Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hacken voor studiepunten

Gepubliceerd: 4 December 2017 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten hebben de afgelopen weken diverse servers van de Hogeschool Rotterdam gehackt. Wie denkt dat de HR daarvan baalt, heeft het mis. Jeffry Sleddens van de dienst FIT (faciliteiten en informatietechnologie) is er juist heel blij mee.

Oualid, Raymond en hun teamgenoten met het eindrapport
Oualid, Raymond (v.l.n.r.) met twee van hun teamgenoten én het eindrapport

Het gaat om ethical hacks en ze zijn bedoeld om de digitale systemen van de HR te testen. Met succes, want de hackende studenten van de minor security labs zijn de nodige kwetsbaarheden tegengekomen. FIT laat jaarlijks al zo’n zogenoemde ‘penetration test’ uitvoeren door een bedrijf en met de opdrachten aan vijf groepen studenten van de minor zijn daar nu vijf tests bijgekomen.

De vragen van het volgende tentamen…

Sleddens: ‘Bij de tests die we door een bedrijf laten uitvoeren, zoeken we elk jaar een ander perspectief; alle 500 servers, met in totaal zo’n 45.000 gebruikers, van de hele HR testen is te kostbaar.’ Gekeken wordt onder andere of studenten en andere gebruikers niet zomaar op plekken in het systeem kunnen komen waar ze niet behoren te zijn. Het is duidelijk dat het bijvoorbeeld niet de bedoeling is dat een student bij de vragen van een volgend tentamen kan. Of dat hij zijn cijfers kan veranderen.

De minorstudenten hebben vooraf een soort geheimhoudingscontract getekend, dus in detail treden over de gevonden risico’s kunnen zij, en ook Sleddens, niet. De FIT-medewerker vertelt wel iets over een van de bevindingen van Eston Security, zo heet het bedrijf van een van de studentengroepjes.

Iemands wachtwoord veranderen

‘Met behulp van securityprogramma’s lukte het hen om ergens in het systeem een hele lijst met gebruikersnamen van hogeschoolmedewerkers op te vragen. En met die lijst namen konden ze vervolgens ook nog de wachtwoorden van die gebruikers veranderen. In principe hadden ze dus het account van docenten kunnen overnemen.’

Dat is trouwens ook gebeurd, vertelt Oualid (vierdejaars technische informatica) van Eston Security. ‘Maar wel nadat we daarvoor eerst toestemming hadden gevraagd aan de persoon van wie wij het account gingen hacken. Ook Jeffry hebben we om toestemming gevraagd. Dat was de afspraak in het geval we zoiets wilden gaan doen. Jeffry heeft vervolgens eerst een back-up gemaakt.’

Alex Scherphof, samen met Kuai Hinojosa docent van de minor, vindt het een mooie vondst. ‘Het goeie is dat ze zijn gaan combineren. Ze hebben die namen gevonden en hebben vervolgens ook gekeken wat ze daar verder mee konden. Door het kunnen veranderen van wachtwoorden werd het een behoorlijk risico.’

5000 A4’tjes aan documentatie

Ook Sleddens is zeer te spreken over de studenten, niet alleen die van Eston Security. Zo ontdekte een andere groep een systeemfout in het landelijk gebruikte N@tschool. Die fout is inmiddels doorgegeven aan de leverancier en er ook uitgehaald.

Sleddens is daarnaast blij met de uitgebreide documentatie van de bevindingen waar de groepen voor zorgden – van alle groepjes bij elkaar is er zo’n 5.000 A4’tjes tekst. ‘Op basis van de bevindingen en de gegeven adviezen kunnen onze systeembeheerders alles goed bekijken en zo nodig wijzigen’, vertelt Sleddens.

Juist Eston Security blonk uit in de documentatie. Met dank aan onder andere business IT & managementstudent Raymond die veel interesse heeft in security. ‘Bij die opleiding moeten we veel adviesrapporten schrijven. Maar dat we een goed rapport hebben, komt ook door de goeie planning: het project duurde vier weken, maar wij hebben meteen afgesproken om in de laatste week alleen maar te schrijven aan het rapport.’

Raymond vond het een mooie opdracht: ‘Ja, al was het ook een beetje raar om een systeem te hacken dat je dagelijks gebruikt…’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hacken voor studiepunten

  1. Ach het is een publiek geheim dat de koffie/kopier-kaart in het verleden door studenten was gehacked. Docenten hebben jarenlang de rekening ervoor betaald door voor koffie te betalen na de gratis 3 of 4 bakjes per dag.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top