Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans krijgt oorkonde van #BOOS

Gepubliceerd: 10 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Collegevoorzitter Ron Bormans kreeg maandagochtend ‘De vet gek dat jullie zeggen dat iedereen zich thuis moet voelen bij jullie op school maar dat een regenboogvlaggetje hijsen te veel moeite is’-oorkonde van #Boos-presentator Tim Hofman.

regenboog

Bormans hoorde maandagochtend dat een cameraploeg de locatie Rochussenstraat aan het versieren was met regenboogvlaggen, dus hij besloot even te gaan kijken wat er aan de hand was. De tv-makers hadden gehoord dat de Hogeschool Rotterdam op Coming Out Day geen regenboogvlag wilde hijsen omdat de school ‘neutraal’ wil blijven en kwamen verhaal halen.

Neutraal

De voorzitter van het college van bestuur mocht op camera nog een keer uitleggen wat hij bedoelde met ‘neutraal’. Bormans: ‘Daarmee bedoel ik dat wij geen onderscheid maken op basis van sekse, seksuele geaardheid, godsdienst of levensovertuiging, culturele achtergrond of huidskleur. Mijn uitleg was blijkbaar niet voldoende, want na het beantwoorden van de vragen, kreeg ik de oorkonde alsnog.’

De HR heeft besloten de regenboogvlag niet te hijsen omdat de hogeschool een thuis moet zijn voor iedereen. Bormans: ‘Iedereen moet zich hier welkom en thuis voelen en daarom zijn wij als hogeschool zeer terughoudend in uitingen anders dan onze eigen vlag. De hartstochtelijke rode vlag staat voor alles waar wij voor staan. En dat rood, dat zit dus ook in die regenboogvlag.’

Roze blouse

De oorkonde zet Bormans op zijn kamer zodat iedereen die binnenloopt ernaar kan kijken en er een praatje over kan maken. En op Coming Out Day gaat de regenboogvlag niet uit, maar Bormans gaat zich wel speciaal aankleden. In zijn wekelijkse blog schrijft hij: ‘Ik ga eens kijken of ik in mijn grote verzamelingen stropdassen er niet ergens één heb liggen die in de buurt komt van de regenboog. Kijk ik meteen of dat aanstaande dinsdag een beetje combineert met mijn roze hemd.’

Zodra de #BOOS-aflevering met Bormans online verschijnt, zullen we een linkje plaatsen in dit artikel.

Tosca Sel

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Bormans krijgt oorkonde van #BOOS

  1. Alles wat dhr. Bormans met de HR-vlag wil laten zien wordt al geuit met de regenboogvlag, een symbool van acceptatie en inclusiviteit. Het verschil tussen de twee is dat iedereen de regenboogvlag ook zo kent en de HR-vlag niet. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
    (Laten we anders de kleur van de
    HR-vlag permanent rood-oranje-geel-groen-blauw-paars maken.)

    Dhr. Bormans zegt dat iedereen zich thuis moet voelen; ik kan me niet voorstellen dat iemand zich niet thuis voelt op deze school als we de regenboogvlag hijsen; hooguit de enkele hater. Ik kan me wel voorstellen dat mensen zich veel minder thuis voelen als we de regenboogvlag niet hijsen, zeker nu dat ondanks alle aandacht en kritiek zo stug wordt volgehouden.

    Ik blijf het een raar verhaal vinden en onnodig moeilijk doen.

    Paul, lid CMR

  2. Bormans heeft groot gelijk, het is onnodig om zo’n Malle vlag buiten te hangen.

  3. De stelling we zijn neutraal betekent dus geen Kerst, Suikerfeest, Koninginnedag e.d. en alles grijs en afgelakt (en geen posters voor evenementen meer op de HR) Je zou ook kunnen zeggen: we geven zoveel mogelijk mensen de ruimte zich te uiten, zodat ze zich thuis voelen op de HR. (mits niet in strijd met de wet) Dus Hang uit die vlag. Zet neer die boom.

  4. Het team Medische Hulpverlening (IVG) deelt regenboogsnoepjes uit als ludiek protest tegen deze non-actie!

  5. @Paul, ik als aseksuele transgender nudist van joodse afkomst die bekeert is tot het de kerk van het vliegende spaghettimonster voel me anders TOTAAL niet vertegenwoordigd door die vlag. Ik wil, nee ik EIS dat op 12 oktober een vlag wordt uitgehangen die mij vertegenwoordigt!

    En als hier iemand commentaar op heeft dan doe ik dat af als “een raar verhaal en onnodig moeilijk doen”.

  6. @Karel Ik heb het doorgegeven dat we binnenkort een Vergiet-fissa houden, zodat we de feministische joodse aseksuele transgender nudist in je naar boven laten komen.

  7. @Iris, zoals in het wikipedia artikel staat (goede bron trouwens, vaker gebruiken!), is de regenboog tegenwoordig het symbool voor homo’s en lesbiennes. Ik als aseksueel vindt het erg vervelend om onder dezelfde regenboogvlag te worden geduwd. Iedere keer de opmerking dat die vlag voor iedereen staat, dat is simpelweg niet waar. Iedereen weet dat deze vlag de voorkeur geeft aan homo’s en lesbiennes. Hierdoor raak ik getriggerd.

    Wanneer breng je mijn geval ter sprake in de sgmr? Ik wil ook een vlag voor studenten die in dezelfde situatie verkeren als ik! Zo niet, bel ik Tim Hofman!

  8. Ik vind het gewoon een communicatieve flater van jewelste. Even los van de inhoud. Als de HR die vlag ophangen zou hebben hoorde je er niemand over en nu valt de landelijke media over het de HR. Zelfs insinuerend dat de HR de homo-gelijkheid niet op zou vinden gaan.

  9. De aflevering van #BOOS is dan wel weer hilarisch trouwens: https://www.youtube.com/watch?v=gXDVffNi4Pc

    @karel anker : Helaas was zelfs Wikipedia niet duidelijk genoeg. De vlag wordt GEBRUIKT door de LGBTQ beweging. De vlag zelf is veel breder dan dat. (vredesbeweging sinds 1915, Homobeweging pas sinds 1978)

    A-seksualiteit wordt trouwens ook vertegenwoordigd door die vlag.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top