Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Weer rechtszaak tegen opleiding ‘medische hulpverlening’

Gepubliceerd: 5 July 2016 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is een vraag waar veel geld van afhangt: moeten twee opleidingen medische hulpverlening hun studenten inderdaad schadeloos stellen voor de studievertraging die ze hebben opgelopen? Het antwoord is aan de rechter.

zorg ambulance

Deze maand gaan studenten medische hulpverlening de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen dagvaarden. Door een gebrek aan stageplaatsen liepen ze studievertraging op en de hogeschool moet hen daarvoor compenseren, vinden ze.

Zo’n zelfde rechtszaak hebben studenten van de Hogeschool Utrecht afgelopen maart al gewonnen. De hbo-instelling is inderdaad aansprakelijk, stelde de rechter in een tussenvonnis. Tot een berekening van de schadevergoeding komt het voorlopig niet, want de HU gaat in hoger beroep.

Zorgplicht hogescholen
“We willen een principiële uitspraak van de rechter over de ‘zorgplicht’ van hogescholen en hoe ver die reikt bij de start van een nieuwe opleiding”, zegt HU-woordvoerder David Uitdenbogaard. “We hebben al maatregelen genomen voor deze studenten en die blijven gewoon van kracht: er is een fonds voor studenten met studievertraging en er zijn maatwerktrajecten voor omscholing naar bijvoorbeeld verpleegkunde.

Beide opleidingen hadden afgelopen jaren hetzelfde probleem: er waren te weinig stageplaatsen. Het beroep van medisch hulpverlener moest nog worden opgenomen in het BIG-register, waarin ook artsen en verpleegkundigen staan. Ziekenhuizen vonden het tot het die tijd weinig zinvol om studenten op te leiden en daardoor konden velen niet afstuderen.

Goed nieuws
Sinds afgelopen vrijdag 1 juli kunnen medische hulpverleners zich eindelijk registreren. Goed nieuws dus voor de huidige studenten, maar de gedupeerden hebben er weinig aan.

De rechtszaken zullen nog wel even duren. Als de hogescholen aansprakelijk blijken te zijn, moet de rechtbank nog berekenen hoe groot dan de schade is. Misschien konden studenten in de tussentijd een andere opleiding volgen of een bijbaan nemen: dat is allemaal van invloed op de hoogte van de geleden schade.

Wanprestatie of lekker snel?
De studenten krijgen steun van het Landelijk Studenten Rechtsbureau. “Het is vrij duidelijk dat er sprake is van een wanprestatie”, zegt bestuurslid Gabriël van Rosmalen.

Maar volgens de opleidingen zelf is de BIG-registratie er juist heel snel gekomen. Er kon pas een aanvraag naar de minister toen de eerste studenten waren afgestudeerd, stelde adjunct-instituutsdirecteur Marijke Beckers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vorig jaar. “Een hogeschool kan geen registratie aanvragen, dat moet het werkveld doen. Een week nadat de eerste studenten een diploma kregen, lag de brief van de minister op de mat met een positief antwoord op de aanvraag. Dus dat hebben we snel voor elkaar gekregen.”

Hier op de HR
Behalve de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt ook de Hogeschool Rotterdam een opleiding tot medisch hulpverlener. Maar de Rotterdammers waren iets voorzichtiger: aan hun opleiding zat van meet af aan geen BIG-registratie vast. Pas sinds dit studiejaar is er een variant die wel tot registratie leidt.

Er lijkt overigens wel behoefte aan de afgestudeerden. Gisteren meldde NRC Handelsblad dat ambulances vaker te laat komen, onder meer doordat ambulancediensten moeilijk aan personeel kunnen komen.

HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top