Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minder pabo-studenten, maar waarom?

Gepubliceerd: 13 August 2007 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Waarom kiezen minder scholieren voor de pabo? De negatieve publiciteit rond de rekentoets krijgt de schuld, maar misschien weegt de matige arbeidsmarkt veel zwaarder. Kijk maar naar de deeltijders.

De opleidingen tot leraar in het basisonderwijs trekken komend studiejaar waarschijnlijk zo’n tien procent minder eerstejaars dan vorig jaar. Dat gaf veel rumoer, maar de cijfers zijn niet zo opzienbarend als ze lijken. Bezien over enkele jaren blijft de voltijdopleiding tamelijk stabiel.

In 2002 trokken de pabo’s 7211 eerstejaars. Dat aantal groeide in de jaren erna spectaculair tot maar liefst 8692 studenten. Dit jaar zou het aantal eerstejaars afnemen tot ongeveer 7800. Rekentoets of niet, het zijn er nog altijd veel meer dan in 2002.

Toch krimpen de pabo’s al enkele jaren. Dat komt door de deeltijdopleidingen. Onder luide aanmoediging van de overheid, die een groot leraartekort in het basisonderwijs voorzag, gingen veel ‘zij-instromers’ aan de pabo-opleiding studeren: in 2003 stonden er 3419 eerstejaars deeltijders ingeschreven aan de hogescholen. Dat aantal daalde weer vlot tot minder dan tweeduizend vorig jaar. Dit jaar verwelkomen de deeltijdopleidingen zo’n 1600 eerstejaars.

“Deeltijdopleidingen volgen als geen ander de arbeidsmarkt”, zegt pabo-directeur Peter van Mulkom van de Hogeschool Zuyd, “en in een aantal regio’s heb je weinig kans op een baan. In Limburg is het bijvoorbeeld erg moeilijk. Over drie, vier jaar zal dat waarschijnlijk weer veranderen, als de oudere leraren met pensioen gaan.”

Tot die tijd zullen er weinig studenten aan de poorten van de deeltijdopleiding rammelen. Zij-instromers komen uit een ander beroep en willen zich omscholen. Wie zo’n carrièresprong maakt, wil wel voldoende kans maken op een baan.

Zal het tekort aan basisschoolleraren over een paar jaar enorm zijn? Van Mulkom durft het niet te zeggen. “We zijn ook afhankelijk van overheidsbeleid. Grotere of kleinere klassen schelen bijvoorbeeld enorm in de werkgelegenheid.”

Mocht de afname toch aan de rekentoets te wijten zijn, dan is het maar de vraag of er uiteindelijk minder leerkrachten zullen komen. Misschien weten de uitgeweken scholieren van zichzelf dat ze de toets niet zouden halen en willen ze niet na een jaar worden weggestuurd. Dat zou het rendement van de opleidingen ten goede komen.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top