Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ondanks woningnood weinig belangstelling voor proef met voorrang pabo- en zorgstudenten

Gepubliceerd: 10 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws

Professionals in maatschappelijke beroepen – denk aan onderwijs, zorg politie – kunnen in Rotterdam voorrang krijgen op de huurmarkt. Ook studenten met een opleiding in een van die richtingen kunnen daar sinds 2020 aanspraak op maken, maar er wordt tot nu toe weinig gebruik van gemaakt.

studentenflat met kratjes bier op de balkon
Levien Willemse

Om studenten in maatschappelijke beroepen te ondersteunen bij het vinden van betaalbare huisvesting in Rotterdam, startte in 2020 een proefproject van de gemeente met lokale partners, waaronder Stadswonen Rotterdam. Dertig voltijdstudenten aan Rotterdamse opleidingen gericht op zorg, onderwijs en politie kunnen aanspraak maken op de regeling die hen voorrang geeft op de huurmarkt.

‘Het voornaamste doel dat de gemeente heeft met deze pilot is deze studenten aan Rotterdam te binden’, vertelt Iris Bouwman, adviseur strategie en beleid bij Woonstad Rotterdam. ‘Eigenlijk is het trouwens geen pilot meer, we hebben het een plek gegeven in onze prestatieafspraken die we met de gemeente en de huurdersorganisatie maken.’

In Rotterdam blijven

In vitale sectoren als zorg, onderwijs en politie is momenteel een tekort aan personeel. Door studenten te ondersteunen bij huisvesting, hoopt de gemeente Rotterdam dat ze een sterkere band met de stad ontwikkelen en na hun studie hier willen blijven werken en wonen.

Ondanks de woningnood is het maximum van dertig plaatsingen nog geen enkel jaar gehaald. Mogelijk door onbekendheid. ‘We hebben informatie onder de onderwijsinstellingen verspreid’, zegt Bouwman, ‘onder andere via de decanen. Op onze website geven we er informatie over.’ Overigens zegt ze erbij dat er niet heel actief wordt geworven.

Eenmalig aanbod

Het is niet zo dat de betreffende doelgroep steeds overal voorrang krijgt en dus ruime keuze heeft, legt ze uit. ‘Je krijgt een eenmalig aanbod en dat is misschien niet precies die kamer op die specifieke plek die je wilde, maar je hebt wel een eigen plek om te starten.’

Daarbij gaan de woningzoekers met urgentie – en in het geval van studentenkamers is dat dat je meer dan 120 minuten reistijd hebt – nog altijd voor op de ‘maatschappelijke studenten.’

‘We kijken achter de schermen kritisch naar de regeling en willen hem dit jaar evalueren’, zegt Bouwman.

Meer informatie vind je hier op de website van Stadswonen.

Tekst: Floren Bout/Edith van Gameren
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top