Verpleegkunde wil bsa ophogen van 48 naar 52 punten
Gepubliceerd: 16 March 2016 • Leestijd: 3 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Bij verpleegkunde willen ze het al langer maar een jaar geleden besloot het collegebestuur dat alleen bij COM en ipo het bsa omhoog mocht. De wens bij verpleegkunde blijft, dus legt de opleiding het verzoek opnieuw bij het college neer.
Update 17-03-2016: De door verpleegkunde gewenste bsa was aanvankelijk 53, maar dat is recent bijgesteld naar 52 punten.
‘Wij zijn er al twee jaar mee bezig’, vertelt Els de Bock, onderwijsmanager bij verpleegkunde. ‘Vooral omdat we geconfronteerd worden met heel veel studenten die in jaar 2 hun p nog moeten halen. Het gaat om ongeveer de helft van de tweedejaars en wij denken dat slechts de helft daarvan het uiteindelijk haalt.’ Die studenten zou je eerder kunnen uitselecteren, vindt De Bock. ‘Het is ook voor die studenten zelf vervelend dat ze hier twee jaar rondlopen, terwijl de opleiding te moeilijk voor hen is. Dat is verspilling van tijd.’
Vastbijten
Het is niet zo dat studenten die het niet halen er per se met de pet naar gooien. De Bock: ‘Sommigen moeten zich er behoorlijk in vastbijten om die 48 punten te halen, met soms vier of vijf herkansingen. Dan weet je dat ze het in de komende jaren heel erg moeilijk gaan krijgen.’ Iets wat de laatste jaren nog eens is versterkt door de strengere afstudeereisen.
Daarom ziet verpleegkunde de bsa graag verhoogd naar 52 punten en gaat de opleiding voor een nieuwe onderwijsvorm die komend studiejaar sowieso wordt ingevoerd. Met onder andere kleinere groepen, intensievere coaching en minder verschillende vakken in één week.
Minder herkansen
En als de bsa naar 52 mag, wordt ook het aantal herkansingen teruggeschroefd. Blijft de bsa op 48 dan denkt verpleegkunde erover om alle herkansingen te verplaatsen naar de zomer. De Bock: ‘Dan geef je de studenten toch meer dan nu dat zetje om voor de eerste kans te gaan.’
Terug naar de gewenste 52 punten. Als je die haalt, heb je nog maar twee vakken openstaan, bij 48 punten zijn dat er vier of vijf, vertelt De Bock. ‘We willen niet naar een bsa van 60, dat zou de studenten te veel stress geven; er mag wat ons betreft ook nog wel een kwartaal zijn waarin de eerstejaars de ruimte krijgen om te leren leren.’
Lat hoger
Ook voor de goeie cq gewone studenten is een hogere bsa, inclusief minder herkansingen, beter, denkt De Bock. ‘Studenten die we ernaar gevraagd hebben, zeggen dat we de lat best wat hoger mogen leggen; ze studeren ook naar de bsa toe…’
Het nieuwe onderwijsconcept bij ipo en COM, inclusief de 60-punten bsa, wordt gezien als een pilot. Een nieuwe pilot zit er niet in, zeker niet voordat ze bij COM en ipo zijn geëvalueerd. De tussentijdse evaluaties zijn positief maar het moment direct na het eerste jaar is natuurlijk hét evaluatiemoment.
Meer ruimte
De Bock: ‘Binnen de opleiding hebben we al draagvlak gecreëerd en ik hoop dat het collegebestuur het eens is met ons dat opleidingen en instituten de OER (onderwijs- en examenreglement) zelf invullen. Dus zelf onder andere het aantal herkansingen kunnen bepalen. Ik hoop in elk geval dat er voor opleidingen meer ruimte komt.’
Het onderwerp leeft bij meer opleidingen, weet de onderwijsmanager. ‘Iedereen kijkt naar het rendement, en alle opleidingen hebben last van studenten die in hun tweede jaar vooral druk zijn met het halen van hun eerste jaar.’
Meer begeleiding en de studenten nog meer achter hun broek zitten, lijkt op pamperen. Maken we ze het niet te makkelijk? De Bock: ‘Het gaat er vooral om dat je ze beter voorbereidt op de komende drie jaar, en het is ook onze verantwoordelijkheid dat studenten door ons onderwijs gemotiveerd raken. Dat is wat anders dan pamperen.’
Jos van Nierop
Wat vinden de studenten van de plannen? We vroegen het een aantal eerste en tweedejaars. ‘Geen goed idee’, reageert Dia (eerstejaars) resoluut. ‘Ik zou er juist minder gemotiveerd door raken, en het gevoel krijgen dat school je tegenwerkt. En die herkansingen wil ik graag houden en heb ik ook nodig.’ Imane is het daarmee eens, ze vindt de school nu al streng genoeg. ‘Als het blijft zoals nu, denk ik dat ik het wel haal.’
Dat denkt ook tweedejaars Melanie. ‘In de praktijk ben ik gewoon goed; ik heb na mijn stage daar een baantje aangeboden gekregen. Dus…’ Toch haalde ze vorig jaar ‘slechts’ 52 punten, dat zou in de nieuwe situatie maar net voldoende zijn. ‘Of ik nog harder had kunnen studeren? Geen idee, maar ’t is allemaal best pittig.’ Klasgenote Mariska vindt dat ook. Ze komt van het gymnasium, haalde haar p, met behulp van twee herkansingen, in één jaar maar neem ook het woord ‘pittig’ in de mond. ‘Er gaat echt heel veel tijd in zitten.’
