Veel sites hogescholen vertellen ‘verkooppraatjes’
Gepubliceerd: 11 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De voorlichting aan studiekiezers is erg rooskleurig en soms ronduit onjuist, waarschuwt het Interstedelijk Studenten Overleg. De studenten deden een steekproef onder de 45 grootste opleidingen.
‘Volgens peilingen van de laatste jaren werkt een groot deel van de Rotterdamse juristen in de juridische sector’, staat op de website van de rechtenopleiding aan de Erasmus Universiteit. ‘Maar afgestudeerden zijn ook populair in het bedrijfsleven en bij de overheid.’
55 procent
Het is niet onwaar, maar het klinkt wel erg positief. Uit de ‘studiebijsluiter’, elders op de website, blijkt dat slechts 55 procent van de juristen anderhalf jaar na afstuderen een baan op niveau heeft.
Zo’n studiebijsluiter is nergens te vinden op de website van de opleiding social work van hogeschool Saxion. De hogeschool vertelt studiekiezers dat ze met hun diploma onder meer kunnen werken ‘in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, reclassering of crisisopvang’. Maar nergens vermeldt Saxion dat slechts 33 procent van de afgestudeerden binnen anderhalf jaar een baan op niveau heeft gevonden.
De Hogeschool Rotterdam doet dat wel, en verwijst daarbij naar de arbeidsmarktcijfers uit de HBO-monitor van 2014.
Lang zoeken
Het verzwijgen van de arbeidsmarktgegevens is het ISO een doorn in het oog. Bij ruim een kwart van de bekeken opleidingen was de studiebijsluiter niet of alleen na lang zoeken te vinden. Te veel websites vertellen volgens het ISO ‘verkooppraatjes’.
Opleidingen moeten weliswaar goede voorlichting geven, maar hoeven de studiebijsluiter niet op hun website te zetten. Het ISO zou graag willen dat ze ertoe verplicht worden: ‘Er wordt veel tijd en moeite in gestoken, waarom zetten ze die bijsluiter niet allemaal op hun website?’, zegt voorzitter Linde de Nie.
Toetsen
Het idee achter de bijsluiter is dat aankomende studenten de marketingverhalen van opleidingen kunnen toetsen aan harde informatie.
Studiekiezers hebben tot 1 mei de tijd om zich voor een opleiding in het hoger onderwijs aan te melden. Daarna moeten ze meedoen aan studiekeuzeactiviteiten om erachter te komen of de opleiding echt iets voor hen is.
HOP, Bas Belleman & Profielen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top