Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bachelor Award 2016 voor couveusestoplicht

Gepubliceerd: 1 September 2016 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het couveusestoplicht, dat te vroeg geboren kinderen gezond moet houden, heeft de Bachelor Award 2016 gewonnen. De award werd woensdagmiddag tijdens de jaaropening uitgereikt. Uit 21 inzendingen werden een nummer één, twee en drie gekozen.

Couveusestoplicht

Opleidingen mogen ieder jaar aansprekende projecten van hun studenten insturen. Ad de Graaf, oud-voorzitter van de Vereniging Hogescholen, presenteerde de prijsuitreiking en vertelde dat alle opleidingen ieder jaar de meest aansprekende projecten van studenten in mogen sturen. De Graaf: ‘Tien van de dertien instituten hebben dat dit jaar gedaan, zullen we afspreken dat volgend jaar iedereen wat instuurt?’

Het moet wel sexy zijn
De Graaf vertelt dat hij als jurylid een lijstje met voorwaarden had gekregen waar de finalisten aan moesten voldoen: ‘Het moest innovatief zijn, toekomstgericht, relatie hebben met de omgeving, opschaalbaar zijn, aansprekend zijn (sexy!), van goede kwaliteit en met goede verslaglegging.’ Uiteindelijk werden er drie projecten geselecteerd die allemaal met een geldcheque naar huis zouden gaan. De eerste prijs kreeg 3000 euro, de tweede prijs 1500 euro en de derde prijs 1000 euro.

Offshore oplossing
Tijd om de finalisten voor te stellen. Justin Rietveld, student Maritieme Techniek, was als eerste aan de beurt. Hij heeft samen met zijn opdrachtgever Damen Shipyards een schip bedacht dat duurzaam en kostenefficiënt afgedankte offshore platformen verwijdert. Iets waar veel behoefte aan is in de offshore branche. Rietveld hoopt ooit een van zijn schepen de haven in te zien varen.

Palliatieve zorg
Daarna mocht verpleegkundestudent Alexa Boonstra haar onderzoek presenteren. Ze ontdekte dat palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase, red.) een grote impact heeft op studenten en jong-gediplomeerden. Ze worden hier niet (goed genoeg) op voorbereid. Alexa wil studenten handvatten geven om beter met stervende patiënten om te kunnen gaan en zo het afbreukrisico te verminderen.

Couveusestoplicht
Daarna was de laatste finalist aan de beurt, een groep van twaalf studenten (9 van elektrotechniek, 3 van industrieel productontwerpen) die samen aan een couveusestoplicht hadden gewerkt. Goede handhygiëne kan het leven van prematuur geboren kinderen redden en deze groep speelde daar op in door een handdesinfectie-feedbacksysteem te ontwerpen dat verpleegkundigen kunnen gebruiken voordat ze met hun handen in een couveuse gaan. Als het stoplicht op groen staat, zijn de handen schoon genoeg om mee te werken.

Het aanwezige publiek (en mensen die de livestream via het internet volgden) konden na de presentaties stemmen op hun favoriet. Justin Rietveld behaalde de derde plaats, Alexa Boonstra kreeg tweede prijs en de couveusejongens wonnen met een grote voorsprong. Het is niet uit te sluiten dat ze met hun twaalven een grotere achterban hadden dan de andere finalisten, maar ze hadden natuurlijk ook een goed plan.

22 prototypes
Met z’n twaalven namen ze hun cheque in ontvangst. In de toekomst hopen ze graag met wat meer meisjes samen te werken. Wat geen probleem moet zijn, want hun eerste prototype wordt momenteel door verpleegkundigen getest in het Erasmus MC en daar zitten wel vrouwen bij. Als de verpleegkundigen klaar zijn met testen worden er 22 verbeterde prototypes gemaakt die dan ook weer getest worden. Als het allemaal gaat zoals gepland, redt de techniek van deze HR-studenten in de toekomst mensenlevens.

Wat de jongens met hun prijs moeten, weten ze nog niet. Met bloemen in hun handen en de kartonnen cheque aan hun voeten staan ze na afloop van de prijsuitreiking te borrelen. Eentje zegt: ‘We weten eigenlijk niet of het geld voor ons is of naar het project gaat, dat moeten we allemaal nog bedenken. We zullen er een mooie besteding voor vinden, maar nu moeten we eerst even proosten.’

Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top