Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Topzwemmer en docent natuurkunde in spe combineert twee werelden: ‘Er wordt zeker meegedacht’

Gepubliceerd: 19 June 2024 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Nieuws

Hoe combineer je topsport met je studie aan de Hogeschool Rotterdam? Met de Olympische Spelen in Parijs in aantocht deze zomer, spreken we deze weken een bijzondere groep studenten. Deze week deel 2: Perry Laarhoven, topzwemmer én derdejaars natuurkunde aan de lerarenopleiding.  

portretfoto van Perry aan kant van het zwembad door Sanne Romeijn

Perry zit nu in zijn derde jaar en hoopt dit jaar alle vakken voor natuurkunde af te ronden, zodat hij volgend jaar alleen zijn afstudeeronderzoek en minor hoeft te doen. De topzwemmer heeft het niet altijd makkelijk gehad met de combinatie van studeren en zwemmen, maar bleef toch goed ‘bij’. ‘Vakken die ik heb moeten laten schieten heb ik ondanks toernooien en persoonlijke omstandigheden gelukkig weten in te halen en nu loop ik weer zo goed als nominaal.’

‘Nu loop ik weer zo goed als nominaal.’

Een balans vinden tussen studie en trainingen was Perry al gewend uit zijn middelbareschooltijd. Hij behaalde zijn vwo-diploma zonder grote problemen en wist zijn trainingsschema rondom zijn schoolrooster te bouwen.

Dagelijkse routine

  • sfeerfoto van sporttassen in de kleedruimte door Sanne Romeijn
  • foto van Perry op het startblok door Sanne Romeijn
  • sfeerfoto van iemand onder water door Sanne Romeijn

Op een normale trainingsdag traint Perry ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds na school. ‘Soms heb ik weleens les tot 16.30 uur, terwijl mijn training al om 17.00 uur begint, dat red ik dan gewoon niet. Gelukkig heb ik door mijn topsportstatus wel enige flexibiliteit waardoor ik eerder lessen kan verlaten, er wordt dus zeker wel meegedacht.’

Opleiding en toekomst als docent

Naast zijn zwemcarrière wil Perry gaan lesgeven als natuurkundedocent. Hij loopt momenteel stage op de Focus Beroepsacademie in Barendrecht, een vmbo-school, waar hij lesgeeft aan leerlingen uit Rotterdam-Zuid en Barendrecht. Hij geniet van het contact met de leerlingen en ‘het moment dat het kwartje valt’ en hij ziet dat zijn leerlingen de lesstof begrijpen. Perry hoopt volgend jaar zijn stage op dezelfde school te kunnen voortzetten en er na zijn afstuderen aan de slag te gaan.

Hij heeft zijn sport weleens gebruikt om een voorlichtingsfilmpje te maken voor zijn opleiding. ‘We hebben onze zwemsessies gefilmd en aan de hand daarvan geprobeerd bepaalde dingen uit te leggen. Op die manier kon ik mijn zwemmen toepassen bij bijvoorbeeld het natuurkunde-onderdeel krachten en beweging. Dat was erg leuk om te doen en te maken.’

Toekomstplannen

Perry ziet mogelijkheden om zijn werk als docent in de toekomst ook te combineren met zijn sportcarrière. De school waar hij nu stage loopt, toont veel flexibiliteit en wil met hem meedenken over zijn trainingsschema’s. Hij hoopt twee tot drie dagen per week les te kunnen geven, terwijl hij blijft trainen op topniveau.

‘De bond heeft helaas besloten om op mijn onderdeel geen team te sturen naar de Spelen.’

Perry is realistisch over zijn kansen om deze zomer naar de Olympische Spelen in Parijs te kunnen gaan. ‘Ik zou individueel nog naar de Spelen kunnen, maar die benodigde tijden heb ik nog niet behaald. Ik had ook nog met het estafetteteam mee gekund, maar de bond heeft helaas besloten om op mijn onderdeel geen team te sturen naar de Spelen.’

Afgelopen weekend werd hij Nederlands kampioen op de 4 x 100 meter vrije slag estafette, maar haalde hij individueel de limiet voor de Spelen niet. Hij richt zich nu vooral op het EK en WK. Daarna kan de focus op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles én zijn carrière als docent. ‘Maar zeg nooit nooit’, besluit hij.

Tekst: Mees Vercouteren
Beeld: Sanne Romeijn

Lees ook deel 1:

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top