Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Extra tentamentijd voor de ‘rompslomp’

Gepubliceerd: 22 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geen laatkomers meer en geen gedoe over je ID-kaart (of die van je buurman). Vanaf september moeten tentamens op de HR een oase van rust zijn.

Laatkomers komen er niet meer in. En als het tentamen begint, gaat de deur dicht. Alleen begint het tentamen dan nog niet écht, want de eerste tien minuten, vóór het feitelijke beantwoorden van de vragen, zijn bedoeld zijn voor de administratieve rompslomp. In die tien minuten controleert de surveillant de identiteit van de studenten en deelt het tentamen uit. Wat daarna overblijft is ‘netto tentamentijd’, zoals de centrale medezeggenschapsraad het maandag noemde. Daarin kun je echt ongestoord de toets maken.

Tentamens zullen nog steeds op ronde tijden beginnen, zeg tien uur ’s ochtends, maar ‘netto’ begint het pas tien minuten later. Ze zullen dus ook tien minuten later eindigen dan tot nog toe gebruikelijk was.

Studentenplan

De extra tentamentijd komt uit de koker van de studentengeleding van de medezeggenschapsraad. Voorzitter Brian van der Sluijs pleit al enige tijd voor meer rust tijdens de tentamens door de administratie apart af te handelen.

In eerste instantie liep het bestuur niet bepaald warm voor zijn idee. Sommige managers bedrijfsvoering (verantwoordelijk voor de tentamenorde) zeiden via het bestuur te vrezen voor boze studenten. Een student die twee minuten te laat komt en niet meer naar binnen mag, terwijl binnen alleen nog maar ID-controles plaatsvinden, dat zou zeker gedoe gaan geven. Het college stelde daarom voor een pilot te starten bij één instituut.

Boze studenten opvoeden

Daarmee ging de cmr niet akkoord. ‘Hoe erg is het als studenten boos worden omdat ze te laat komen?’, vroeg raadslid Joeri Tilman het college. Brian van der Sluijs had juist al met managers bedrijfsvoering gesproken die het voorstel van de cmr ‘een werkbaar plan’ hadden genoemd. Ook waren veel studenten in instituutsmedezeggenschapsraden vóór dit plan.

Dat brede draagvlak bij de instituten deed het hem uiteindelijk voor het college, maakte collegelid Jan Roelof duidelijk. ‘We zullen het op de hele hogeschool invoeren’, zegde hij toe. ‘We voorzien wel problemen met studenten, maar die moeten we dan maar opvoeden.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Extra tentamentijd voor de ‘rompslomp’

  1. belachelijk nog meer regeldruk en regelzucht. Nu moet je nóg eerder weg van huis een kwartier eerder aanwezig zijn om er zeker van te zijn dat je 10 minuten voor het tentamen aanwezig bent en kom je onderweg iets tegen waardoor je onverhoopt te laat bent dan mag je het lokaal niet meer in. Het tentamen is nog niet eens begonnen. Als of je door die ene minuut je tentamen wel had kunnen halen, nee dan had je beter moeten leren want zeg nou zelf als je die 5,5 gehaald hebt hoe goed ken je de stof dan echt?

  2. Nou ja… “Echt ongestoord” zou ik het niet willen noemen. Hoe vaak wij als studenten de surveillanten hebben moeten vragen om persoonlijke kwesties (of in ieder geval, kwesties die niks met dat tentamen te maken hebben) niet tijdens het tentamen (fluisterend) te bespreken.

    Evengoed vind ik wel dat de tentamens dan niet voor 10:00 gepland mogen worden. Zie maar eens op tijd te komen met de NS(of ProRail)-bezigheden. Zelf ben ik een student die ervoor zorgt dat ik een halfuur speling heb voor tentamens. Om dan om 6 uur uit huis te moeten vertrekken, om te zorgen dat je op tijd bent voor een tentamen zien veel studenten denk ik niet zo zitten. Lijkt me trouwens ook niet echt heel lekker voor de concentratie. Net als pratende surveillanten 🙂

  3. Ha Sjaak,

    Bedankt voor je berichtje, nu kan ik wat onduidelijkheid bij je wegnemen. Jouw geschetste situatie valt allemaal erg mee. Het is zelfs zo dat je nergens eerder aanwezig hoeft te zijn. Je ‘tentamenbijeenkomst’ duurt simpelweg gewoon langer vanaf komend collegejaar. In plaats van 90 minuten duurt hij nu 100 minuten. Dat zal ook zo in jouw rooster staan, dus feitelijk merk je niets aan je reistijd/wachttijd. Je ‘tentamenbijeenkomst’ bestaat uit twee delen: een administratief deel en een echt tentamendeel. Op de bijeenkomst mag je niet te laat komen, dat zou dan voor jou misschien een nadelig verschil kunnen zijn. De studenten die wel op tijd zijn, hebben daar echter een voordeel.

    Over die minuut kan ik niet oordelen, sommigen nemen de gehele tijd en anderen gebruiken een half uur. De Studentenraad heeft er voor iedere student voor gezorgd dat de zaken nu HR-breed ordelijk verlopen. Persoonlijk gebruik ik elke minuut, dat heeft mij geen windeieren gelegd.

    Groeten,

    Brian

  4. Voor toetsen die in het digitaal toetscentrum op de Kralingse Zoom worden afgenomen, zie ik deze nieuwe procedure niet echt voor me. Bij maximale bezetting moeten daar namelijk 149 studenten door het administratieve deel heen worden geloodst. De huidige praktijk leert dat dit langer dan 10 minuten duurt; vijftien tot twintig minuten ben je zo bezig.

    Bovendien vind de ‘administratieve rompslomp’ tot nu toe juist altijd buiten de ruimte met de computers plaats. Degenen die het toetscentrum binnen komen, hebben de ID-check dus al gehad. De toetsbegeleider in het centrum hoeft zich dan alleen nog maar te richten op hulp bij het inloggen en het starten van de toets.

    Deze werkwijze hanteren we in het digitaal toetscentrum al jaren. Creëert de meeste rust. De enkele keer dat we in het verleden het tekenen van de presentielijsten wel in het toetscentrum zelf hebben gedaan, dát leverde juist onrust op.

    Voor tentamens die in gewone lokalen plaatsvinden kan ik me voorstellen dat de nieuwe procedure de gewenste rust oplevert. Voor toetsen in het digitaal toetscentrum? Not so much. Wat mij betreft houden we het daar zoals het nu is.

  5. @Sander: Het nieuwe beleid gaat om schriftelijke tentamens.

  6. Misschien ook gelijk wat doen aan storende surveillanten en tentamenlokaal plaatsing ? leuk dat alle verantwoordelijkheid voor het goed afleggen van een tentamen bij de student wordt gelegd maar het HRO mag ook wel eens naar zichzelf kijken.

  7. @bml Hogeschool Rotterdam hoort graag wat er beter kan en wat wij hier mogelijk aan kunnen doen. Kun je ons uitleggen wat je precies bedoelt met storende surveillanten en tentamenlokaal plaatsing. En aangeven wanneer en bij welk tentamen dit is voorgekomen? Kun je dit mailen naar webcare@hr.nl ^JO

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top