Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Utrecht haalt studenten uit de spits

Gepubliceerd: 15 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Utrecht gaat haar lessen beter spreiden, zodat er minder studenten en personeel in de spits hoeven te reizen. Dat moet jaarlijks tien miljoen euro extra voor het onderwijs opleveren.

Onderwijsbestuurders, onder wie Ron Bormans van de HR, wilden tot nog toe weinig weten van het idee om de ov-studentenkaart goedkoper te maken door de collegeroosters aan te passen en studenten uit de spits te halen. Maar de Hogeschool Utrecht is om.

Les van 17.00 tot 19.00 uur
De op twee na grootste hbo-instelling heeft met de provincie Utrecht afgesproken dat voltijdstudenten ook lessen gaan volgen tussen vijf en zeven uur ’s avonds. Verder krijgen opleidingen waar mogelijk een wekelijkse roostervrije dag per week zodat studenten niet hoeven te reizen.

Bovendien wordt het onderwijs over meer weken in het jaar gespreid: gedacht wordt aan de zomerweken, maar ook aan de herfst-, voorjaars- en meivakantie. Daarnaast steekt de hogeschool geld in ‘blended learning’: online onderwijs en begeleiding.

Benutting gebouwen
Dat leidt niet alleen tot een minder drukke spits in het ov en een bezuiniging op de kosten van de ov-studentenkaart, maar ook tot een betere benutting van de gebouwen van de Hogeschool Utrecht (HU). Van de 160 duizend vierkante meter vloeroppervlak heeft de HU er inmiddels 32 duizend afgestoten. In 2017 verwacht de HU met een derde minder uit te kunnen. Het zou jaarlijks tien miljoen euro extra voor het onderwijs opleveren.

Minister Bussemaker is blij met de Utrechtse plannen: ‘Hogeschool Utrecht en de Provincie Utrecht laten met dit convenant zien dat het kan. Door samen te kijken hoe je efficiënter met gebouwen en het openbaar vervoer om kunt gaan, kun je vele miljoenen besparen. Dat geld kan dan worden geïnvesteerd in dat wat echt belangrijk is, kwaliteit van onderwijs.’

De medezeggenschapsraad heeft al ingestemd met de plannen, zegt een woordvoerder van de hogeschool. ‘We praten al sinds 2008 over hoe je om wilt gaan met bijvoorbeeld huisvesting. We zijn deze weg al ingeslagen en dit convenant met de provincie ligt in het verlengde.’

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Hogeschool Utrecht haalt studenten uit de spits

  1. Daar gaan we weer! De NS, de regering, de maatschappij heeft een probleem………
    Wie gaan dat oplossen? Ja hoor, het onderwijs met zijn docenten. Mark my words: de traditionele vakanties gaan er aan. Gelukkig mogen we wat langer in bed blijven liggen en in de avond wat langer doorgaan. Onze leerlingen en studenten mogen toch niet meer met het OV tussen 07.00 uur en 10.00 uur en 17.00 en 19.00 uur! Zit de CMR in Utrecht nou weer te slapen…………

  2. Leuke lessen zullen dat worden tussen 17 en 19 uur. Volle klassen, iedereen op z’n scherpst. Veel docenten zijn op dat tijdstip op hun best, vooral als ze die dag al zes lesuren gedraaid hebben. En denk erom studenten: niet eten en drinken tijdens de les.

  3. De Hogeschoolraad (CMR) van de HU heeft zeker niet zitten slapen en is ook niet van plan dit te gaan doen. Al enkele jaren geleden heeft de raad willens & wetens ingestemd met een huisvestingsbeleid dat op termijn veel geld voor onderwijs zou opleveren. Waar de raad zich ernstig zorgen over maakt is de vraag: hoe gaan we dit als HU allemaal netjes georganiseerd krijgen. Dat proces is nog volop gaande, Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of docenten nog normaal vakantie kunnen opnemen en de gevolgen voor de studenttevredenheid van het oprekken van de lestijden. De HU lijkt nu voor de buitenwacht alvast mooie sier te maken met een aanpak die intern nog zeer veel zorgvuldige uitwerking behoeft.

  4. Cees, een basisregel voor medezeggenschap is dat je niet instemt, voordat de plannen zorgvuldig zijn uitgewerkt. Jullie hebben dit weggegeven met je instemming enkele jaren geleden. Het CvB heeft nu vrij spel, lijkt mij.

  5. Als een student van een andere hogeschool in Nederland ben ik blij dat “wij” niet voorop lopen met het uitrollen van dit plan. Zoals bij alle dingen die “nieuw” zijn stuit dit plan ook weer op erg veel weerstand en onvrede.

    Elke cent die we meer uit kunnen geven aan het primaire proces is in mijn ogen altijd goed! Zeker als we spreken over een heleboel centjes, namelijk 10 miljoen euro. Maar vraagt niemand zich af of de “kwaliteit van onderwijs” daadwerkelijk beter wordt van vooral langere dagen maken.
    Studeren is toch het moment in je leven dat je nergens geld voor hebt maar voldoende tijd om aan je passies te kunnen werken. Denk hierbij aan reizen en de wereld zien. Als ze me hierbij meer vrij gaan geven in mijn lesperiodes, maar minder dagen achter elkaar (lees vakantie) dan ben ik bang dat we daar ook een stukje gaan verliezen. Ik zie vooral de nadelen van flexibilisering terug komen en niet de voordelen.

    Kortom… Erg benieuwd wat voor effect dit gaat hebben in Utrecht en blij dat ik er voor als nog niks mee te maken heb.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top