Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen aarzelen over maatwerkdiploma

Gepubliceerd: 14 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jongeren met een vmbo-diploma en een aantal vakken op havoniveau kunnen straks misschien naar het hbo. Maar dat blijft een uitzondering en geen regel, benadrukken de hogescholen.

diploma

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil een zogeheten ‘maatwerkdiploma’ invoeren, kondigde hij begin dit jaar aan. Een vmbo’er mag straks eindexamen doen in havo-vakken en havisten kunnen vakken volgen voor vwo’ers. Goed nieuws voor leerlingen die misschien heel erg goed zijn in wiskunde maar slecht in Engels.

Van 21+ toets naar 18+ toets
In principe vinden de hogescholen het goed ‘om talenten van kinderen optimaal te benutten’, zei voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen gisteren tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Maar een maatwerkdiploma mag nooit het recht geven op een plek in het hbo, benadrukte hij ook. Een vmbo’er die een aantal havo-vakken heeft gevolgd krijgt wat hem betreft hooguit een kans om toegelaten te worden.

En dat is eigenlijk verbluffend simpel te regelen. Verlaag de leeftijd voor het aanvragen van een colloquium doctum naar achttien jaar, hield De Graaf Kamerleden voor. Die toets, bedoeld voor iedereen die zonder het juiste diploma wil gaan studeren, kan nu pas afgelegd worden vanaf 21 jaar.

Driejarige bachelor
Als het maatwerkdiploma werkelijkheid wordt, krijgen hogescholen verder nog te maken met havisten die een aantal vakken op vwo-niveau hebben gevolgd. ‘Voor hen kunnen we ons voorstellen dat zij toegang krijgen tot driejarige bachelortrajecten. Die zijn nu voorbehouden aan vwo’ers’, zei De Graaf daarover.

Ook universiteitenvereniging VSNU wil studenten zonder de juiste papieren niet zomaar toelaten en kan zich voorstellen dat een verlaging van de leeftijd voor het colloquium doctum een goed idee is.

‘Eenzijdig cognitief begaafde leerlingen’
De Tweede Kamer moet nog in debat met staatssecretaris Dekker. Zijn voorstel is om een experiment te starten waarin hij hogescholen en universiteiten de wettelijke ruimte geeft om ‘eenzijdig cognitief begaafde leerlingen’ toe te laten als ze de juiste vakken op het juiste niveau hebben afgerond.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Hogescholen aarzelen over maatwerkdiploma

  1. Goed zo laten we het HBO papiertje nog minder waard maken dan het nu al is……..

    “Bij iedere boodschappen boven de 25 euro ontvangt u nu een HBO opleiding helemaal gratis!”

  2. Ja inderdaad, wordt steeds gekker binnenkort maar bij de kassa een HBO diploma invoeren?

  3. Dan moet je maar doorstuderen. Het is algemeen bekend dat het HBO tegenwoordig niets meer voorstelt. Toch maar voor een master gaan.

  4. @Llort, @XJ Als iemand een standaard HBO opleiding kan doorlopen, maakt het dan uit wat zijn vooropleiding is? Als hij (of zij) dezelfde toetsen haalt en dezelfde projecten afrond als wij, wat maakt het dan uit dat hij van een andere middelbare school komt?

  5. Misschien mis ik hier iets, maar verlagen naar 18+ heeft voor havisten noch vmbo’ers veel zin. Leerlingen van het VMBO zijn onder normale omstandigheden 16 bij het afleggen van hun eindexamen en havisten 17. Ze zouden dus nog 1 of 2 jaar moeten wachten respectievelijk.

  6. Beste H, Dus jij wilt zeggen dat je na 4-jaar middelbare school VMBO, vervolgens een 3-jarige MBO opleiding, waarna vervolgens 4-jaar HBO blij moet zijn met een baan achter de kassa en anders maar moet door studeren? Volgen mij heb jij een bord voor je hoofd….

  7. Beste XJ,

    Als het je steekt dat het HBO tegenwoordig in waarde daalt wat gewoon een feit is, ja dan moet je maar toch echt voor een masterdiploma gaan.

    Wil je dat niet, dan moet je genoegen nemen met het feit dat je met een HBO diploma minder ver zal komen dan met een universitaire mastergraad.

    Het verschil moet er zijn, nu nog accepteren.

    & volgens mij zit je in de ontkenningsfase, daar kom je wel overheen joh.

  8. Volgens mij probeert H zijn keuze voor een master heel wanhopig te verdedigen. Alle HBO opleidingen stellen niets meer voor en in alle situaties is het voor alle personen beter om voor welke masteropleiding dat ook te gaan, toch? Erg generaliserend. Daarnaast, alle HBO opleidingen van alle instituten zijn allemaal in waarde gedaald in de ogen van alle mensen? Ik mag hopen dat je op je master leert wat specifieker te zijn en wat beter leert onderbouwen…

    Je doet voorkomen alsof 4 jaar HBO niets voorstelt, maar dat ene jaartje dat je een master doet een wereld van verschil maakt. Als je in 4 jaar HBO niks opsteekt zal dat ene jaartje helemaal niets uitmaken in mijn ogen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top