Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger onderwijs overtreedt wet met bindend studieadvies

Gepubliceerd: 24 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen en universiteiten moeten het ‘bindend studieadvies’ op de schop nemen. De onderwijsrechters van het CBHO keuren de huidige praktijk af, blijkt uit enkele opmerkelijke vonnissen.

Vrijwel alle hogescholen en universiteiten stellen strenge eisen aan hun eerstejaars studenten. Die moeten een bepaald aantal studiepunten behalen en anders worden ze weggestuurd van de opleiding. Dat laatste heet – nogal lelijk – een negatief bindend studieadvies.

Maar de onderwijsinstellingen zijn ‘aan de haal gegaan’ met het bsa, zegt de zeventigjarige onderwijsrechter Ben Olivier vandaag in een afscheidsinterview met het Hoger Onderwijs Persbureau.

Uit een serie uitspraken van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs sinds 2014 blijkt inderdaad dat onderwijsinstellingen zo streng zijn geworden dat ze massaal de wet overtreden. Het oordeel van de rechters dringt maar langzaam door.

Het probleem

Veel opleidingen zeggen na het eerste studiejaar: je hebt genoeg punten behaald en mag verder met de opleiding, maar dan moet je wel in het tweede jaar de rest van je propedeuse afmaken. Dat mag echter niet van de wet.

De opleiding krijgt volgens de rechters maar één kans om een advies te geven. Als een student na het eerste studiejaar te horen krijgt dat hij verder mag, dan kunnen daar geen nadere voorwaarden meer aan worden verbonden.

In 2014 won een student een rechtszaak van de Hogeschool van Amsterdam en sindsdien hebben de rechters dit punt een paar keer herhaald. Toch gebeurt het nog steeds. De Rijksuniversiteit Groningen doet het bijvoorbeeld, en de Hogeschool van Amsterdam heeft het beleid ook nog altijd niet aangepast.

Om het probleem te omzeilen geven sommige instellingen een ‘aangehouden studieadvies’ (bijvoorbeeld de TU Delft ). Ze zeggen eigenlijk: we wijzen je nog niet af, maar dat kunnen we alsnog doen wanneer je niet snel genoeg je propedeuse behaalt.

Maar in 2015 hebben de rechters ook daar een streep doorgehaald in een zaak tegen de Haagse Hogeschool. Een student behaalde vijftig punten van de propedeuse en mocht verder. In het tweede jaar werd hij alsnog weggestuurd omdat hij de overige tien punten niet had behaald. In strijd met de wet, oordeelden de rechters.

Eén kans op bsa

Kortom, opleidingen krijgen maar één kans om een student een studieadvies te geven. Ze mogen tussentijds wel waarschuwen (en zijn dat zelfs verplicht), maar ze mogen niet twee keer oordelen. Ze mogen hooguit besluiten om het advies uit te stellen zolang de propedeuse niet is behaald.

Dit speelt ook mee in de beslissing van de Universiteit Leiden om een omstreden experiment te staken met het bindend studieadvies voor tweedejaars. De universiteit had een ingewikkelde rechtszaak verloren.

Die ging over een Leidse student die genoeg vakken van de propedeuse behaald had en door mocht naar het tweede jaar. Hij kreeg dus een positief bsa. Maar aan het eind van het tweede jaar had hij de laatste tentamens van zijn propedeuse nog niet behaald en moest hij alsnog vertrekken. Dat zou het idee achter het experiment zijn: studenten moesten ook in het tweede jaar het tempo erin houden.

Nee, zeggen de rechters. Je mag iemand wegsturen (of niet) in zijn propedeuse, maar daar krijg je maar één kans voor. Leiden kreeg in het experiment slechts de ruimte om een student weg te sturen die te weinig punten van zijn tweede studiejaar behaalt. Maar je mag die twee studiejaren niet door elkaar gooien. Je mag van de rechter niet positief oordelen over de voortgang in het eerste studiejaar en later alsnog negatief. De student had weliswaar zijn laatste propedeusevakken nog niet behaald, maar daar mag de universiteit niets meer van zeggen.

De Universiteit Leiden heeft hieruit consequenties getrokken. Of andere onderwijsinstellingen volgen, moet nog blijken.

Er volgt zo snel mogelijk een vervolg op dit artikel, met daarin de situatie op de Hogeschool Rotterdam.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Hoger onderwijs overtreedt wet met bindend studieadvies

  1. Oudje!? Respect en eerbied zal je hebben voor de oudere generatie, knul.

  2. Het probleem is dat een student, als er strikt volgens de regels gewerkt word, maar 1 kans krijgt om zijn/haar eerste jaar te halen met daar bij het Propedeuse. Want de regels er voor zijn zeer duidelijk, behaal al de eerste jaars vakken in het eerste jaar. Als ze aan deze regels houden zijn er heel veel studenten die het eerste jaar niet halen omdat ze 1-2 vakken niet gehaald hebben.

    Opleidingen hebben studenten een kans gegeven om hun eerste jaars vakken die nog niet behaalt zijn, als nog te hallen geven opleidingen een uitstel van dit advies. Want opleidingen moeten hun studenten de kans geven om niet behaalde vakken te repareren.

    Door de uitspraken van de rechter worden uiteindelijk alle studenten benadeeld. Dit is omdat de kans groot is dat de lat voor het propedeuse hoger wordt en zonder mogelijkheid van reparatie of in een vorm dat een student vertraging oploopt. In het laatste bedoel ik dat een student niet door vloeit naar het 2e jaar maar blijft zitten in het eerste jaar, om deze vakken te herstellen.

  3. @ Florian, je zegt ”Door de uitspraken van de rechter worden uiteindelijk alle studenten benadeeld”.

    Hoe zit het dan met studenten die nu in het tweede jaar zitten en nog steeds hun P niet hebben? Voor hen is het wel gunstig toch?

  4. Dit is echt belachelijk voor woorden!!!!!!. HRO kan rekenen op duizenden law-suits van verschillende ex-studenten die onterecht eruit zijn gegooid door een BSA in het 2e jaar (in ‘t verleden).

  5. Tja hadden ze maar beter moeten leren potverdorie. Survival of the fittest. Ja toch niettan

  6. @Pieter Hendriks, Ik weet het niet,
    Het artikel stelt dat je niet 2 keer getoetst kan worden, dus als een opleiding volgens de regels gaan werken zou het mogelijk kunnen zijn dat je maar 1 kans hebt om een Propedeuse te halen (eerste jaar), want dit kan ook maar op 1 moment getoetst worden.
    En dit kan eigenlijk heel vervelend worden voor de student in het voltooien van hun studie.

    Probleem is dat regels in veel gevallen onder interpretatie vallen, die de uitvoering er van in de weg zitten.

    Maar de kans is groot dat de 2e jaars geluk hebben als je je Propedeuse niet haalt, je mag op een opleiding zitten waar je niet goed genoeg voor bent.
    Maar de eerste jaars van komend jaar hebben het moeilijker. En misschien al de huidige eerste jaars.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top