Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student met handicap voelt zich beter begrepen

Gepubliceerd: 20 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Docenten hebben steeds meer begrip voor studenten met dyslexie, chronische ziektes, depressie of andere aandoeningen. Maar de voorlichting over studeren met een handicap laat nog altijd te wensen over en de voorzieningen gaan zelfs achteruit.

Student in een rolstiel met toetsenbord op het schoot

Dat is de conclusie van het jaarlijkse rapport Studeren met een handicap dat zojuist is verschenen. Het rapport is gemaakt door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) in opdracht van het expertisecentrum Handicap + Studie.

Steeds meer studenten zeggen ergens last van te hebben. In het hbo gaat het om bijna twaalf procent. Aan de universiteit komt een handicap minder vaak voor: nog geen acht procent in de bachelorfase en zes procent in de masterfase.

‘De waardering voor de rol van docenten blijft in de loop der jaren stijgen’, schrijven de rapporteurs over het hbo. ‘Maar de tevredenheid over wat er feitelijk mogelijk is, ligt juist iets lager dan zes jaar geleden. Over de voorlichting en intake is het oordeel sinds jaar en dag het meest kritisch.’

Echt hoge rapportcijfers geven de hbo-studenten trouwens niet. Het gaat om scores tussen de 6,1 en 6,7. Aan de universiteit waren gehandicapte studenten vroeger positiever, maar die voorsprong is volgens CHOI verdwenen. De voorlichting over de mogelijkheden – denk aan extra tijd voor een tentamen of aangepaste roosters – krijgt zelfs minder dan een zes als rapportcijfer. Maar ook in het wetenschappelijk onderwijs neemt het begrip voor gehandicapte studenten in de loop der jaren toe, al schommelt het oordeel daarover wat meer dan in het hbo.

Ranglijst

Het rapport biedt ook een ranglijstje. Bij de universiteiten staat Wageningen al jaren bovenaan: die universiteit scoort een zeven op haar rapport en de docenten worden voor hun begrip met een 7,4 beloond. Helemaal onderaan staat de Universiteit van Amsterdam, die net niet boven de zes uitkomt.

In het hbo krijgt Hogeschool Windesheim de meeste waardering van alle grote hogescholen, op de voet gevolgd door de nummer één van de afgelopen drie jaar: Avans. De hekkensluiters zijn de Hogeschool Utrecht, Inholland en de Hogeschool van Amsterdam. Enkele middelgrote hogescholen, zoals de Hogeschool Zeeland en NHTV Breda, doen het nog beter. Maar de allerhoogste waardering (7,6) gaat naar de particuliere Hogeschool TIO.

De Hogeschool Rotterdam (6,4) staat op de vierde plaats in de ranking van grote hogescholen, maar scoort op het deelonderwerp ‘voorlichting’ als beste.

Het rapport baseert zich op de oordelen van duizenden studenten in de Nationale Studenten Enquête. In het wetenschappelijk onderwijs beantwoordden 7.200 studenten met een functiebeperking de vragen, in het hbo waren het er 19.700.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top