Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vier van de tien studentzetels cmr komende maanden onbezet

Gepubliceerd: 20 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws

Vier studentleden van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) vertrokken deze zomer. Hun zetels worden tot de volgende verkiezingen waarschijnlijk niet ingenomen: de ‘reserves’ reageren niet of bedanken voor de eer.

Zoals elk jaar stoppen er in de zomer meerdere studenten als lid van de cmr, bijvoorbeeld omdat ze afstuderen, stoppen met hun studie of een stage gaan doen in het buitenland.

Vervolgens worden de studentkandidaten die bij de laatste verkiezingen – in november 2023 – onvoldoende stemmen haalden voor een zetel, benaderd met de mededeling dat ze recht hebben op een zetel. Op deze verzoeken reageerden drie kandidaten niet, eentje reageerde wel maar besloot om geen zitting te nemen in de raad. Het resultaat is dat de studentengeleding van de cmr op dit moment slechts zes leden telt in plaats van tien.

Bij de verkiezingen voor de cmr van afgelopen november stelden zich voor vier verschillende districten (een district bestaat uit een of meer HR-locaties) in totaal 53 studenten kandidaat. Dat waren er overigens 20 meer dan een jaar eerder, maar weer minder dan de jaren ervoor. Een studentlid kan in de cmr alleen worden vervangen door een kandidaat uit datzelfde district.

Op Instagram kandidaten werven

Cmr-voorzitter Eugenia Codina Miro betreurt het dat de raad de komende minder leden telt dan er zetels zijn. ‘Dat vind ik niet leuk. Hopelijk kunnen we studenten stimuleren zich bij de volgende verkiezingen kandidaat te stellen. “Praat met studenten die nu in de raad zitten” zou ik tegen studenten willen zeggen. Dan hoor je hoe leuk en interessant het is. Vorig jaar hebben we via Instagram kandidaten proberen te werven. Dat proberen we nu weer te doen, in oktober als alle studenten een e-mail ontvangen over de kandidaatstelling.’

Studentleden kunnen meepraten over het beleid op de HR. Er wordt van je verwacht dat je je elke maandag met de vergaderingen en het andere raadswerk bezighoudt, en daarvoor ontvang je een vergoeding van 500 euro per maand.

Werk interessanter maken

Op de HR wordt er al langer nagedacht over manieren waarop het raadswerk, ook in de instituutsraden en de opleidingscommissies, interessanter kan worden, zodat meer studenten maar ook medewerkers zich kandidaat stellen.

Problematisch is ook dat de opkomst bij verkiezingen laag is, met als resultaat een gebrek aan mandaat. Gedacht wordt aan een regierol voor de medezeggenschapsorganen waarbij de medezeggenschap in de gaten moet houden of er voldoende inspraak is geweest; meepraten gebeurt dan niet meer per se allen door gekozen leden van de raden.

Verkiezingen op ander moment

Wat betreft vernieuwing van de medezeggenschap is er ook al vaker gesproken over het verplaatsen van de verkiezingen van november naar vlak voor de zomer waarbij de studentleden dan voor een studiejaar worden gekozen. De kans op uitval van leden door bijvoorbeeld afstuderen wordt dan een stuk kleiner. Voorzitter Codina Miro is er een voorstander van.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LinkedIn LogoProfielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top