Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook hbo-studenten economie rekenen slecht

Gepubliceerd: 23 November 2007 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Niet alleen pabo-studenten hebben moeite met rekenen. Ruim negentig procent van de 1200 eerstejaars economie en management van de Hogeschool Utrecht zakte voor een instaptoets rekenen.

Studenten bedrijfseconomie zijn volgens hogeschoolblad Trajectum nog de minst slechte rekenaars met achttien procent geslaagden. Bij commerciële economie en management, economie & recht haalde maar zes procent van de eerstejaars de instaptoets.

Het niveau van de toets is – net als bij de pabo – gebaseerd op dat van de twintig procent beste rekenaars van de basisschoolleerlingen in groep acht. Volgens de woordvoerder van de Hogeschool Utrecht bevat de toets bij economie meer ‘hardcore’ rekenwerk. ‘Vermenigvuldig 45878 met 7805’, ‘deel 23 door 1,4’ en: ‘zoek de grootste gemene deler van 39, 52 en 65’, zijn voorbeelden van de dertig sommen die de studenten moesten oplossen.

De hogeschool is geschrokken van de uitkomsten. De woordvoerder benadrukt dat het een nulmeting betrof en dat de studenten een facultatief bijspijkerprogramma krijgen. In januari volgt een herkansing. ‘Halen ze die ook niet, dan moeten ze zich ernstig afvragen of ze wel de juiste opleiding hebben gekozen.’ Maar anders dan bij de pabo krijgen ze om die reden geen bindend negatief studieadvies.

De HBO-raad doet momenteel een groot onderzoek naar de taal- en rekenvaardigheden van vijfduizend eerstejaars van zes verschillende hbo-studies, waaronder commerciële economie. De uitslag wordt na de jaarwisseling verwacht.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top