Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten willen meer werkplekken: haal lokalen van het slot!

Gepubliceerd: 20 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam heeft te weinig plekken waar je rustig kunt studeren. Ook is er een tekort aan werkplekken waar je samen aan de slag kunt met projecten. De studenten van de centrale medezeggenschapsraad (sgmr) willen dat het collegebestuur met oplossingen komt.

Foto van handen die een deur open maken.

Vaak zitten lokalen op slot, terwijl studenten er zouden kunnen werken. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de locatie Kralingse Zoom. ‘Als ik dan aan de directeur vraag of het lokaal open mag, zegt hij dat dat niet kan’, vertelt Patrick Luijten, sgmr-voorzitter en student bedrijfskunde. ‘Ook mogen we lokalen van andere opleidingen op andere verdiepingen niet gebruiken. Ik vind dat zorgelijk.’

‘Er wordt geen optimaal gebruikgemaakt van de ruimten’

Door de gesloten lokalen, wordt geen optimaal gebruikgemaakt van deze ruimten, stelt Luijten in een brief die hij namens de sgmr aan het collegebestuur stuurde. De sgmr pleit ook voor meer duidelijkheid over het reserveren van werkplekken. Gistermiddag, tijdens de cmr-vergadering, reageerde collegebestuurder Wijnand van den Brink op de brief.

‘Zaken die op korte- en middellange termijn te regelen zijn, zal ik zo snel mogelijk oppakken,’ aldus Van den Brink die zei blij te zijn met de ‘voorzetjes’ van de sgmr over onder andere de gesloten lokalen. Soms worden werkruimten, vertelde Van den Brink, gebruikt door studenten die aan een casus werken en die ervoor en erna weer naar het klaslokaal gaan. Dat hoort bij het onderwijskundig concept en zorgt er dus voor dat die werkruimten tijdens de klassikale lessen leegstaan.

Sluiting van bouwdeel C locatie Kralingse Zoom

Het ervaren tekort aan werkplekken én het probleem met gesloten lokalen is niet van vandaag of gisteren. Een halfjaar geleden werd het al benoemd. De situatie was de maanden daarvoor verslechterd door de sluiting van gebouwdeel C van locatie Kralingse Zoom. ‘Studenten van de Kralingse Zoom wijken daardoor uit naar de andere locaties van de hogeschool’, schrijft de sgmr in zijn brief, ‘waardoor er bij die locaties een nog groter tekort ontstaat aan werkplekken.’

De verbouwing van een deel van locatie Academieplein zorgt tijdelijk ook voor minder ruimte, haalde Van den Brink aan. Daarbij vertelde hij dat het bouwplan tijdens de verbouwing is aangepast, ten gunste van het aantal werkplekken voor studenten.

Het tekort aan studieplekken wordt overigens vooral ervaren tijdens tentamenweken en de weken daarvoor. Luijten: ‘Dan heb ik het over overdag en natuurlijk niet over acht uur ’s ochtends en zes uur ‘s avonds.’

Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Studenten willen meer werkplekken: haal lokalen van het slot!

  1. Ik vind dat er meer er meer skillslabs zouden mogen komen op het IVG instituut. Nu moeten alle 1e en 2e jaars studenten van Verpleegkunde samen doen met een stuk of 8 skillslabs. Tuurlijk is het de verantwoordelijkheid van de student om tijdig de handelingen bij te houden, maar het is toch fijn om vanaf een paar weken voor de toets, de ruimte te hebben om nog extra te oefenen. Het is nu haast onmogelijk om in de week van (en voor) de toetsweek een skillslab te reserveren, omdat ze super snel vol raken door studenten die zich op verschillende dagen onder meerdere namen inschrijven, zodat ze meerdere uren achter elkaar kunnen oefenen (eigenlijk mag je maar 2 uur achter elkaar reserveren). Hier moet beter op gecontroleerd worden, zodat iedereen de kans krijgt.

  2. Misschien handig om in het kader van goede journalistiek het onderscheid te maken tusssen lokalen en projectruimtes.

  3. @Eric Ik begrijp de verwarring. Volgens mij gaat het de sgmr om plekken waar rustig kan worden gestudeerd of samen aan een project kan worden gewerkt, of dat nou een ‘officiële’ projectruimte, een kamertje of een lokaal is.

  4. Het werkplekkenprobleem op de HR heeft sterke parralellen met het fileprobleem op de wegen. De helft van autorijdend Nederland meld zich op dezelfde tijd aan op het snelwegennet met files tot gevolg. De boze automobilist eist meer wegen. Als we meer wegen bouwen is echter het langetermijneffect dat iets meer dan de helft van autorijdend Nederland er op dezelfde tijd op kan staan en verder verandert er weinig. Meer werkplekken op de HR gaat grotendeels zorgen voor een iets aangenamer dagpatroon voor de studenten en verder niet zoveel. Het is juist de overbelasting die aanzet tot spitsmijden. Voldoende ruimte om iedereen tegelijk royaal te bedienen in de spits is onbetaalbaar. Zowel op de weg als achter de computer. Een soms vruchtbare denkrichting kan zijn om studenten meer redenen te bieden om op een andere tijd te gaan studeren dan tussen 10 en 3, behalve dat de computers en werkruimtes dan overbezet zijn. We zouden kunnen denken aan parkeren in de garage voor studenten tijdens daluren, latere openingstijden voor de mediagheek, een avondkoffiebon, een avondkorting op de printer of andere lokkertjes om de spreiding te verbeteren.

