Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De rechten van het kind

Gepubliceerd: 21 November 2007 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen maandag organiseerde Profielen een middag die in het teken stond van de rechten van het kind. Het was een interessante middag die verschillende invalshoeken bood. De juridische kant, het verhaal van een kindsoldaat en ervaringen van een studente.

Mr. dr. Rolanda Oostland, docent internationaal recht en mensenrechten aan de Erasmus Universiteit, vertelde eerst wat over het internationale verdrag waarin de rechten van het kind opgetekend zijn. Dit verdrag is erg uitgebreid met veertig bepalingen waarin iets staat over onder andere onderwijs, gezondheidszorg, uitbuiting, privacy en geweld. Het is in 1989 aangenomen en in 2000 aangevuld. Alle VN-landen hebben het verdrag geratificeerd, behalve de Verenigde Staten en Somalië.

Kon Kelei, ex-kindsoldaat, vraagt zich af wat een kind eigenlijk is. ‘Ik kreeg op mijn vierde een wapen en werd een man.’ Hij stelt dat het beter is om te spreken van machteloze mensen in plaats van kinderen. Zoveel kinderen wereldwijd zijn eigenlijk geen kinderen. Er is kinderarbeid, kinderen vechten in oorlogen en in de Verenigde Staten zijn er voorbeelden van kinderen die de doodstraf krijgen. Hij weet ook dat kinderen niet altijd de eerste prioriteit hebben in noodsituaties. Er wordt eerst gekeken naar de situatie van de volwassen.

‘We kijken ook steeds maar naar de toekomst. Het klimaat is nu belangrijk, zodat de aarde over een aantal jaar nog leefbaar is. Maar wie moet daar wonen? Er zijn zoveel kinderen met hiv of ondervoeding. Dat heeft nu de aandacht nodig,’ stelt Kon Kelei. Kinderen hebben onderwijs nodig en moeten leren om situaties anders op te lossen dan door te vechten. ‘Het onderwijs is nodig om een weerwoord te kunnen geven. Ik heb geleerd om niet te vechten met mijn vuisten, maar met mijn pen.’ Om onderwijs te garanderen in het gebied waar hij vandaan komt, heeft Kon Kelei de stichting CMSF opgericht. Meer informatie: www.cmsf.nl.

Annet Schollaart, vierdejaars cmv, bezocht afgelopen zomer Kenia. Ze deed onderzoek naar de rechten van kinderen. Ze ontdekte dat het niet makkelijk is om bepaalde situaties te veranderen. Neem bijvoorbeeld het besnijden van zeer jonge meisjes. Mannen die macht hebben en er iets aan kunnen veranderen, vinden het gênant om te spreken over zo’n vrouwenonderwerp. Ondanks de vele nadelen die vrouwen kunnen ondervinden na de besnijdenis, blijft het onderdeel van een cultuur.

Meer informatie over de rechten van het kind vind je hier: http://www.ohchr.org/english/bodies/crc/index.htm

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top