, Rusland of Indonesie. Of Zuid-Afrika, China, Vietnam, India, Bolivia, Peru of Costa Rica. Ook voor hen geldt dat ze “niet altijd worden gehoord”.

  2. dus nu komen er ook bloggen voor hindoes boeddhisten christenen, aanhangers van de church of the flying spaghetti monster (pastafari’s), mensen die in elvis Presley zijn enz? atheïsten? kortom: wordt profielen een religieus medium?

  3. @Arend:
    Profielen is een blad (+site) met informatie en opinie over wat er op de Hogeschool allemaal gebeurt. Via deze link kun je lezen wie wij zijn. http://profielen.hr.nl/over-ons/.
    In het bijzonder haal ik deze strofe eruit: ‘Het is de taak van de redactie om zo veel mogelijk verschillende groepen binnen de hogeschool aan het woord te laten. We worden geacht een podium te bieden aan de mensen die binnen de hogeschool geen podiumpositie hebben.’
    Als je op onze homepage onder de knoppen ‘columns’ en ‘blogs’ kijkt, vind je behoorlijk wat columnisten en bloggers, maar niet van moslim komaf. Mijn conclusie is niet dat wij een religieus medium worden, maar dat moslimstudenten bij ons, als blogger of columnist, dus blijkbaar geen podium kregen of namen.

    De hogeschool organiseerde de laatste weken een aantal bijeenkomsten over radicalisering. De conclusie die steeds getrokken werd, is dat er maar één manier is om met islamofobie om te gaan: moslims en niet-moslims moeten meer met elkaar gaan praten en elkaar beter leren kennen. Hoezeer dat ook als een open deur klinkt: die ontmoeting komt blijkbaar niet (voldoende) spontaan tot stand.
    Vandaar dat wij blij zijn om dit podium te kunnen bieden, aan moslims én niet-moslims.

    Dorine van Namen
    Hoofdredacteur

  4. @Cees en alle lezers: Profielen is druk bezig met het ontwikkelen van een Engelstalige pagina. Wij hopen dat ook de studenten die geen Nederlands spreken, vaak uitwisselingsstudenten, binnenkort hun weg naar ons weten te vinden.

  5. Arend vergeet de “force is with you” aanhangers niet. Overigens ben ik van mening dat iedereen mag en kan bloggen. van Pastafari tot Fries. Van Rotterdam tot Madrid. Van Hindoe tot Humanist. Mooier nog zou zijn als er zou worden geblogd als Arend of Cees of Linda, Karel, Carlos, Claudia, Katri, Juanita, of Siham of “elke ander voornaam”.

  6. @Arend Is het uberhaupt relevant welk geloof een blogger heeft? Het geeft natuurlijk een bepaald perspectief, maar ik neem aan dat niet alle blogs over haar geloof gaan. Het gaat over haar leven en daar is bij Siham geloof een belangrijk onderdeel van, maar ik neem aan dat haar studie en een heleboel aspecten die we nog niet van haar kennen ook een belangrijk onderdeel van haar leven zijn. Elke blogger blogt over een of meerdere aspecten van haar of zijn leven. Zouden we dan voor elk aspect moeten kijken of wel elke groep wordt vertegenwoordigd? Ik denk dat het goed is dat de blogs door verschillende mensen met verschillende perspectieven wordt geschreven, omdat dat het een stuk interessanter maakt. Maar je kan niet elk geloof, elke studie, elke afkomst vertegenwoordigen.

  7. Het zal wellicht aan mij liggen. Maar ik zie de laatste tijd vrijwel alleen nog maar artikelen voorbij komen over mensen met een ander geloof/afkomst.
    Ik vind het enerzijds wel boeiend om te lezen. Maar als je een opiniemedium hebt waarbij meerder geloven vertegenwoordigd moeten zijn, moet je het toch anders aanpakken.
    Daarnaast heb ik deels de gedachte, zeg maar als ik er naast zit, dat er veel te zwaar wordt getrokken aan het geloof. Of je nou een moslimstudent bent of niet. Als je een doel hebt om voor te vechten kom je er wel. Als je geen doel hebt om voor te vechten ben je 9 van de 10 keer ambitieloos.

    En please: noem het woord moslimstudent nooit meer straalt een minderwaardigheidscomplex uit van hier naar Istanbul en terug. Walgelijk.

  8. Zou deze polemiek ook gevoerd worden als een haast onherkenbare, kleurrijk geklede Peruaanse student bedrijfseconomie met een zelfgebreide muts van alpacawol in een blog zou getuigen van haar rotsvaste vertrouwen in de onbevlekt ontvangene?

  9. @Fons Laat nu toch die Peruaanse student bedrijfseconomie geen muts dragen en mocht dat wel zo zijn dan is hij (of zij) zeker niet “haast onherkenbaar” Latinos en Latinas zijn dat per definitie niet, onherkenbaar bedoel ik dan. Maar mocht dat in een uitzonderlijk geval toch zo blijken te zijn dan zal ongetwijfeld over DAT fenomeen een polemiek ontstaan. Zeker nu Peru en NL de onderwijsbanden hebben versterkt. Zie: http://www.nuffic.nl/nieuws/nuffic-news/peru-en-nederland-versterken-onderwijsbanden

  10. Ongelofelijk pijnlijk als ik sommige reacties lees. We leven in een samenleving waar het ben ik bang bij velen niet uitmaakt WIE je bent maar WAT (marokkaans, Joods, homo, zwart, handicap etc) je bent….Alsof dat het belangrijkste is, beangstigende tendens.

    Indien je de kans krijgt als Mohammed of Fatima om op een podium het positieve van je geloof, afkomst etc. te vertellen dan schijn je slecht te zijn om loze redenen en indien je niet dat podium krijgt dan ben je ook slecht, om loze redenen. Het is ook nooit goed

  11. Ik heb er eigenlijk genoeg van dat moslims altijd maar weer uitgelicht worden. Er zijn inderdaad genoeg andere culturen. Ik ben christen en ik krijg ook geen eigen blog.

  12. @K. Waarschijnlijk heeft Siham ook geen blog ‘gekregen’maar heeft op een of andere manier (waarschijnlijk door gewoon wat naar profielen te sturen) duidelijk gemaakt dat ze goed kan schrijven. Waarschijnlijk als jij een blog wilt, kun je met wat van je werk naar profielen gaan en hun laten zien waarom je net als Siham een blog verdient.

  13. @K : Ik ben gevraagd om te bloggen voor profielen na een debat over radicalisering. Tevens gaan mijn blogs idd meestal over de islam omdat dit het belangrijkte uit mijn leven is. Ik baseer mijn leven rondom de islam, en niet mijn islam in mijn leven. Dit betekend dat 9 van de 10 columns gaan over hoe IK alles ziet vanuit MIJN ogen. Ik geef hierbij ook duidelijk aan dat wat ik zeg van MIJ komt en niet van de islam.

    U zegt: “Ik heb er eigenlijk genoeg van dat moslims altijd maar weer uitgelicht worden.” Ik ben het volkomen met je eens! Maar wij worden bijna altijd uitgelicht door anderen. Zelden lichten wij onszelf uit, en dan spreek ik over de meerderheid. Ik ben het ook zat dat islam door anderen uitgelicht wordt. Als je een neutrale mening over iets wilt moet je niet naar de tegenstanders gaan, noch naar degenen die het volgen. Wees ten alle tijden neutraal. Daarom dan ook aan het einde van mijn blog: ‘Onderzoek, lees en oordeel ZELF!’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top