  5. Ik zou nog wel de antwoorden willen weten op de vragen die in mij opkomen aan het begin van het artikel. Waarom zitten de lokalen op slot? En hoe kan je nou die werkplekken reserveren?

    In mijn ogen heeft het sluiten van gebouw C niks te maken met het op slot zitten van de lokalen. En moeten die lokalen niet juist geopend worden omdat we de ruimte missen van gebouw C?

    Ook heb ik ervaren dat niemand eigenlijk weet hoe je die werkplekken wel kan reserveren. Bij de receptie word je verwezen naar de front office en bij de front office sturen ze je door naar het docentenlokaal van de verdieping waar je wilt reserven. Eenmaal aangekomen bij het docentenlokaal hangt daar vaak een briefje op het raam geplakt met daarop; ‘Nee, wij kunnen geen werkplek voor je openen of reserveren’.

    Persoonlijk mis ik vooral ruimtes waar je met een groep kan werken aan je project, wat het hele jaar doorloopt, en waar ook voldoende stopcontacten aanwezig zijn. Lokalen openen zou daar een oplossing voor kunnen zijn. Ik ken hogescholen waarbij de lokalen open zijn en er op de deur een rooster hangt, waar je kan zien wanneer het lokaal bezet is en wanneer je er als student dus gebruik van kan maken.

  6. De grootste reden waarom op Kralingse Zoom met name de vierde verdieping de lokalen op slot zitten is omdat er gestolen wordt uit de lokalen. Er is namelijk verschillende malen een computer gestolen (die verbonden is aan het grote scherm). Dit zou ook het geval kunnen zijn op andere verdiepingen.

  7. @William de Visser Naar mijn mening kunnen ze al die computers weghalen. Tegenwoordig heeft iedereen een laptop, wat meestal ook vereist wordt bij een opleiding. Zelf gebruiken ik en mijn projectgroep de schermen met onze eigen laptop.

  8. Wat ik een probleem vind van open lokalen is de vervuiling: bij de computer in het leslokaal liggen dan bijvoorbeeld allemaal chips en broodkruimels. Ook zijn er soms stekkertjes uit de computer gehaald of de stoel heeft opeens rare hoge armleuningen. Je staat dan eerst tien minuten te tobben voor je dat allemaal weer in orde hebt en les kunt gaan geven.

  9. Ik zou de tip willen geven om ook gebruik te maken van de faciliteiten op de Erasmus Universiteit. De tentamenperiodes lopen niet gelijk en daardoor is er over het algemeen ruimte beschikbaar en kan je in de bieb of in het Polak gebouw studeren.

  10. Een berichtje voor Nurse to be: Allereerst kan ik je melden dat IVG met ingang van maandag 26 november a.s. drie extra skillsruimtes in gebruik zal nemen op de derde etage: twee met 1 bed en een grotere skillsruimte met 2 bedden. Ook wil ik je graag erop attenderen dat studenten op iedere dinsdag- en donderdagavond, onder begeleiding van een peercoach, kunnen oefenen in de skillsruimtes. Wat verder nog kan helpen is om het oefenen in de skillsruimtes wat meer te spreiden over de onderwijsperiode. Wat we nu zien is dat de skills in de eerste helft van het kwartaal vaak leeg staan en aan het eind van het kwartaal overvraagd worden. Het maken van reserveringen onder verschillende namen tenslotte is iets waar het bedrijfsbureau niets aan kan veranderen. Als studenten dit constateren lijk het mij dat ze door medestudenten hierop aangesproken moeten worden.

  11. makkelijk gezegd, voor zover ik t weet was t; er werdt teveel elektronica gestolen, teveel vuilnis achergelaten en de hele tafelorganistie in chaos
    en nu dr steeds meer smartboards komen waar makkelijk gezeik mee komt zal dr echt een systeem voor gemaakt moeten worden voordat ze studenten weer ”meer” gaan vertrouwen.. tuurlijk t is t 1% die t verneukt voor de rest of niet eens doorheeft, maar t gebeurd wel. maar dat ze alles op slot doen is ook wel weer makkelijk van hun.

    al is t maar dat ze 10 lokalen hebben waar je de sleutel kan van ophalen, even je studentenkaart inleveren en als dr iets is ben je verantwoordelijk, makkelijk zat.. oh hell wordt t zo druk laat je ze toch reserveren.

    toevallig zag ik laats een project van n IT student in amirca ofso die als project n app had dat ze smartphones meten in plekken zodat je wist hoe druk t was in de bieb, etc etc en waar niet,

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top