Eerstejaars Rosa vindt dat juist wel weer meevallen. ‘De lat mag best hoger. Een vriendin van mij studeert verpleegkunde in Eindhoven; ik heb het idee dat het daar veel zwaarder is.’ Van het aantal herkansingen moet de school echter afblijven, meent Rosa en met haar klasgenote Martha. ‘Geen goed idee’, stelt laatstgenoemde die over de mogelijke veranderingen heeft gehoord en wel te spreken is over het voornemen dat er gewerkt gaat worden met tussentijdse toetsen.
“Blijft de bsa op 48 dan denkt verpleegkunde erover om alle herkansingen te verplaatsen naar de zomer. De Bock: ‘Dan geef je de studenten toch meer dan nu dat zetje om voor de eerste kans te gaan.’”
Deze redenering begrijp ik niet: er is nog altijd een herkansing voor elk vak en de uitstellers zullen gewoon denken, ach dat haal ik dan wel, oftewel de komt-goed-mevrouw mentaliteit. Dit spreekt vroeg uitselecteren tegen, naar mijn idee. Als je zwakke studenten vroeg wil filteren, moet je ze niet door laten emmeren tot het einde van het jaar. Daar bewijs je hen uiteindelijk zelf ook geen dienst mee.
“Goeie”?
– Deze reactie is in strijd is met onze spelregels en daarom door de redactie verwijderd. –
Jongens ik ben het hier niet mee eens. Ik vind het erg moeilijk altijd en ben gewoon bang dat ik het niet ga halen. Ik wil gewoon even zeggen dat verpleegkunde gewoon lastig is en niet te vergelijken met bijvoorbeeld geneeskunde. Je hebt echt heel veel verschillende vakken en dat maakt het gewoon moeilijk hoor..
Dat bsa mag niet omhoog! Er zijn ook studenten die het moeilijk hebben. De groep ondervraagde studenten zijn zeker de mensen die de hoogste cijfers halen..
– Deze reactie is in strijd is met onze spelregels en daarom door de redactie verwijderd. –
@Verpleegkundestudent Er zullen altijd mensen zijn die het lastig vinden. Wanneer het BSA wordt verlaagd naar 36 zullen er ook mensen zijn die het niet of net wel halen. Je moet ergens een grens trekken. Wellicht klinkt het hard, maar niet iedereen is geschikt voor het HBO. Het is beter om deze mensen eerder van de kudde te scheiden mijns inziens.
Off-topic: Censuur is real hier op dit forum. Ongelofelijk linkse mensen.
On-topic: @Karel, zo is het maar net. Gewoon de grens trekken en hard zijn. Dat is de enige manier om zo veel mogelijk studenten te laten slagen, zo min mogelik te laten uitvallen en zo veel mogelijk subsidie binnen te trekken.
Repost van mijn eerder verwijderde bericht:
Ze kunnen behalve het bsa ook het niveau ophogen. Vele malen studenten in de lessen gehad bij bijvoorbeeld keuzevakken en/of de minor, waarbij je toch al snel het vooroordeel kreeg van ‘Oh, dat zal wel een verpleegkunde-studentje zijn..’ Mogen jullie zelf invullen of ik dit positief of negatief bedoel.
Dat bsa is naar mijn mening een tool om studenten een extra push te geven om vakken positief af te ronden, terwijl er eigenlijk vanuit didactisch oogpunt gekeken moet worden naar de kwaliteit van het onderwijs bij verpleegkunde. Als je het een probleem vindt om studenten in het tweede jaar nog een p te laten halen, moet gewoon de norm naar 60 toe. Zelf ben ik van mening dat er een bsa moet vallen na het eerste en tweede kwartaal van het eerste jaar. Zo ben je gelijk al van de zwakken af. Survival of the fittest!
Hopen dat ie er nu wel doorheen komt hè redactie.
Josef Stalin/Tom Ering/Verpleegkundestudent/Grammar nazi/Wim S./Roger L./Wouter V./Danibanani/Chef Roltrap, wil je even contact met me opnemen?
Dorine van Namen
Hoofdredacteur
d.m.van.namen@hr.nl
010-7944575
Ik vraag me af wat al die namen gedaan hebben, dat er speciaal contact moet worden opgenomen. Zelf vind ik dat de artikelen door de comments nu eindelijk eens een beetje pit krijgen. Aan de andere kant begrijp ik wel dat het te veel “off-topic” ook niet goed is.
@Jon Ik denk dat alle, of in ieder geval veel, van die namen van dezelfde persoon komen. Alle berichten komen binnen redelijk korte tijd, alle berichten zijn relatief nodeloos kwetsend en de schrijfstijl is ook gelijk. Ik ben natuurlijk geen expert op dit gebied, maar ik heb zo mijn vermoedens. En de artikelen krijgen hier geen pit door. Deze comments stimulerende de polarisatie die ook in de maatschappij te zien is. Hard tegen hard, geen centimeter toegeven op je eigen mening.
Ik ben een groot voorstander van discussie en kan soms lijken dat ik wat hard ben, maar probeer alleen de discussie op gang te brengen. Daarom roep ik de genoemde persoon/personen op contact op te nemen met Dorine in de hoop dat deze zijn comments zo aanpast dat een fatsoenlijke discussie mogelijk is.
In mijn eerste jaar was ik nog niet serieus genoeg. 17 jaar net van de havo af… P niet gehaald, maar dat neemt niet weg dat ik nu een supergemotiveerde hbo-v student ben die binnenkort gaat afstuderen! Niet te snel oordelen.