Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vooruitblik op de begroting in cmr: ‘Studentsucces en studentenwelzijn in resultaten meten, niet in euro’s’

Gepubliceerd: 2 July 2024 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Nieuws

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) wil graag een vinger in de pap hebben over de besteding van de gelden van de kwaliteitsafspraken aan onder andere studentsucces en studentenwelzijn. Het college van bestuur (cvb) voelt daar niet veel voor, bleek maandag in de cmr-vergadering.

Deze bijdrage uit de kwaliteitsafspraken – extra geld voor onderwijskwaliteit als compensatie voor het afschaffen van de basisbeurs jaren geleden – zit niet meer in een apart potje maar maakt onderdeel uit van de totale rijksbijdrage. Over dat aparte potje had de medezeggenschap veel te zeggen, en dat zouden de raadsleden graag zo houden. Namens het cvb gaf Wijnand van den Brink aan niet mee te willen gaan met de wens van de raad.

‘Ik heb liever een discussie over de héle begroting van 2025’, sprak Van den Brink bij het agendapunt over de Kaderbrief, het document dat vooruitblikt op de begroting van dat jaar. ‘De mensen die we van de gelden van de kwaliteitsafspraken hebben aangenomen om aan studentsucces en studentenwelzijn te werken gaan we echt niet ontslaan.’ Als het aan Van den Brink ligt moet de discussie niet gaan over de genoemde bijdrage, maar bijvoorbeeld sec over de onderwerpen studentsucces en studentenwelzijn.

Kijken naar ontwikkeling propedeuserendement

Van den Brink: ‘En dan moet je niet alleen kijken naar hoeveel geld erin wordt gestoken maar welke resultaten het oplevert. Bij studentsucces kijk je bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van het propedeuserendement, en bij studentenwelzijn kun je kijken naar hoe dat onderwerp scoort in de NSE (Nationale Studentenenquête). Dat zijn dan meetpunten. En als een opleiding of een instituut het niet goed doet, dan leggen wij dat neer bij de betreffende directeur die daar iets mee moet. Die moet zich dan niet verantwoorden in euro’s maar in resultaten.’

Het agendapunt over de Kaderbrief, het beleidsdocument waarmee de cmr uiteindelijk instemde, stond verder vooral in het teken van de zorgen bij zowel cmr als cvb over waarschijnlijke bezuinigingen. Niet alleen vanwege de afname van het aantal studenten maar ook als gevolg van de plannen van het nieuwe kabinet.

‘Somber over hoofdlijnenakkoord van kabinet’

‘Er hangen financiële donkere wolken boven ons, onder andere als het over onderzoek gaat. Daar verzetten we ons tegen’, stelde Hanneke Reuling, het cvb-lid met onderzoek in haar portefeuille. ‘Ik ben ook somber over het hoofdlijnenakkoord van het kabinet.’

Cmr-lid Kees Machielse hield een pleidooi om één onderwerp te vrijwaren van bezuinigingen: de 6 miljoen euro kostende investeringen in IT-voorzieningen die het cvb afgelopen jaar noodzakelijk achtte. Van den Brink kon het ‘vrijwaar-verzoek’ niet inwilligen. ‘Als er veel moet worden bezuinigd, dan zal er óveral moeten worden bezuinigd. Maar in eerste instantie willen we niet op IT bezuinigen.’

‘Personele consequenties’

De cmr sprak ook – voorzichtig – de vrees voor gedwongen ontslagen uit. Machielse: ‘Het lijkt dat het geen onderwerp zal zijn. Onze vraag is of het cvb ons zo vroeg mogelijk mee wil nemen als het wel gaat spelen.’

Dat laatste beloofde Van den Brink. ‘Voor het jaar 2025 zie ik hiervoor geen aanleiding (gaf Van den Brink eind vorig jaar ook al aan, red.). Maar het kan echt wel dat er voor specifieke onderdelen en opleidingen personele consequenties volgen als gevolg van het teruggaan van studentenaantallen.’ ‘Boventallige’ docenten zullen in dat geval mogelijk naar andere opleidingen moeten verkassen.

Tekst: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top