Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Basisbeurs op de tocht

Gepubliceerd: 17 October 2007 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op zoek naar het miljard om het lerarentekort mee te bestrijden, overweegt minister Plasterk de basisbeurs voor studenten te veranderen in een lening. Ook verhoging van het collegegeld is een optie. Vandaag spreekt hij met minister Bos van Financiën.

Dit is gisteren via RTL-nieuws bekend geworden. De basisbeurs staat in 2008 voor bijna een miljard euro op de begroting. Dat is vrijwel het bedrag dat de commissie Rinnooy Kan nodig acht om de lerarensalarissen te verhogen en lesgeven weer aantrekkelijk te maken.

Minister Plasterk is ongelukkig met de berichtgeving, laat hij via zijn woordvoerder weten. “In onze zoektocht naar geld voor de leraren houden we alles tegen het licht. Er zijn wel honderd scenario’s. Uiteraard houden we ook de studiefinanciering kritisch tegen het licht. Maar we zijn er nog lang niet uit.”

Toch lijkt het idee voor een sociaal leenstelsel hoge ogen te gooien bij de PvdA. Partijleider Wouter Bos pleitte al eerder voor afschaffing van de basisbeurs. “De slager op de hoek betaalt nu mee aan de opleiding van een advocaat”, zei hij vorig jaar. Dat noemde hij “perverse solidariteit”. “Er stroomt in Nederland te veel geld van arm naar rijk in plaats van andersom.”

De huidige fractieleider Jacques Tichelaar, destijds onderwijswoordvoerder, dacht er toen precies hetzelfde over. “Alleen krijgen we het er vanuit de oppositie niet door.”

Het CDA, tegenwoordig coalitiepartner van de sociaaldemocraten, heeft nog steeds fundamentele bezwaren tegen een sociaal leenstelsel, verzekert kamerlid Jan Jacob van Dijk. Hij heeft geen zin om te reageren op “allerlei scenario’s waarmee de minister van onderwijs werkt” en wil wachten tot Plasterk met een plan komt.

ISO-voorzitter Bastiaan Verweij zegt geschokt te zijn over het nieuws. “Afschaffing van de basisbeurs zou wel heel erg ver gaan. Je pakt gewoon even het basisinkomen van studenten af. Als je straks niet wilt lenen, moet je wel erg veel pizza’s bezorgen om je opleiding te betalen.

De student draait als het zo doorgaat op voor het lerarentekort, ook als de collegegelden worden verhoogd of de voorstellen worden ingetrokken om de kwaliteit van het hoger onderwijs te versterken.”

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen niet wachten op de officiële plannen van Plasterk en vragen van
middag een spoeddebat aan. SP-kamerlid Renske Leijten: “Ik wil duidelijkheid over de scenario’s waarmee Plasterk werkt. We horen van alles. Van afschaffen van de basisbeurs tot vergroting van de klassen in het voortgezet onderwijs: het komt er in alle gevallen op neer dat er een probleem wordt opgelost door er elders een te creëren. Wat mij betreft gaat Plasterk maar met één boodschap terug naar minister Bos: er moet geld worden gezocht buiten de OCW-begroting. Want dit kan zo niet.”

Door de aanvraag van de twee partijen moet Plasterk uiterlijk morgen naar de Tweede Kamer om zijn voorstellen te verdedigen.

HOP

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top